Anima kao nositelj zmije i nadnaravnog znanja

Anima kao nositelj zmije i nadnaravnog znanjaOno što zovemo astrologijom predstavlja osobnu mitološku priču koju možete shvatiti kroz arhetipske slike, snove ili položaje u natalnoj karti ili je odbaciti te ići puno sigurnijim duhovnim putovima. Mnogi odustaju od spomenutog direktnog odgovora te idu zaobilaznim putovima koji su teži jer svaki gubitak koji doživljavaju, kako na materijalnom, tako i emotivnom, ne mogu vidjeti kao dio osobnog mita koji, ako se ne shvati, stvara jako velike bolove i otpore u kroz život.
Ovdje ćemo se pozabaviti još nekim aspektima Anime koja je izvan zakona ili, kako bi rekao Ginette Paris: “Mitovi nemaju dogmu”
Jung kaže: “Čini se da je Animus u snovima nejasno stvorenje, koje se često pojavljuje kao slikar ili ima neku vrstu aparata za projekciju, ili je kino-operater ili vlasnik galerije slika… Međutim, čini se da Anima, koja je nesvjesna kod muškarca i ženskog spola, ima daleko uzvišeniju projekciju, manifestirajući se kao božica, ženski demon i moćna mitološka žena, poput Eve i Afrodite, kao i prozaične projekcije poput zaljubljivanja. Isto tako, ona je aktivna protagonistica u snovima i maštarijama, a ne pasivni pokazivač, poput Animusa.”
 Junga nije toliko zanimao Animus jer ni sama mitologija nije toliko davala naglasak na muške figure. Tako je i s umjetnošću, freskama i ostalim prikazima gdje su žene na prvom mjestu pošto i samo nesvjesno tako funkcionira.
Kad su muškarci u pitanju, poput Michelangelovog kipa Davida, to su obično portreti, a ne prikazi nečega što je u osnovi muško. Ženske slike ili portreti, često su uzdignuti do božanstva, poput Mona Lise ili Vermeerovoj Djevojci s bisernom naušnicom.
Danas kad su žene slobodne, slike koje se pojavljuju rijetko su muške, točnije, slika se mnoštvo ženskih motiva. Na području religije, božica postaje sve popularnija. Čak i muške filmske zvijezde rijetko postižu razinu besmrtnosti poput Marilyn Monroe, ili tragičnog lika princeze Diane, ili pak u bajkama: Trnoružica, Pepeljuga ili Snjeguljica, što govori kako se nesvjesno puno više izražava kroz ženske likove.
Prema Jungu, “Anima znači duša…Ona je nešto što živi sama od sebe, ona je ono što nas tjera da živimo; to je život iza svijesti koji se s njim ne može u potpunosti integrirati, već iz kojeg, naprotiv, proizlazi svijest…Anima je „kaotični poriv za životom“, ali i mudrost „skriva svrhu koja izgleda kao da odražava vrhunsko znanje o životnim zakonima… Animus je pasivni pokazivač, ne životna iskra, uskratiti ženama Animu znači uskratiti im dušu.”
Francuzi su Animu  zvali ‘femme fatale’ u snovima muškaraca može biti okrutno provokativna, podrugljiva, zavodljiva i zastrašujuća, ali i nježna, brižna, te mudra. Zato je fascinantna, neukrotiva i cjelovita.
U snovima se može pojaviti kao zmija, tigar ili ptica. U snovima se često pretpostavlja da životinje predstavljaju našu ‘životinjsku’ ili ‘nižu’ prirodu, to su naši instinkti za razmnožavanjem, čuvanja, teritorija i nagon za preživljavanje. U mitologiji i religiji, životinje često predstavljaju božanske sile, one su nositelji duše koji nam služe da vidimo ono što na javi ne vidimo. Snovi često govore kroz životinje, a evanđelja su isto tako označena kroz četiri životinje. Mnoge životinje mogu označavati i negativnu Animu poput bijelog medvjeda koji se javlja kada se ona dugo vremena potiskuje.
Inače, arehip majke pokazuje dvojaku prirodu. Ona je ona koja voli, ali koja guši i ubija, a to je onaj dio naše osobnosti kada sanjamo dio Anime kojeg preziremo i potiskujemo na javi.
Prema Jungu, Velika majka je i divlja i zaštitnička, ima prisan odnos s podzemljem. Na njoj nema ničeg skromnog ili seksualnog; iako besramno rađa sva stvorenja, iz dubine svog tijela, ona tada uništava one koji joj prkose.
Razvoj društava kojima su vladali muškarci zahtijevao je uništavanje Velikih majki, što su kasnije opisali mnogi mitovi koji su slavili patrijahat i gdje je izgubljen misterij kojeg je slavila žena.
Zmija putem žene daje čovječanstvu nadnaravno znanje, znanje koje je zabranio Bog u Knjizi Postanka.
Zmije znanje u mitologiji povezane su sa ženama, odnosno arhetipovima Anime i majke. Srednjovjekovna umjetnička djela često prikazuju Evu kao zmiju s ženskom glavom, opisana u Knjizi Postanka. Žensko znanje često se opisuje kao intuitivno i iracionalno. Kultura uzdiže racionalno iznad iracionalnog, ova vrsta znanja ugrožava društveni poredak pa otuda prokletstvo i nad zmijom i ženom, Evom i svim ženama koje potječu od nje. Ne zaboravimo, nacistički pokret je nastao na temeljima racionalne i obrazovane srednje klase, nešto slično što se događa i danas gdje slušamo racionalno ili Animus, ali gušimo iracionano znanje.
 Zmija je ipak medij za dobivanje takvog znanja, zajedno sa ženskom snagom iscjeljenja.
Za Junga je podzemlje iz mitova bilo područje nesvjesnog, dom instinkta, neracionalnog, natprirodnog. Kad ego ili svjesni um uđu u nesvjesno, on se odriče kontrole i postaje podložan iracionalnim silama života. Tako je kod uzimanja shamanskih pripravaka, prepuštanje da te vodi žena u duhovni svijet. Prema Jungu, Anima je „kaotični poriv za životom“, a u snovima i maštarijama pojavljuju se kao zavodljiva i nadahnjujuća ženska figura, poput božice i arhetipskih žena umjetnosti i književnosti. Anima se može pojaviti i kod muškarca i kod žene potičući pojedince u nepoznato i otvarajući ih prema natprirodnom i zabranjenom znanju.
Majka kao ženski arhetip postaje moćan, elementarni tvorac, a u nižem razvoju je razarač života, demon, kao i Animus.
Majka rađa i vraća svaki pojedinačni život. To je njen misterij koji ne razumijemo jer shvaćamo logikom. U mitovima je često uništavaju, jer se čovječanstvo boji njezine sveobuhvatne moći, želje da se nikada ne odrekne svoje djece, ali i njena tamna želja da ih zauvijek održi infantilnima.
 
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Kako donosimo svakodnevne odluke?Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email