Arhetip Romea i Julije

Arhetip Romea i JulijeArhetip Romeo i Julija su najpoznatiji ljubavnici  koji osjećaju da je njihova ljubav suđena iako ih ta ljubav odvlači na put tragedije.On pripada općenitom arhetipu zaljubljenosti. Tadašnje ljubavi bile su popularne jer prije je zaljubljivanje u sebi nosilo i nesvjesnu potrebu za slobodom i rušenja tabua koji su se tim ljubavima rušile. Danas one nemaju toliku snagu i važnost jer ljubav nema nikakvu pokretačku silu što dokazuje broj rastava i preljuba, a poezija kao takva je nestala koja je osnova romatničnih ljubavi.
Arhetipski Romeo i Julija osjećaju da ih je spojila sudbina, a njihove karakteristika jest da im njihova ljubav daje osjećaj moći i besmrtnosti, te vjeruju da je njihova ljubavna priča najveća u povijesti i ona će biti prepoznata kao jedna od najvećih ljubavnih doživljaja za sve generacije.
 Shakespeare je poznavao alkemiju i jako dobro se poigrao s ovim arhetipom kao i sa svim ostalim arhetipovima u svojim djelima.  Shakespear je prepoznao u renesansi najvažniji arhetip zaljubljenosti i nove slobode koja s njom započinje i zato je ova priča dobila toliku stoljetnu snagu. Kao što je sv. Pavao potpuno nepoznat kršćanstvo proširio jer je kolektivno nesvjesno tadašnjih ljudi bilo spremno prihvatiti arhetip Spasitelja. Zadnji primjer eksplozije arhetipa trikstera ili Boga prevaranta Wotana, germanskoga Boga koji je opsjeo Nijemce za vrijeme narcizma pokazuje kako se arhetip može pojaviti i nestati.
Istodobno arhetip Romea i Julije danas u nesvjesnom ne igra toliku važnost i današnje generacije ga uopće ne mogu shvatiti jer ljubav nije njihova pokretačka snaga. To nam još jednom pokazuje da ljubav Romea i Julije ustvari bio revolt a manje samo oličenje ljubavi koja je zahjtevnija i utjelovljuje se kod razvijenijih osobnosti.
Ljubav gubi snagu kada se susreće sa vanjskim problemima kao što svaka ljubav biva ispitana. Na kraju bivaju prevladani preprekom pred kojoj se nalaze, poznati motiv alkemije ili nesvjesnog u kojem umire zaljubljenost i koja se ne može transformirati u viši oblik ljubavi. Njihova smrt je neuspjeli prijelaz svakog odnosa koji treba prijeći u višu fazu postojanja.
  Dobri odnosi nikada nisu jednostavni. Postoji napetost suprotnosti. Da nema tih padova i ispita kako bi mogli vidjeti je li partner odan drugome i koliko se doista vole. Kaže se da oni parovi koji imaju funkcije svijest jednako raspoređene primjerice, osjetilno, osjećajno, intuitivno i intelektualno polje, bolje ostvaruju odnose. U svakom slučaju svađe su normalne u odnosu i ako su uspješne one su most za prelazak u bolji dio veze.  Umiranje Romea i Julije ustvari je prepreka svake veze koja mora ostaviti ideale mladosti i krenuti prema zrelosti.  Sukob je dobar i održava vezu svježom, ali u njemu se traži fair-play. Sukob koji tinja oko Romea i Julije je neosvještena Sjena iza koje se skriva klasna borba dviju obitelji, oni su samo njihovo utjelovljenje slabe točke, dok je ljubav njihov katalizator koju nisu uspjeli održati. Smrt je samo bijeg od stvarne ljubavi gdje su trebali pobjeći i preživjeti što je za njih bilo preteško, nisu uopće mogli doći do ispita njihove stvarne ljubavi kako općenito i završavaju velike ljubavi. Uvijek nađu neki razlog za prekid.  Oni Sjenu projiciraju na posvađane obitelji koja se njih ne tiče. Oni negdje vjeruju da nailaze taj sukob i dobivaju aristokratski osjećaj u odnosu na druge, osjećaju se višim od drugih.
 Parovi ulaze svakodnevno u spomenuti mitološki dramatični sukob, ali ga teško igraju kao što to nisu uspjeli Romeo i Julija pogotovo zbog naslijeđa Zapada koji je su u razvoju ljubavi na tragičnim završecima mitova.
 Možda je vaš brak poput Persefone i Hada, spas od prebliskog odnosa s majkom ili čak ocem vlada vašim odnosom? Ili poput Erosa, odbijate da vas Psiha vidi kakvi ste zaista? Ili ste poput umjetnika Pigmaliona i mislite da ćete promijeniti svog partnera u lijepu suprugu ili muža, ali sada vam  to ne ide baš najbolje?
 Mitovi su obrasci i lako možete biti njima opsjednuti. Romeo i Julija predstavljaju neuspješno povezivanje. Do te razine  je došao razvoj odnosa na Zapadu. Zapadnjak još nije dobacio emotivno dalje, unatoč svim slobodama, slobodnim vezama, on je još daleko od uočavanja daljnjeg razvoja odnosa.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Psihomentalni tokovi kreiraju stvarnostAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email