Arhetipske ljubavi

Arhetipske ljubaviLjubav je snažna jer je ona arhetipski kod, ona je ono arhaično i duboko u nama – smisao postojanja. Iako velika većina smatra da je ona mit, manjina je u potrazi za romantičnošću, ljubav određuje cijeli naš život. Ne kupujete niti jedan proizvod radi sebe već radi Erosa, želite pokazati svoj seksipil. Dakle, htjeli to priznati ili ne, na neki način svi živimo ljubav. Oni koji su rekli ne odnosima, okrenuli su se na drugačiji način ljubavi. Neki su se okrenuli umjetnosti, netko uživa u prirodi, a netko u kupnji lijepih stvari. Estetika i eros nas određuju, ali ono bitnije, život bi bio isprazan rad bez ikakvog sadržaja. Čak i muškarci kada uživaju u nogometu govore za nekog igrača kako je dao predivan gol, dakle, određeni smo erosom, kao najdubljim kodom našeg bića.
Nasuprot te sile je strah koji nakon nekog vremena preuzme veliku većinu  ljudi i na kraju se samo zbrajaju rezultati, točnije, rezultati neuspjeha jer pitanje koje na kraju postavljamo, emotivne je prirode. Bogatstvo je ionako prema psihoterapiji ili pak sociologiji sebičnost i pripada najdonjoj grani ljudskog razvoja, ali dominirajući čimbenik koji pokazuje razinu svijesti na ovome svijetu. Ne treba se toliko s time zabrinjavati koliko je bitnije shvatiti da ljubav kao takva traži zahtjevniji pristup samom sebi. Kroz dugogodišnji rad s ljudima, vidim kako im je teško prihvatiti činjenicu da je ljubav složena i da traži cijelog čovjeka jer ona integrira sve dijelove osobnosti. Ljubav nije samo odluka, ona se gradi kroz cijelo biće. Od vašega rada, vještine, znanja, ulaganja energije u odnose, promatranja, sagledavanja svojih tamnih dijelova u sebi gdje svjetlošću svijesti sagledavamo stvarne motive naše ljubavi.  Promatrati sebe uvijek iznova u ponavljajućem procesu napokon donosi i novi uvid u samu ljubav, ali i odnos ukoliko se u njemu nalazimo. Odustajanje od odnosa nastaje uvijek u procesu kada se dogodilo razočarenje, ali se pritom ne sagledava zašto je do njega došlo. Konačno, ljubav se pojavljuje, kako je rečeno kao naša sama bit, ali istodobno kao arhetip koji, ukoliko ne shvatimo kroz odnos u kojem se skrivaju sve prevare samoga sebe, ne možemo doći do njenog značenja.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Utorak – Ne vjerujte lažimaAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  S Jupiterom nešto otpuštamo iz svog života
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email