Arhetip Amazonke

Arhetip AmazonkePopularnost različitih arhetipova žena se mijenja iz desetljeće u desetljeće. Primjerice, Marlyn Monroe bila je arhetip  sex simbola pedesetih i šezdesetih, dok je osamdesetih bila popularna poslovna žena koja je prezirala ovisne žene tj., ona je bila Arhetip Atene. Danas je popularna arhetip Amazonke. Nekoć se arhetip Amazonke rijetko koristio za portretiranje žena u fikciji, ali danas je to sasvim drugačije.
Amazonka je ratnik, ona se bori za ono u što vjeruje. Ipak, svaki arhetip ima svoju Sjenu pa tako je ona utjelovljena u  filmu koji momentalno igra u kinima I care a lot. Žena koja će lagati i sve učiniti za profit i koja neće pokleknuti pred mučenjem mafije, dovoljno govori o naravi ovog arhetipa. Kako sam rekao, nalazimo je zadnje desetljeće u mnogim filmovima u kojima žena štiti nemoćne i slabe poput filma Wonder Woman.
Amazonka je feministica, ona vjeruje da su muškarci i žene jednaki. Slična joj je Artemida, grčka božica lova koja čuva žene i djecu. Također, utjelovljuje Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) u Igrama gladi. Amazonka nije muškarac ili Animus ona je androgina tj. ona utjelovljuje ravnotežu muškosti i ženstvenosti. Ona je duboko povezana s prirodnim okruženjem. Nju ne zanimaju modni trendovi. Hodat će okolo odjevena kao hipi, s druge strane, lako će se vezati za napuštenog psa i pokušat će ga zbrinuti. Također, ona cijeni sestrinstvo. Njeni najjači odnosi u njenom životu su oni koje ima sa ženama.  Većina žena nije tako samodostatna i neovisna kao ona.
Ako je predlažete da odabere između muškog druženja i ženskog prijateljstva, ona će uvijek preferirati ovo drugo.
Ona će se boriti do smrti da spasi žene i djecu.
Motivirana je potrebom za slobodom i nikada neće stajati po strani te gledati kako se nekog zlostalvjas. Bilo da se radi o slobodi govora ili pravima žena.
Također, motivirana je potrebom za preživljavanjem i ona rasti u ratnim okruženjima. Nikad se neće predati. Borit će se do posljednjeg daha.
Amazonka ako je muškarac siluje, ona je u stanju da ga ubije. Ona će primiti i metak, ali se neće podčiniti ropstvu.
Možemo je vidjeti u liku Charlize Theron Imperator Furiosa u filmu Mad Max: Fury Road. Ona se boji gubitka slobode i da će biti fizički hendikepirana tako da je za nju ovisnost smrtna kazna. Po svojoj prirodi ona potiče konkurenciju.
Kako niti jedan arhetip nije savršen, njena mana je što je često vruće glave, impulzivna, nestrpljiva i nepromišljena, agresivna u svojim stavovima, obično može biti vrlo kruta i slijepa na štetu drugih.
Negativna strana ovog arhetipa jest što se ona bori nepromišljena jer smatra da cilj opravdava sredstvo i neće razmisliti o posljedicama. U nama žive mnoge osobnosti tako kada žena aktivira ovaj arhetip treba imati na umu upravo posljedice, a ne se voditi za njenom agresijom. Ona je pozitivna kada se bori, ali borba ako nema strpljenja, onda se ne kraju rat gubi. Amazonki fali mudrost Atene kako bi koristila u borbi razum. Ako se žena poistovjeti s Amazonkom, onda će njome vladati Sjena kao u filmu I care a lot, gdje je pobjeđuje volja za moć. Cjelokupna stvarnost i naš život se sastoji kako stvoriti ravnotežu između mnogih situacija u našem životu ili polariteta. Ako razumijemo polaritete onda živimo puno lakše i povezani sa sobom. Arhetipovi vladaju ljudima onda kada ne znaju odgovor, tada dolazi opsjednuće koje se ne može kontrolirati, a kada bi ljudi znali onda bi vidjeli da je velika većina čovječanstva neprestano opsjednuta, a da toga nije svjesna.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Zašto nema načina da se zaustavi strašna bol u poodmakloj fazi bolesti? RAT PRO...Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email