ARHETIPOVI – VRSTE (II dio) XI arhetip – STRAST Ovo je arhetip užitka te u svo…

ARHETIPOVI – VRSTE (II dio)

XI arhetip – STRAST

Ovo je arhetip užitka te u svom integriranom aspektu omogućuje osobi „život punim plućima“, odnosno unutarnje ispunjenje koje može voditi i do ekstaze. Cilj ljudskog postojanja jest unutarnje ispunjenje, međutim niti ono ne mora nužno biti ostvareno uz pomoć bilo kakvog izvanjskog postignuća. Zato rad na njegovoj transmutaciji omogućuje slobodu od trčanja za užicima te spašava od gubitka energije koju bismo uludo potrošili na pretjerani hedonizam ili bilo koji drugi oblik aktivnosti za koju vjerujemo da je jedini mogući izvor užitka. Ukoliko smo ovisni o užicima, trčimo za uzbuđenjima, nužno nam je potrebno stalno „partijanje i brijačina“, „sex, drugs & rock'n'roll“, ili nam je dosadno ako se stalno ne događa nešto uzbudljivo, tada svakako imamo problem s ovim arhetipom. S druge strane, ukoliko smo mrtvo puhalo, bez energije ili živimo rutinirani život bez ikakvih strasti ili uzbuđenja, također možemo biti pod utjecajem ovog arhetipa, samo s drugim predznakom.

I ispunjenje leži u čovjekovoj izvornoj prirodi te njezinoj neposrednoj spoznaji i to na onaj način kod kojeg sebe doživljavamo kao kreatora vlastitog postojanja, odnosno Boga. No, ovo je i teška hereza prema religijama jer one u stvari odvajaju čovjeka od Boga i time rade podjelu. Čovjek ipak jest Bog i to je činjenica i realnost koju mu nitko ne može oduzeti ili uskratiti – mnogi će je negirati i napadati, ali uzalud. I nema Boga izvan čovjeka – sve ostalo je arhetipska slika, odnosno projekcija namijenjena kontroli i manipulaciji. Stoga transmutacija ovog arhetipa omogućuje pronalazak izvora užitka u sebi, a tek onda u vanjskome svijetu, i to primarno u vrsti aktivnosti koja obavljamo s užitkom i obavljali bismo je bez ikakve naknade ili nagrade. Naime, ako je sreća u ljubavi, tada je užitak u kreativnom radu.

XII arhetip – OBJEŠENI ČOVJEK

Ovdje nalazimo arhetip mučeništva, odnosno krivnje, patnje i blokiranosti te, s druge strane, nevinosti i slobode od patnje bilo koje vrste. Simbolizira krizu svijesti, raspad dotadašnjeg sustava mišljenja i ponašanja. Čovjek je, naime, slobodno biće koje uvijek ima mogućnost izbora. Druga je stvar to što takvu mogućnost većina ljudi ne koristi, ali da je ima – ima. Stoga je moguće napraviti zaokret i pronaći izlaz iz bilo koje situacije, koliko god mučna ili bezizlazna naizgled bila. Ukoliko zaglavimo bilo gdje, u kakvoj god realnosti, takva pozicija može imati svoje uzroke u neintegriranosti ovog arhetipa (iako, kao i kod svih ostalih arhetipova, istovrsni karmički utjecaji mogu imati i više simultanih uzroka).

Ovo je i jedan od arhetipova koji simboliziraju zalijepljenost, prianjanje, odnosno vezanost za određenu realnost, bilo da je riječ o situaciji, osobi, emociji, uvjerenju ili životnoj ulozi. Ukoliko nismo u stanju otpustiti neku od takvih vezanosti te je se držimo kao „pijan plota“, možda je riječ o utjecaju ovog arhetipa. Tvrdokorno vezivanje za nešto nikada nije nikome donijelo ništa dobro – dapače, upravo je vezanost izvor sve patnje, kako to kaže jedna od Budinih„četiri plemenite istine“. Stoga transmutacija ovog arhetipa može olakšati pronalazak izlaza iz naizgled bezizlazne situacije, odnosno pripomoći otpuštanju nepotrebne vezanosti za nekoga ili nešto.
XIII arhetip – SMRT

