Anima i Animus kako nas opsjedaju u vezi?

Anima i Animus kako nas opsjedaju u vezi?U odnosima vladaju Anima i Animus, podsvjesni muškarac i žena koji vode bitke kada se zaljubimo. Nakon određenog vremena u odnosu ženski Animus izaziva muškarca neprestanim “prigovaranjem”, sve dok ne izazove negativnu reakciju koja, kao da se očekuje jer Animus priznaje samo snagu kao argument. Ako pogledamo mnoge veze gdje postoji neosviješteni Animus, onda možemo primijetiti ovo ponašanje kao svakodnevicu u odnosima. S druge strane, Anima u muškarca često ako je neosviještena izaziva ženu ljubomorom ili čestim promjenama raspoloženja. Nakon niza proživljenih drama, partneri prekidaju, ali poslije nekog vremena ponovno ulaze u vezu i ponavljaju isti scenarij. Ego je prejak i uvjeren da je u pravu i da je sudbina uplela ruke u propast veze.
Za Junga „Anima je čimbenik od najveće važnosti u psihologiji čovjeka, kad god su emocije i utjecaji na djelu. Ona pojačava, pretjeruje, falsificira, mitologizira, sve emocionalne odnose obaju spolova.  Iz nje proizlaze fantazije i zapleti. Kad je Anima snažna, ona omekšava čovjekov lik i čini ga dirljivim, razdražljivim, raspoloženim, ljubomornim, ispraznim i neprilagođenim. Osoba je tada u stanju „nezadovoljstva“ i širi nezadovoljstvo svuda oko sebe. ”  Muškarčev je zadatak osloboditi se od Anima fascinacije majke.
Primjerice, ako muškarac ustraje na vjerovanju da su uzroci njegovih prekida odnosa u sudbini, u sredini života Anima mu donosi smanjenje vitalnosti, fleksibilnosti i ljudske dobrote. Rezultat je u pravilu, preuranjena krutost, nacionalizam, fanatična jednostranost, tvrdoglavost, pedantnost ili istrošenost, neodgovornost i na kraju djetinjastost  sa sklonošću alkoholu.  Ako žena ustraje na spomenutom vjerovanje da je ljubav stvar sreće, postaje sve više sklona suđenju ili ogovaranju, kritiziranju, razdražljivosti, ili muškobanjasta. Muškarac i žena sve više se pri kraju života približavaju svojoj drugoj polovici. Često žene prigovaraju muškarcima u srednjim godinama da se okreću mlađim ženama i ovu pojavu tumače gubitkom ljepote. Ovo je jedno od najjačih uvjerenja, međutim, radi se o tome da se žene sve više okreću Animusu, a ne Erosu i osjećajima. One žene koje su se okrenule Erosu u drugom dijelu života nemaju problem  sa spomenutom činjenicom, ali kolektivna uvjerenja su moćnija i ne vjerujem da ćemo u skoroj budućnosti promjeniti ova vjerovanja. S druge strane, muškarci ne mogu u srednjim godinama nadići idealnu sliku majke i žene u srednjim godinama, suočavaju se sa stvarnošću života i bježe u negativnu Animu, vraćaju se u mladost u želji da budu mladi dečki. Oblače se kao dječaci, neki kupuju motor, okreću se opojnim sredstvima i zavađanju žena. Muškarci danas nisu inicirani u muškarca već ostaju u svojoj Animi (sindrom Petra Pana), pa tako kada kasnije u odnosu susretnu ženu s jakim Animusom često ne mogu prihvatiti takav odnos, pa nekada ne mogu pronaći Animu, te je pronađu u drugom muškarcu u kojem vide jači odraz Anime nego u ženi, prije svega jer se danas žena okrenula Animusu. Postoje mnoge vrste homoseksualnosti, ali neka se javlja u srednjim godinama kod muškaraca.
Dakle, emocionalna jednodimenzionalna tumačenja stvarnosti su doista tolika plitka. Često je nalazimo u današnjoj muzici koja je postala dječja i lišena smisla i dubine. Teško da danas pronalazimo muziku s porukom koja nešto znači poput psjesme The Wall od Pink Floyda. Ljubav nema više poruku, ona je postala profana i jeftina zato muzika nema u sebi pokretačku silu, u nesvjesnom je ona potisnuta negdje duboko.
Kada umjetnost ili Anima izgubi moć inspiracije, onda je čovjek izgubio duševnost. Muzika više nema snagu te promjene, čovjeka ne inspirira iracionalno i nesvjesno, tj. ljubav. Zaljubljenost koja ne prijeđe u ljubav znači da su Anima i Animus ustvari demoni koji vladaju odnosima. Anima i Animus zbog toga postaju dominantni u negativnom obliku i postaju zastrašujući. Animus se transformira u totalitarizam, a Anima u kolektivnu depresiju, neurozu i opojna sredstva. Kolektivni gubitak duševnosti ili Anime jest gubitak odnosa koji će se vratiti jer niti jedna tradicija samospoznaje ne može ići naprijed ako se suprotnosti ne ujedine. Na mnogim religijskim skupovima Istoka i Zapada vidimo djecu koja žele ljubav i pokušavaju je pronaći u Bogu jer tako žele zaobići ulazak u zečju jamu (Alisa u zemlji čudesa).
Ne možete pronaći ljubav bez shvaćanja misterija suprotnosti, koje su najdublji dio čovjekove prirode. One pokreću ovaj svijet različitim interpretacijama ljubavi i zabludama. Od otrovnih ljubavi, prevara, dugih veza, ekonomskih veza, pa do nekih novih fenomena u odnosima koje sam spomenuo u ovom tekstu. Ako smo se već kao civilizacija razočarali u romantične veze, to ne znači da današnja racionalnost, “ziheraštvo” i materijalizam predstavljaju jedini izbor. Zaljubljenost nas često odvede u razočarnost i samoću u kojoj rastemo i ponovno otkrivamo Animu ili dušu, te Eros najjaču pokretačku energiju.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Zaljubljujem se u isto – potvrđuje nam natalna karta parnteraAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email