Arhetip zaljubljenosti- Kako se zaljubljujemo?

Arhetip zaljubljenosti- Kako se zaljubljujemo?Zaljubljenost je ulaženje nesvjesnog u svjesni um, to je provala  sadržaja u kojima želimo da je partner ustvari ono što ja najdublji dio nas samih. Možemo se zaljubiti u ljude koji nam se ne sviđaju; cure se  može zaljubiti u njegovu mušku snagu i odvažnost. S druge strane, neka osoba možda ima prijatelja koji joj se sviđa, ali ne osjeća eros. Ne treba biti krepostan ili pametan da bi se netko zaljubio u vas – zaljubljujemo se u ono arhetipsko. Kad se zaljubimo, padamo u temeljnu arhetipsku sliku koju nam predstavlja ili što nosi zaljubljenost. A jednako se možemo i odljubiti kad na tu osobu više ne projiciramo arhetipskog Animusa ili Anime. Malo kada ili tko to razumije da se u zaljubljenosti preuzimaju osjećaji arhetipa zaljubljenosti poput naklonosti, erotičnosti, privlačnosti, druženja i izgradnje zajedničkog života, ali oni prolaze jer se uzimaju osjećaji od arhetipa, to nisu vaše emocije. VAŠE EMOCIJE SU ONO ŠTO SVAKODNEVNO DAJETE, dok su emocije zaljubljenosti preuzete iz nesvjesnog arhetipa ili Jastva.
Kada se zaljubite u ono arhetipsko žensko ili muško, u tome nalazite privlačnost i to onda napuhujete, preuveličavate, a da toga niste svjesni. Društvo u cjelini se ne bavi emocijama pa teško može razumjeti zaljubljenost i pozadinu kako ona nastaje.
Kad ste zaljubljeni osjećate da ste veći, nekada, kao da ste sami bogovi, ustvari ste samo kanal arhetipa zaljubljenosti. To je pozitivna način i dokaz onog Božjeg u nama koje tek trebamo razviti. Partner u vama i vi u njemu vidite Božju sliku; tada postajete ono više, ono što sami niste jer ste još u nižem stanju postojanja, ono više tek trebate razviti, najviše kroz partnerske odnose.
Jedna od napetosti u odnosima je ona između arhetipskoga i osobnog. U učenju indijske filozofije ili kršćanstva govorimo o bogočovjeku kao krajnjem cilju čovjek u kojem se povezuje ono božansko arhetipsko i osobno. Recimo, imate sina, vi se ne možete s njime povezati ako se ne povežete s arhetipom roditelja u kojem onda možete dobiti osjećaj sina. Da nema te poveznice vi bi to dijete promatrali samo kao dijete koje šeta ulicom i s kojim ne možete razviti dublju povezanost ako nema ovog odnosa. Drugi aspekt ovog odnosa je osobni a to je da se to dijete zove Marko, ili se vaš ljubavnik zove Dalibor, to je osobno povezivanje. Cilj arhetipova je izvući iz njih ljubav ili ono bitno, to je prihvaćanje partnera onakvima kakvi jesmo,  ako se to ne dogodi, to je neuspjeh projekcije arhetipa.
Ako veza ostaje samo na arhetipskoj razini, a to su one poznate fatalne zaljubljenosti ili arhetipske zaljubljenosti, nastaje prekid jer osobe su ostale na razini osjećaja ovog božanskog, što znači da zaljubljeni par još nije razvio osobnost i mogućnost da prihvaća drugog, tj. voljeti bezuvjetno. S druge strane, ako veza ostane samo na osobnoj razini isto tako proizvodi nezadovoljstvo to je prijateljski odnos bez erosa.
Mističari kažu da je iskustvo zaljubljivanja u Boga vrlo slično iskustvu zaljubljivanja u muškarca ili ženu. Ipak, ovo je već razvijenija osobnost koja je polaritete muškog i ženskog asimilirala u cjelinu, prirodno dolazi do mističnoga vjenčanja u kojem postajemo cijelost ili sami Bog u tom susretu. To je krajnji cilj i polako će i psihologija dolaziti sve više tom djelu osobnosti koji je za većinu dalek, kao i sami odnosi. Faza rasta kroz odnose je isto tako daleka jer ljudi još ne mogu shvatiti da su emocije glavna snaga i riješenje našeg života, otkrivanje tog čudesnog svijeta u kojem su emocije višeslojne i višestruke, uvijek iznenade koliko mogu ići daleko i duboko. Zato je odnos nepresušno vrelo za tragaoca, točnije, ljubav nije neko zanovjetanje u kojem se razmjenjuju riječi volim te, u njoj se spajaju nespojive emocije: ljutnje i mržnje koje se pretvaraju ljubav kroz duboko razumjevanje složenosti emocija. Kako se to događa, riskiranje kroz odnos i istraživanje pravi je put i avantura.

Pročitaj  Srijeda – S emocijama danas budite opreznijiAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email