Smrt je jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih arhetipova. Vlada svim procesima osobne transformacije, ali i transformacije životnog stila te životnog okoliša. Zato ovaj arhetip ne predstavlja samo proces umiranja te konačnog napuštanja fizičkog tijela, nego sve procese promjene, ali istinske i konačne. Transformacijski procesi nužan su dio života jer čovjek prolazi kroz različite faze koje ga potpuno mijenjaju, ponekad i do neprepoznatljivosti. Odrastanje, sazrijevanje, starenje te konačno napuštanje tijela neizbježni su biološki procesi i nije ih moguće izbjeći, a niti mudro opirati im se. S druge strane, postoji i čitav niz dodatnih mogućnosti za osobnu transformaciju koje ne moraju nužno pratiti ili proizlaziti iz biološkog razvoja – čovjek je i energetsko, odnosno duhovno biće, koje također može biti transformirano krećući se kroz nivoe svijesti. Tako čovjek, htio ne htio, tijekom života prolazi i kroz niz psiholoških smrti koje ponekad induciraju biološki procesi, a ponekad duhovna iskustva i spoznaje. Stoga rad s ovim arhetipom otvara osobu prema procesima promjene i osobne transformacije te rastvara sve ostatke suptilnog unutarnjeg otpora koji prema takvim procesima mogu imati čak i jako napredni duhovni tragaoci.

Ovaj arhetip svakako jest povezan i s čovjekovim odnosom prema smrti – primarno s njenom percepcijom kao mračne, tužne, destruktivne ili poražavajuće pojave, ili s druge strane vrste „spasenja“ za kojim mnogi žude. Odnos suvremenog čovjeka prema smrti sve je samo ne prirodan i uravnotežen, a znanje o umiranju i posmrtnim stanjima cenzurira se, tabuizira, potiskuje i skriva na sve moguće načine. Jedna od glavnih prepreka ovom tipu svijesti je upravo je ovaj arhetip, ubačen kao filter između čovjekove individualne svijesti i percepcije izvanjske pojave. Stoga transmutacija ovog arhetipa omogućuje slobodu od straha ili otpora prema smrti, ali i od žudnje za smrću u čijoj pozadini ne mora biti samo identifikacija s mrtvom osobom. Treća i vrlo česta varijanta ovog utjecaja jest čuvena čovjekova „bahatost besmrtnog bića“, kako ju je nazvao Castaneda, kod koje se čovjek ponaša kao da smrt ne postoji, kao da nikada neće umrijeti i kao da ima beskrajno puno vremena. Umjesto da se ostvaruje, takva osoba čeka, propušta prilike ili misli da može raditi što hoće jer njena djela nemaju nikakve posljedice. Koje li tragične zablude…

XIV arhetip – UMJETNOST, UMJERENOST

Ovo je arhetip rada, odnosno radnika. Rad je nužnost, no pitanje je kakav je rad čovjeku primjeren, a kakav nije. Izvorna ideja rada jest prakticirati aktivnosti koje imaju transformacijski karakter, odnosno izraziti sebe i svoju izvornu prirodu kreativno, kako bismo postigli i konačni cilj našeg postojanja – kreativnu samoostvarenost. Dakle ili rad koji ima gotovo alkemijski, transformacijski ili stvaralački karakter u koji bi spadao i rad kojim se kreira materijalna baza za život, ili rad kao čisti kreativni izraz. Koliko smo danas daleko od ovakvog izvora, nije teško zaključiti. Stoga transmutacija ovog arhetipa omogućuje slobodu od prisile rada, od nametnute ideje nepotrebnog rada kojim se samo hrani svjetska ekonomska mašinerija, a s druge strane utječe na čovjekovu radišnost, usmjeravajući ga prema aktivnom djelovanju, nasuprot lijenosti, letargiji ili pak manipulaciji.

Kao što sam već rekao, gledano idealno čovjek mora raditi samo onaj posao kojim izražava i ostvaruje svoju izvornu prirodu. Tako transmutacija ovog arhetipa može doprinijeti pronalasku odgovarajućeg zanimanja, uspjehu u vlastitoj karijeri, odnosno kreativnoj ostvarenosti kroz tip aktivnosti koji nam najviše odgovara. Zato mnoge osobe koje transmutiraju ovaj arhetip mogu upasti u stanje krize jer će ih takav rad zasigurno dobro prodrmati, probuditi i uputiti na pravu stvar, a ne na rad koji samo i jedino služi preživljavanju. Nova odgovornost i disciplina koju treba usvojiti kako bi se pronašao i izrazio vlastiti kreativni talent ne mogu se izbjeći nikakvom „magijom“ – nitko ne može ostvariti sebe kroz tuđe napore i rad, iako mnogi pokušavaju.

