Anima i Animus

Anima i AnimusAnimu i Animusa možemo definirati kao ukupnost nesvjesnih ženstvenih psiholoških osobina koje muškarac posjeduje, odnosno muške osobine koje posjeduje žena.  To su arhetipovi kolektivnog nesvjesnog, a ne stvarni otac i majka, iako naši roditelji postaju ti arhetipovi. Zar nam nije jasno zašto onda posao, prijatelji, rođaci, roditelji imaju takvu važnost. Vidite li ovu projekciju?
 Muškarac osjetljivost često potiskuje, Anima je jedan od najznačajnijih autonomnih kompleksa u muškarca koji njima dominira jer većina muškaraca ima negativan stav prema ženi, odnosno većina žena ima negativan stav prema muškarcima.  Svi muški i ženski likovi u vašim snovima, odraz su ta dva arhetipa. Njih živimo jer se zaljubljujemo u ono što je taj arhetip. Tražimo idealnu osobu po tom arhetipu i klanjamo se na poslu jer tražimo odobrenje od vječitog oca koji onda postaje država, novac i poslodavac.  Na muškarca utječe taj arhetip i na njega djeluje spomenuta unutarnja žena. Utječe i na interakciju sa ženama i njegovim stavovima prema njima i obratno na žene i Animus.  Jung je rekao da je susret sa sjenom ili našim nižim egom, susret koji možemo usporediti sa učenikom u razvoju. Anima je remek-djelo, ona je zaslužna za svu tehnologiju i za sav kreativan razvoj. Razvijena žena je individualac, ona se ne povinjuje društvu već svom prvom Ja. Razvijena žena je utjelovljena u liku proročice Delfi.
 Muškarac i žena NE MOGU SE RAZVIJATI. POGOTVO NE NA ZAPADU JER NE MOGU PRIZNATI DUHOVNU STVARNOST OVIH PRINCIPA. RAZVOJ ČOVJEČANSTVA JE NEMOGUĆ BEZ UPOZNAVANJA OVIH PRINCIPA. Eva je rekla zmiji da ju vodi u napast jer želi znati. U šamanizmu, šaman se oblači u ženu kako bi preko nje došao do duhovnog svijeta, a yogin transformira Shakti ili žensku energiju kako bi mogao doseći prosvjetljenje. Žena je najvažnija komponenta u razvoju muškarca dok je ženin zadatak transformacija Animusa, ili muške nesvjesne komponente koja može biti potisnuta u obliku sirovih muških karakteristika, a to su kontrola, nasilnost, negativna logika koje se pretvara  u projekciju, a onda ono što smo voljeli pretvara se katkada u monstruoznu situaciju, bezosjećajnost koju, ako se ne želi vidjeti u sebi, koristi se na način da se traži takvu mušku osobu, ili se preuzima u svoj karakter ovu inferiornu stranu, pa žene postaju kritične, sklone kontroli. Žena često može biti opsjednuta Animusom na način da ovaj arehetip daje mogućnost oslanjanja na intelekt, ali  obično su svi zaključci negativni, odnosno pesimistični, ili pak beskrupulozni i bez empatije. Najčešća obrana je poricanje. Ako imate muškarca koji često kritizira i koji vas vrijeđa, onda imate posla sa muškarcem koji je opsjednut negativnom neosviještenom Animom. Anima i Animus postaju demoni jer kada negiramo stvarnost psihe onda se pretvaramo u demonsko društvo u kojem živimo. Svatko od nas duboko je svjestan da ovo društvo ne može opstati na ovim osnovama i da ako ne učinimo zaokret prema ovim principima, nažalost smo se osudili na frustraciju i jad. Negiranje Anime i Animusa sigurno donosi teške posljedice. Od bolesti, psihičkih problema, ali ljudi bi se začudili, oni donose i ekonomske krize. Snaga nesvjesnog je ogromna, o njoj ovisi sve, ljubav, posao, zdravlje. Teže je baviti se sobom nego živjeti začarani život vanjskog svijeta.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Planetarni rat Saturna i Marsa i nakon toga lagano popuštanje

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Četvrtak, 31.10. - odgovori su u nama
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email