Arhetip majke i njena tajna priroda

Arhetip majke i njena tajna prirodaArhetip majke predstavlja aspekt koji nas hrani i čuva ali u mitovima je često prikazana kao strašna majka odnosno ona ima ambivalentnu prirodu točnije, s jedne strane, sina a kasnije muškarca tjera na dostignuća koja prepoznajemo u znanosti i tehnologiji a istodobno ta tehnologija uništava prirodu. Noću dok spavamo ona vrijedno radi korov i stvara prepreke. Svaki poljeprivrednik koji se nađe u vrti pita se, čemu služi ta korov i zašto tri puta bolje raste od hranjivih biljaka.
Majka je stvorila stvaralačku inspiraciju ali njena gravitacijska sila stvara vulkane i zemljotrese kojima guta civilizacije. Ona je i ljubomorna boginja i predstavlja mušku radoznalost. Ponekad je prikazana kao zmaj koji čuva blago te predstavlja proždrljiv regresivan aspekt nesvjesni prirode koju junak kao simbol ljudskosti  mora  pogubiti da bi zadobio biser mudrosti.
To je sukob u kojem muškarac pokušava odrasti kroz arhetip junaka ili kroz mnoge borbe koje mu dolaze u život ali na kraju da bi savladao tu strašnu majku ili destruktivnu prirodu, mora napustiti svoje junaštvo i prepustiti se kreativnosti i umjetnosti. Često je prikazana kao zmaj koji čuva blago, psihološki veliku vrijednost i često predstavlja regresivan aspekt nesvjesne prirode koju junak mora pobjediti da bi dobio biser mudrosti. U indijskoj religiji strašna majka je poznata kao božica Kali i božica Tara, zaštitnica sadua poznatijihi pod imenom Agori.
Ovaj aspekt postaje važan kada žena zanemari svoje kraljevstvo kreativnosti i postane gladna moći. Tako se vraća svojoj nagonskoj prirodi te glavna snaga postaje ljubav za moć.  Da bi se žena osvjestila na putu samospoznaje mora proći kroz mnoga iskušenja da bi došla do Jastva ili pravog Ja, a to u ovom slučaju znači promjenu mnogih muškaraca koji postaju žrtve tog aspekta ženske prirode. Danas se to vidi i u ženskim oslobodilačkim pokretima gdje su fascinirani potencijalom moći. Time žena gubi dodir sa svojom višom prirodom odnosno ženskom kreativnošću. Žene traže stvaralačku moć i na taj način pokušavaju poistovjetiti se s muškarcima. Ovdje počinje problem žena, poput božice Kali doslovno guta muškarce kako bi ljubila moć. Još uvijek ne vidimo kako je većina stvari koje mislimo da shvaćamo to činimo na način da smo opsjednuti demonom Razuma. Ženama je to pogotovo teže jer Razum ili Animus se javlja iz nesvjesnog i potpuno okretanje njemu, ženu odvaja od njene prirode, gdje kreativnost postaje potpuno nejasna a u današnjem dobu potisnuta. Danas kada pričamo o poeziji kao najvećem jezičnom izričaju u kojem se najbliže može opisati  ljubav, ona nema nikakvu vrijednost. Nije važna poezija koliko se ovdje želi dotaknuti potisnuta funkcija kreativnosti, tj., malo kome je janso koliko bolesti nastaju u tijelu zbog ovoga. Svaka potisnuta funkcija teži svojoj kompenzaciji, a to znači da će ona biti manifestirana na destrutkivan način. Primjerice, nesposobnost da se ostvari kreativnost u muškarcu i ženi, okreću se posljedično negativnim emocijama.
Strašna majka se materijalizira u imenicu ženskog roda a to je nacija, točnije nacionalizam. Kada progledamo, znati ćemo više o mitovima i važnosti ovog aspekta čovjekove prirode gdje ćemo jednoga dana moći pojave tumačiti iz shvaćanja nesvjesne riznice. Do tada ljudski rod malo će toga znati što je arhetip majke, muškarci će biti opsjednuti njenom seksualnom moći i majčinim kompleksom, tj. žena će još uvijek čekati nedoraslog Adama koji je može donijeti odluku, tj., dječak nikako da postane muškarac.
Nikola Žuvela
terapeut i jyotish savjetnik

Pročitaj  Četvrtak – Zaljubljenost ili ljubav

 Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email