Pročitaj  KAKO SE POVEZATI SA VIŠIM JA Vaše Više Sebstvo se sastoji od svih razina i dime...

XV arhetip – VRAG

Vrag je arhetip koji u optimalnom obliku simbolizira nemilosrdnu ljubav, odnosno provokaciju i konfrontaciju. Takvu ljubav, odnosno njeno izražavanje i primanje, često doživljavamo kao jedno od najneugodnijih životnih iskustava. No, nemilosrdna ljubav jedan je od dva temeljna aspekta bezuvjetne, univerzalne ljubavi i nemoguće ju je izbjeći. Takva vrsta ljubavi služi primarno našem duhovnom razvoju i usavršavanju te brušenju karaktera. Naime, sve što u nama nije odraz naše izvorne prirode na određen se način smatra suvišnim, štetnim ili „demonskim“. Očistiti se od svih nedostataka karaktera, laži i ego-igara ambiciozan je cilj, ali zato je tu Vrag koji primarno služi ovakvom procesu te kao beskrajan izvor provokacije na površinu izvlači sve što je u nama skriveno, potisnuto, zatajeno ili ugušeno.

Stoga ako imamo bilo kakav problem s egom, odnosno strah ili otpor od suočavanja s nečime u sebi ili izvan sebe, s onim najgorim u sebi, odnosno s nečim „strašnim“ ili neugodnim izvan sebe, vjerojatno smo pod ograničavajućim utjecajem ovog arhetipa. S druge strane, ako smo isuviše identificirani s ulogom provokatora, bezobrazni i bezobzirni prema drugima, također imamo problem s ovim arhetipom. Njegova transmutacija omogućuje slobodu od provociranja, privlačenja i izvlačenja najgoreg iz sebe i drugih, odnosno donosi blagost, trezvenost, hrabrost i iskrenost kao konačna postignuća.

XVI arhetip – KULA

Kula predstavlja arhetip inicijacije. Inicijacija svakako ima izuzetno bitno mjesto u procesima čovjekovog razvoja – ja sam joj dao središnje mjesto kad je riječ o rastvaranju karmičkih obrazaca. Ovo je također arhetip bolesti i iscjeljenja jer je i svaka bolest ništa drugo do inicijacija koja može uspjeti ili propasti. Neuspjelu inicijaciju nazvao sam traumom, a uspjelu transformacijom s prosvjetljujućim efektom. Stoga je svatko sam svoj iscjelitelj – nema izlječenja koje bi dolazilo izvana jer temeljni smisao bolesti čak nije u njenom izlječenju, već u lekciji koju donosi. No, lekciju možemo naučiti tek mi sami, ne može je nitko učiti ili obaviti za nas. Zato nema trajnog iscjeljenja koje bi inducirao itko izvana – samo mi sami, preuzimanjem odgovornosti za uzroke bolesti te za učenje lekcije koja iza nje leži, možemo sebe iscijeliti.

Kula također simbolizira probleme povezane s konstantnim stresom i nestabilnošću, a stres je često neposredan (iako ne i izvoran) uzrok bolesti. Zato osobe koje su pod stalnim stresom svakako imaju posla s ovim arhetipom i njegovom transmutacijom. A kako vlada procesima liječenja, odnosno izlječenja, obnove i regeneracije, moguće je da smo pod utjecajem ovog arhetipa ukoliko smo bolesni, pogotovo ako vučemo neki kronični zdravstveni problem. Tada vjerojatno nismo u stanju dozvoliti da se „otvori oko Boga Šive“ (koje se nalazi na ovoj karti kod nekih špilova) i poruši jednu staru životnu konstrukciju, a zatim dozvoliti izgradnju nove. Tako ova karta pomaže pri pronalasku odgovarajućih metoda i procesa promjene, bilo da je riječ o novom tipu svijesti koji treba razviti ili izlječenju koje želimo postići.

