Alkemija planeta i emocija

Alkemija planeta i emocijaOno što ne znamo o odnosima jest da prema astrologiji i alkemiji činimo u našem životu transformaciju elemenata, a oni se transformiraju kada spoznajemo sebe. Mi spajamo u tom procesu nespojivo, ono što se u prirodi ne može spojiti, a medicina nam je dokazala da imamo mnoge elemente poput željeza i drugih metala u sebi. Došli smo do toga da danas znanost iz olova može stvoriti zlato, ali proces se pokazao preskup što nas je približilo onome što su alkemičari izvodili.
Mjesec simbolizira srebro, Merkur živu, Venera bakar, Sunce zlato, Mars željezo, Jupiter kositar i Saturn olovo. Alkemijsko vjenčanje ili ono prema čemu nas planete ili odnosi vode jest združivanje oca Sunca i majke Mjeseca uz djelovanje Venere aspekta ljubavi. Kada gledamo kako se sukobljavaju muškarac i žena  onda je to nemogućnost da se spoji bakar i željezo.
Dakle, radi se o nespojivim elementima koje alkemija spaja, ali koje kemija ne može spojiti ukoliko kao i u alkemijskom procesu ne upotrijebi drugi metal. Muškarac i žena su ne spojivi kao principi jer su oni vatra i voda, ali oni se privlače i spajaju kroz mnoge svađe, rastanke, ali i privlačenja u kojima nastaje dijete ili Merkur, novi element.
Dakle, elementi su između sebe kao prijateljski i neprijateljski, a da bi se mogli spojiti potreban im je drugi element, u našem slučaju potrebna nam je spoznaja kako bi vidjeli da su dvije polovice u stvari veliko Jedno. Tako recimo, zaljubljeni par svoju vezu transformira rođenjem djeteta, te braku daje  novu dimenziju, nastaje spojem elementa novi život. U emocionalnom smislu, razvijaju se nježnost, briga, pomaganje kojih prije nije bilo, tj. novi element – dijete je donijelo braku višu razinu shvaćanja ljubavi, u alkemiji nastaje rođenje Merkura iz Sunca i Mjeseca.
Dakle, mi kroz život ujedinjujemo suprotnosti muške i ženske energije koje žive u nama kao nesvjesni polovi. Kako smo rekli, muški princip označava vatru i racionalnu prirodu koja je u alkemiji povezana sa elementom sumpora.  Simbol ženskog aspekta predstavlja elementom soli. Rođenjem djeteta ili Merkura nastaje ‘živa‘ a to znači da u alkemiji imamo tri principa, sumpor-vatra-Sunce, sol-voda-Mjesec i živa-duh Merkur koji je neutralan. Ta tri principa su zapravo osnove na kojima je bazirano naše ljudsko iskustvo. Ako bolje pogledamo, život počinjemo kao djeca, a onda se razvijamo kao spolna bića. Inače Jastvo ili Bog se u snovima javlja kao dijete, to je završetak stvaranja u kojem se spajaju obje suprotnosti u jedno.
Dakle, alkemija spaja nespojivo. Na kemijskoj razini vodu i vatru u prirodi ne možemo spojiti jer voda gasi vodu, ali u našoj duši se događa upravo taj proces kroz sve što doživljavate oko sebe, odnosno u alkemiji čovjek je završetak prirode, u njemu se dovršava proces koji je sazrijevao u prirodi i zato svaki čovjek postaje univerzalno remek djelo. Poveznica vatre i vode je ustvari neutralni agens tj. Merkur koji je u odnosu i s jednim i s drugim elementom, tj., dijete je u odnosu i sa majkom i sa tatom.  Često ljudi koji su u braku znaju zbog djeteta puno puta otići kod terapeuta i spašavati brak, a da sami to nikada ne bi učinili. Terapeut pokušava na temelju rečenog objasniti upravo gore navedene elemente koje svaki par treba transformirati i na taj način prihvatiti u sebi.
Da bi se te suprotnosti ujedinile potrebno je čišćenje, a to čišćenje se provodi kroz duhovnu vatru – Merkura. S druge strane, moramo se rastavljati da bi rasli, a u alkemijskom procesu to se dešava kroz mnogo faz nigreda kojim vlada Saturn. Merkur i Saturn su kao dva demona koja nas kroz život uništavaju, ali nas najviše transformiraju. Cijeli proces transformacije odvija se unutar samoga čovjeka i to kroz svojevrsno razdvajanje od staroga ja i spajanje sa novim istinskim ja ili Jastvo tj. stvaranje filozofskog kamena, svjesno malo tko, ali nesvjesno, ovi procesi nas rastavljaju i donose nam na kolkektivnoj razini nove spoznaje.
Alkemičari taj proces zovu Solve et Coagula, tj.  razdvojiti, te onda ponovno spojiti. Dakle, Saturn stvari rastvori na osnovne elemente (Solve), nakon čega se odvajaju oni bazirani na svijesti od onih baziranih na egu, a onda dolazi do spajanje svjesnih elemenata muškog i ženskog  (Coagula). Tako nastaje jedinstvo muške i ženske energije u kojoj nema ega  i projekcija. Ukratko, to je proces koji vam se dešava, ali ako ne koristimo duhovnu razinu poput prakse i dubljeg ulaženja u vezu, ovaj proces postaje takav da nas on uči na negativan način i tada počinju svi oni problemi koje mi tek vidimo kod rastanka.
Ne možemo imati odnos, a isključiti Jastvo u kojem se ujedinjuju muško i žensko, to je kao da želite voziti auto bez motora. Ne možemo imati dublje odnose ako isključujemo spomenuti proces u smislu da sa svojim partnerom ne razgovaramo, propitkujemo svoju ljubav, a onda nakon toga unapređujemo. S druge strane, planete predstavljaju dijelove nas samih, primjerice Sunce je svjesnost, a Mjesec je duša, ono zemljano od nas, odnosno današnja civilizacija se uzdignula prema gore kao i Sunce i izgubilo je povezanost sa Zemljom. Kao u prethodnom spajanju Sunca i Mjeseca u astrologiji, Sunce se treba spustiti prema zemlji, dok Mjesec mora kroz znakove oploditi dušu, gdje primjerice, ako imate Mjesec u Jarcu, vaša duša mora proći kroz teške i ograničavajuće uvjete, kroz podzemlje da bi na kraju mogla biti spojena sa Mjesecom. Dakle, Sunce isto kroz znakove prolazi svoje priče odrastanja kako bi se na kraju moglo spojiti s Mjesecom, odnosno Merkur će kroz njihova iskustva spojiti ova dva planeta.
Sve ono što se dešava u konstelacijama ustvari je alkemija u nama, nevidljivi proces planeta koji predstavljaju naše emocije. Mars ljutnju, Venera ljubav u nižem aspektu uživanje i dr. Život još uvijek promatramo primitivno, ne zamjećujemo ove procese, kako je Jung rekao, nalazimo se u paleolitskom dobu po pitanju emocija i ove procese još ne zamječujemo. No, to je priroda svakog rasta i odrastanja.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Malo o ljubaviAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Srijeda – Obnova pročišćava
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email