Arhetip fatalne žene

Arhetip fatalne ženeFatalna žena je tradicionalno zavodljivi ženski lik koji namamljuje muškarca u opasnost bilo da se pojavljuje u filmu ili u stvarnosti. Nju stvaraju  muškarci ispunjeni nesigurnosti tj., oni koji su nesvjesnoi svoje Anime.
Njena snaga leži u tradicionalno ženskim moćima kao što su šarm i pojačana seksualnost, koje arhetipska fatalna žena koristi da dobije ono što želi.
Fatalna žena – doslovno paralizira muškarce svojom ljepotom, inteligencijom i sebe predstavlja kao da je njena privlaćnost nadnaravna.
Međutim, kao i kod mnogih fatalnih žena njezina je snaga na kraju potkopana i poražena jer joj je težnja da zadovolji kulturni konzervativizam.
Redatelj poput Davida Lyncha najviše oživljuje ovaj arhetip. Laura Palmer sjajan je primjer modernije fatalne žene, ali svakako u ovoj priči ona ispada žrtva. U njegovom filmu Gone Gril fatalna žena je uspješna ali prikazana kao zla.
Žene obično preuzimaju žensku ulogu i ličnost, ali razvijaju kontra seksualnost koja je muške prirode i naziva se Animus.
Fatalna žena u popularnoj kulturi  se još uvijek prikazuje promiskuitet, te kroz odbacivanje majčinstva. Takva fatalna žena negiranje muškarca postiže tako da ne želi rađati što bi dovelo do krajnjeg uništenja muškarca.  Danas se fatalna žena predstavlja kao lijepa i hladna šefica ili influencerica, ili moćna žena koja ne treba muškarca ili djecu, a prkosi tradicionalnim rodnim ulogama.  Moderna fatalna žena prikazana je s autdestruktivnim tendencijama obično povezane s Animusom, poput promiskuiteta, agresije i alkoholizirane.
Žene ne moraju odbaciti ženstvenost ili postati samouništavajuće da bi bile moćne. Fatalna žena zapravo je savršeni simbol za asimiliranje tajanstvene snage ženstvenosti koju žena mora osloboditi unutar svoje ženstvenosti, a ne kroz Animus kroz koju postaje muškarac. Ona živi na razmeđu između Velike dobre majke Carla Junga i Strašne majke onaj zlokobni rub ženske energije poput božice Kali, podsjećajući nas da ono što stvara, također, ima moć uništavanja. Takva je priroda, ona stvara i uništava, a potrebno je uvidjeti ova dva polariteta.
Žena ne treba biti poistovjećena sa Animusom i njegovom destruktivnom snagom, ona mora zaroniti u svoju Fatalnu Sjenu, napustiti žrtvene majke prošlosti i u uvidjeti važnost svoje tamnije dubine kako bi otkrila vlastitu individualnost, a da ne preuzima društvenu Animu koja je bez života i određena momnetalno industrijom ljepota koja joj određuje kako će izgledati. Baš kao što postoji svijetlo i tamno u muškim osobinama, tako je i svijetlo i tamno u ženskom. Jung je vjerovao da biste bili cjelovita osoba, morate prihvatiti svoju sjenu – svoje primitivnije i negativnije osobine poput agresivnosti, posesivnosti ili sebičnosti.
Fatalna žena mora uvidjeti da postoji i asertivna strana. Suočavanje i prihvaćanje tamnije strane njene prirode omogućit će joj da ove negativne osobine integrira u svoju osobnost i preusmjeri ih na zdravije načine življenja života.
“Postoji bezbroj žena koje uspiju u javnom životu, a da ne izgube ženstvenost. Naprotiv, uspjeli su upravo zbog toga.” C. G. Jung.
Doista moćne i fatalne žene na ovom svijetu su one koje prepoznaju ljepotu i snagu u svojoj ženstvenosti, ali također su svjesne i kontroliraju svoju tamu.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Venera u Ribama – voli me nježnoAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email