XVII arhetip – ZVIJEZDA

Ovo je kao i Svećenica arhetip nadčulne percepcije pa stoga i zahvaća sve probleme s duhovnom komunikacijom, odnosno kontaktom s vlastitom višom sviješću. Međutim, dok Svećenica vlada takozvanom trenutnom znatošću, direktnom percepcijom bez ikakvog procesa, ovdje nailazimo na procese kanaliziranja („channeling“), primanja poruka, vidovnjaštva ili bilo koji drugi oblike komunikacije s višom sviješću ili kozmičkim inteligencijama koje karakterizira posredništvo između dva različita svijeta ili razine postojanja. No, niti takva svijest ne može svoj izvor imati izvan nas – zato nema koristi od beskonačnog posjećivanja gatara, vidovnjaka i ostalih osoba s razvijenom nadčulnom percepcijom – mi moramo sami postati sposobni kontaktirati vlastitu kozmičku svijest i inteligenciju te sami doći do svojih odgovora. U nama je kontakt sa sveznanjem, mi smo izvor znanja, a ne samo duhovna bića ili vanzemaljci.

Imamo li stoga problema s komunikacijom s višom sviješću (nadsviješću), tražimo li bjesomučno informacije izvan sebe umjesto u sebi, smatramo li da je naša intuicija slaba ili nepostojeća, tada rad na ovom arhetipu može biti od pomoći. Gledano suštinski, iza ovog arhetipa leži mogućnost stabilnog kontakta s vlastitim jastvom te postojanje brojnih dobitaka koje takav kontakt nudi. Jastvo je i prema Jungu jedan od temeljnih arhetipova, ali bih ga ja prije smatrao prirodnim aspektom čovjekove multidimenzionalnosti – jastvo jest, ono nije iluzija, i premda ne predstavlja i konačnu instancu čovjekovog postojanja, ono je nosilac individualne svijesti, centar manifestacije i izvor svih osobnih potencijala. Stoga transmutacija zvijezde kao arhetipa doprinosi neometanoj komunikaciji naše svakodnevne svijesti s jastvom.

XVIII arhetip – MJESEC

Ovo je arhetip misticizma koji se u svom lažnom obliku izražava kroz iluzije, prijevare, mračnjaštvo, praznovjerje, iracionalnost pa i negativni aspekt okultizma – crnu magiju. Loša atmosfera, mračne tajne, okultni rituali, zlo u svom nematerijalnom aspektu, kao „tamna strana sile“ („dark side of the force“) – sve to spada pod ovaj arhetip. Imamo li „strah od mraka“, od „mračnih sila“, problem s praznovjerjem ili opsesiju mračnim sadržajima podsvijesti, od pomoći bi bilo transmutirati utjecaj ovog arhetipa. Negativan utjecaj neorganskih svjetovatakođer spada pod ovaj arhetip, a takav utjecaj temeljni je problem čovječanstva, iako ga je kao izvora ljudskih problema rijetko tko svjestan. Bestjelesni entiteti koji ispunjavaju energetske astralne svjetove vrše velik utjecaj na čovjeka, ali on toga nije svjestan, premda itekako naslućuje njihovo postojanje. Stoga energetska preotvorenost na takve utjecaje može, između ostalog, biti posljedicom utjecaja ovog arhetipa.

Ako prethodni arhetip simbolizira jastvo ili dušu, tada je ovaj simbol sveopćeg duha. Tako on u svom pozitivnom aspektu predstavlja takozvano „unutarnje svjetlo“, budnost i svijest, nepostojanje tame i iluzije, odnosno čistu i neograničenu svijest. Dok jastvo ima centar te na taj način i nosioca svijesti, sveopći duh nema centra pa osoba koja ga doživljava može sebe doživjeti kao „sve što postoji“, kao bezobličnu sveprisutnost, odnosno neprisutnost i prazninu. Imate li otpor prema bezobličnim aspektima vlastitoga postojanja, prema konačnoj istini o sebi kao neograničenoj svijesti, odnosno sveispunjavajućem duhu (Bogu), rad na transmutaciji ovog arhetipa može biti od velike pomoći prilikom prihvaćanja te ostvarenja stabilnog kontakta i s ovim aspektom vlastitog bića.

