Animus i ljubavnica

Animus i ljubavnica


Animus je ono što se u ženama javlja u fiksnim idejama, kolektivnim mišljenja i nesvjesnim pretpostavkama kojima se zaklinju na apsolutnu istinu. Recimo, istraživanja Amerikanaca na strani koju su kontrolirali u Afganistanu su pokazali da 85 posto žena i muškaraca podržavaju šerijatski zakon.

Animus se prepoznaje kada idealizirate muškarca i stavljate ga ispred ženstvenosti i vlastitih osjećaja. Animus je most s Jastvom ili Bogom. Problem s odnosom nastaje zato jer je on ujedno i odnos s Jastvom ili Bogom. Animus je ključ u shvaćanju mistične razine odnosa s Bogom.
Ljubavnica se zaljubljuje u dvije slike Animusa: u sigurnog muškarca koji je njen otac i onog nesigurnog, mladog muškarca s kojim proživljava sve ono dječje, onu nježnu zaljubljenost i neostvarenu maštu gdje se osjeća bezbrižno.
Ovo su dva demona ili projekcije u ženi s kojima se ona bori kroz zaljubljivanje. Traži jedinstvo, ali ih traži izvana. Ljubavnica mora osvijestiti ova dva demona koji joj stvaraju krivu sliku stvarnosti, krivu sliku zaljubljivanja.
Ljubavnica ne vidi da joj je želja iskrivljena, da kroz ljubavnika traži vanjsko jedinstvo (Jastvo ili Bog), ali on joj ga ne može dati jer on je samo nosilac projekcije, demon koji opsjeda, fantom ili fantazma. Kada se taj demon iznutra osvijesti kao projekcija, kao onaj dio sebe koji se posjeduje u svojoj nutrini i koji ne ovisi o vanjskom nosiocu raja i ispunjenja onda se ženi događa ljubav.
Projekciju raja ustvari traži od partnera, ali taj raj ili bog ne vidi se u sebi već ga se traži vani i tada se stvara najveći problem u današnjim vezama. Ovaj aspekt velika većina ne vidi. Teško je objasniti da je zaljubljenost u demona ili fantaziju ono što se na glas ne smije reći, odnosno to je najveće bogohuljenje današnje civilizacije jer zaljubljivanje je mit na kojem se bazira cjelokupna kupovina kapitalizma.

Pročitaj  Opis opće situacije u svijetu 2021-2022

Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeutAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email