Arhetip mudraca – Današnja žudnja za promjenom

Arhetip mudraca – Današnja žudnja za promjenomC. G. Jung je svojim otkrićima simbola u snovima ili arhetipovima uveo nas je u potpuno novu dimenziju pogleda prema duhovnom. Možemo reći da su mediji i intelektualci uzdignuli mnoge ljude u prošlom stoljeću, ali nisu dali dovoljni značaj dvojici najzanemaranijih ali najvećih: Nikola Tesla i C. G. Jung. Nikola Tesla je najveći znanstvenik svih vremena kad su mu i krali patente nisu mogli dovoljno ukrasti koliko ih je on patentirao, a C. G. Jung je dešifrirao kodove nesvjesnog, religioznosti, stare filozofije. Danas smo kao civilizacija na prekretnici i mometnalo žudimo za duhovnom promjenom jer stari sustavi su se pokazali, kao što je Jung predvidio, neupotrebljivi jer su izgubili moć viđenja onoga što se događa danas u samom čovjeku i obraćanje njima ne pobuđuje to snagu koju je imala prije. Kada je arhetip jak on toliko jako općini jednu kulturu da je cijelu prožme, poput kršćanstva koje je oblikovalo umjetnički, arhitektonski i znanstveno. Kada arhetip izgubi snagu onda kultura počinje venuti kao naša Zapadna kultura. S druge strane, Arhetip Bude je oblikovao kraće Istok, on je danas isto tako izgubio snagu.
Arhetipovi vrijede jedno vrijeme, a onda ih zamjene novi arhetipovi, oni koji su nužni za razvoj čovječanstva. Pisao sam o arhetipu smrti i ponovnog rođenja kao i o tragaocu kojeg ljudi trebaju upotrijebiti ako žele učiniti zaokret. Arhetip Jastva kojeg su prije utjelovili Isus i Buda još uvijek je agilan i vrši utjecaj na našu kulturu. Arhetip mudraca nam pokušava približiti poruku ili mudrost za kojom žudimo u ovom vremenu. On je šezdesetih i sedamdesetih bio utjelovljen u Oshu, Maharishiju, Krishnamurtiju i drugima.
 Arhetip mudraca nam želi prenijeti najvažniju misao: Istina će vas osloboditi. Ona nas upućuje, ono na što nas religija nije upućivala a to je korištenje inteligencije i analizu za razumijevanje svijeta, te poteba za kontemplaciju u boljem razumijevanje sebe. Njegova Sjena je: prevara ili lažni Gurui ili učitelji, dogmatizam i nepovezanost sa stvarnošću.
Slaba strana Gurua je da on strahuje od neznanja. Neke je njihova Sjena koštala, točnije, bili su prevareni i uvedeni u zabludu poput Sokrata. Njegova Sjena je bila  idealizam i buntovnost. Isus na kraju ispada tragičan arhetip mudraca kojeg Sjena vodi prema božanskom ispunjenju, ali svojim životom svjedoči ono što mnogi krivo tumače religiju pa ih Sjena na kraju pobjedi. Negiranje materijalne stvarnosti.
Guru je sanskrtska riječ što znači učitelj. U Aziji su to Konfucije, Lao -Ce Bodhidarma i dr. Oprah Winfrey u potrošačkom društvu utjelovljuje arhetip mudraca, koristi snagu tog arhetipa, ali tako postaje njegova Sjena jer koristi fraze a ne bavi se mudrošću što opet više govori o publici. Ovaj arhetip je zaslužan što momentalno vlada narcisoidno-orijentalna duhovnost. Primjerice, pogledaj duboko u sebe, nađi istinu, živi autentično… i tako dalje. To je korištenje Sjene ovog arhetipa a onda dolazi do zlouporabe jer takav narcistički pristup ne može stvoriti dublju transformaciju. S druge strane, današnje kršćanstvo izgubilo je ono što je bilo vrijedno u kršćanskoj baštini – ideja univerzalnosti o kojoj je čak pisao materijalistički filozof Alan Bodiou ističući kakav je imala utjecaj što ovdje ne stignemo obrazložiti. Herman Hesse se dugo vremena borio sa kršćanstvom jer je shvatio koliko je mišljenje,  kultura i kolektivno nesvjesno prožeto njome, što je otkrivao, između ostalog u razgovoru s Jungom.
Današnje kršćanstvo je izgubilo tu poruku. Zatvaranjem Crkvi diljem Europe, ono se radikalno desno politički opredjeljuje. Danas je napušteno od većine Europljana koji su se okrenuli spomenutom orijentalnom tipu arhetipa mudraca, koji je doživio mnoge izmjene. Od Osha, Sai Babe, Maharishija, a nakon toga je među intelektualcima zaživio zen budizam i joga. Poučeni lošim iskustvima, budizam i joga su se zadržali jer ne propagiraju religiju i teologiju. Ipak, Zapad je pronašao svoje uzore arhetipa mudraca, od Eckharta Tollea, Luis Hay i dr.
Ovaj arhetip je vrlo jak. On se pojavljuje kroz knjige za samopomoć i moćan je pokretač izdavaštva. Također, ovaj arhetip pronalazimo i u seriji Dosjei X koja koristi moto ovog arhetipa: “istina je tamo”. Također, ono što se malo zna, arhetipovi se jako koriste u poslovnim edukacijama, kao i u izradi reklama, holuvudskih filmova koji koriste marvelove junake, ili arhetip junaka. Većina čovječanstva još ne može dokučiti ovu razinu postojanja, ne može pratiti i shvatiti utjecaj arhetipa, tako da po sadašnjim događajima u kojima ne možemo razumijeti da je bolest ustvari projekcija nesvjesnog arhetipa Sjene, uplovili smo u novu diktaturu koju svijet nerazumije, sociologija je uspjela ovu pojavu definirati kao simulacija demokracije koja se pretvara u meki totalitarizam. Današnjem čovjeku je teško razmišljati i on živi u slikama stvarnosti, on skuplja informacije i nema introverziju. Danas je u prisilnoj izolaciji ili introverziji. Arhetip mudraca je za sada još uvijek jako djeluje kroz kolektivno nesvjesno čovječanstva, a pravilno zahvaćanje njegove snage čovjek može kroz metode meditacije i promatranja sebe, svojih želja, htjenja koja ne odbacuje već pokušava uspostaviti s njima kontakt i asimilirati ih u svoju osobnost.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut
m:nikola@vedsi-jyotish.net

Pročitaj  Ponedjeljak – Mudrost i ženski principAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email