XIX arhetip – SUNCE

Sunce je arhetip principa svjetla koji je pored univerzalne, bezuvjetne ljubavi jedan od temeljnih kozmičkih principa. Svjetlo omogućuje život, razvoj, rast, dobro raspoloženje koje može voditi sve do ekstaze, dubokog zadovoljstva i ispunjenosti. Svjesnost, slavljenje života, veselje, sjaj, blještavilo, zdravlje, zdrava tradicija, pozitivna energija, zdrava prana, či, zdrava hrana, svjež zrak, more i sunce, sve to spada pod ovaj arhetip. Zato je svjesna i stabilna veza s principom svjetla mogućnost koja leži iza utjecaja ovog arhetipa, a ona donosi obilje pozitivne energije koja može biti iskorištena u najrazličitije svrhe – od rada na ostvarenju ciljeva, ispunjavajućih odnosa, kreativnog izraza pa sve do liječenja.

Ukoliko vam nedostaje energije, nemate snage, motivacije ili optimizma te patite od zdravstvenih problema, od pomoći može biti rad s ovim arhetipom. U svom lažnom obliku on se također izražava kroz ovisnosti o lažnim izvorima sreće i zadovoljstva, odnosno lažnog sjaja – dakle o svemu što čovjeku obećava ispunjenje, ali kratkotrajno i uglavnom toksično. Trčanje za bilo kojim „high tripom“ pod svaku cijenu ima svoju cijenu, obično u vidu „downa“ (pada) koji neminovno slijedi, a zatim i narušenog zdravlja koje je redovita posljedica umjetnih usrećivanja – droga, alkohola, hrane, ego tripa i ostalog. Nije zlato sve što sija, kaže stara poslovica koja idealno paše značenju ovog arhetipa, pa tako ni sjaj estradnih zvijezda ili popularnih osoba, nakinđurenih nakitom i skupom odjećom nije sjaj – to je ipak samo fasada, poza i maska, najčešće potpuno groteskna pa osigurava stalan materijal za sprdnju tv emisijama poput „Red Carpeta“ i sličnih.

Pročitaj  NA KOJOJ ENERGETSKOJ RAZINI/VIBRACIJI SE NALAZIŠ? Zbog velikog zanimanja novih ...

XX arhetip – EON (SUD)

Ovaj arhetip simbolizira sposobnost ispravne prosudbe, odnosno jasnog i trezvenog uvida u stanje stvari. No, kažu da istina često boli te da može biti i neugodna pa zato nije uvijek lako do nje doći, odnosno zauzeti pravi stav. Mnogi ljudi neodlučni su upravo zato što odbijaju prihvatiti tvrde činjenice koje govore u prilog nekom stavu i odluci, a zajedno s njima i odgovornosti koju takav stav donosi. Mnogi su pod utjecajem tuđeg mišljenja te vlastite prosudbe i odluke modeliraju prema tuđim očekivanjima. Zato u svom optimalnom obliku ovaj arhetip omogućuje zauzimanje ispravne točke gledišta kad je riječ o donošenju prosudbi i odluka, a s druge strane i slobodu od prisile odlučivanja. Tko kaže da baš moramo donijeti odluku, i to baš tada kad je okolnosti nameću? Ponekad i moramo, ali jednako tako često i ne moramo.

U svom neintegriranom obliku ovaj arhetip može biti odgovoran za predrasude, tabue, tvrdokorna uvjerenja, odnosno sve oblike ograničavajućih vjerovanja, pa makar i takvih koja isključuju poželjnost zauzimanja bilo kakvog stava. Osobe sklone procjenjivanju i prosuđivanju drugih, odnosno tvrdoći prema sebi, vjerojatno imaju problem s ovim arhetipom. Mnogi ljudi nemaju sposobnost ispravnog vrednovanja stvari, a posebno vlastitog života, već ih vrednuju preuzimajući tuđe ili izvanjske sustave vrijednosti i mišljenja. No, nemoguće je ispravno procijeniti sebe ili vlastiti život korištenjem izvanjskih modela, iako i oni mogu ponekad biti od pomoći – konačni sud donosimo mi sami koristeći vlastitu izvornu prirodu ili dušu kao procjenitelja.

XXI arhetip – UNIVERZUM, SVIJET, EON

Kao zadnji arhetip vezan uz manifestirani svemir Univerzum simbolizira sposobnost dovršenja, razrješenja i konačnog okončanja nekog procesa. Stoga je ovo arhetip uspjeha, ostvarenja cilja, odnosno kreiranja vlastitog svemira. Zato također simbolizira unutarnji i vanjski prostor, odnosno okolinu te odnos pojedinac-okolina. U svom optimalnom obliku govori o slobodnom biću koje samostalno kreira vlastiti univerzum, unutarnji i vanjski. Mi smo kreatori svog individualnog univerzuma i ako to nismo u stanju, tada zasigurno imamo posla s ovim arhetipom. S druge strane, postoje i brojne okolnosti koje trenutno nije moguće promijeniti pa nema smisla opirati im se – sposobnost prihvaćanja životnih okolnosti takvih kakve jesu svakako spada pod dobitke od transmutacije ovog arhetipa.

Tako Univerzum zahvaća sve probleme s ostvarenjem ciljeva, s dovršenjem poslova, s promjenom i konačnim završetkom nekog karmičkog procesa. Također zahvaća i sve probleme s osjećajem neslobode, s doživljajem vanjskog svijeta kao ograničavajućeg, neprijateljskog, kao da se urotio protiv nas s namjerom da nas uništi. Ponavljam, čovjek kreira vlastiti individualni univerzum, on je tvorac svog individualnog matrixa i njegove se životne okolnosti spontano projiciraju iz njega – iz njegovog svjesnog uma, ali i nesvjesnog te nadsvjesnog. Znati kreirati vlastitu realnost korištenjem sva tri uma, a zatim i jastva te energija sveopćeg duha konačan je cilj ljudskog postojanja. Zato je Univerzum u svojem najoptimalnijem obliku arhetip kreativnog samoostvarenja, potpune i nesputane realizacije svoje izvorne prirode u materijalnom svijetu.
Nulti arhetip – LUDA
U svom optimalnom obliku, nulti adut predstavlja posebno stanje svijesti i egzistencije – oslobođenost od svih ograničavajućih modela, odnosno stanje koje obično nazivamo prosvijetljenim. Takva se osoba na određen način nalazi izvan „Matrixa“ te se osjeća potpuno slobodnom, neopterećenom društvenim normama i zakonitostima, ali i ograničenjima materijalnog svijeta. Ona je u stanju produbljivati u nedogled svoj odnos sa sveopćim duhom pa zbog takvog življenja riskirati ili vući poteze koji nemaju apsolutno nikakve veze s bilo kakvim racionalnim sustavom mišljenja ili ponašanja. Međutim, kako je i Luda arhetip, tako ona osim u svojoj najvišoj, optimalnoj varijanti, predstavlja sve oblike neodgovornosti, neprizemljenosti i nediscipliniranosti. Sve osobe koje su previše sklone čuvenom „glupiranju“ ili ludiranju, „partijanju“, pretjeranom zabavljanju, ulasku u „neobavezne“ seksualne odnose, karikiranju i ismijavanju svakodnevne realnost s ciljem izbjegavanja vlastitih obaveza, možda imaju problem s ovim arhetipom. Ponekad umjetnici ili duhovno orijentirane osobe sebi daju za pravo da se ponašaju neodgovorno te uđu u ulogu „ludog umjetnika“ kojem je sve dozvoljeno, no takva je privilegija odraz njihove bahatosti i razmaženosti i nema nikakve veze s njihovom uzvišenošću, već isključivo nezrelošću.
Kada jednom bude transmutiran u svoj optimalni oblik, ovaj arhetip predstavlja besprijekorno djelovanje, odnosno samoostvarenost. Umjesto djetinjastog glupiranja na scenu stupa takozvana „kontrolirana ludost“ kojom se osoba prilagođava očigledno smiješnim, nepotrebno krutim ili čak suludim aspektima ljudskog života. Treba, naime, biti kontrolirano lud i otkačen, a ne nekontrolirano. Treba sebe povremeno prilagoditi svijetu, umjesto da ga stalno prilagođavamo sebi, kritiziramo, ismijavamo ili buntovnički provociramo. S druge strane, ako smo previše kruti, zatvoreni, namrgođeni i ozbiljni te se nismo u stanju otkačiti od vezanosti za neki aspekt manifestiranog univerzuma, ili su nam za tako nešto neophodna stimulativna sredstva, vjerojatno imamo problem s ovim arhetipom. Ostvarena je osoba, naime, u svakom trenutku u stanju realistično sagledati svoju poziciju te djelovati praktično i efikasno, ali je istovremeno u stanju percipirati i najapstraktnije aspekte vlastitog postojanja te djelovati ili svjesno ne-djelovati kroz njih.
Jasna Luminus –
Utočište – Sanctuary

Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email