Astrološki znakovi i tipovi | Vedski jyotish

Astrološki znakovi i tipovi | Vedski jyotish


Astrološki znakovi i tipovi

Vatti (zrak) pripadaju: Blizanci, Djevica, Vaga, Jarac i Vodenjak. Pitti (vatra) pripadaju: Ovan, Lav, Strijelac. Kaphi pripadaju: Škorpion, Rak, Ribe i djelomično Bik zbog Venere (Šukre) vladaoca, a ona  pripada vatti i kaphi.
VATA: Pripadnici vata doshe su po prirodi promjenljivi, u jednom su trenutku prepuni energije, u slijedećem nemaju uopće energije. To je zbog toga što vata tipovima nedostaje snage da dovrše bilo što započnu, s obzirom na njihovu izrazitu osjetljivost na promjene u okolini. Vata tipovi jako reagiraju na zvukove (jer vata vlada osjetilom sluha) i općenito ne vole buku i gužvu. Vata tipovi su introvertirani po ponašanju. Vata tip je mršav i ima duge kosti koje su često slabe ili krhke. Nema veliku tjelesnu težinu, a muskulatura može biti slabo razvijena. Brzina i fleksibilnost je ono što dobiva zauzvrat. S godinama i neredovitom tjelovježbom, pak, suhoća vate povećava i uzrokuje gubitak pokretnosti. Vata tipovi pate od ukočenosti zbog suhoće i nedostatka tkiva. Manjak tjelesne težine umanjuje elastičnost zglobova i živaca te ispravnu hidrataciju tkiva. Vata tipovi vole biti aktivni i ekspresivni, kako fizički, tako i mentalno i vole činiti nove stvari.
PITTA označava vatra, točnije probavu, kao i osobine toplo, tečno, ljuto i kiselo. Pitta je odgovorna za probavu i razmjenu materija, posebno za jetru i slezenu, kožu i oči. Upravlja energijom i osjećajima. “Pita-tipovi” imaju srednje tešku, gipku tjelesnu gradu. Nesklonost ka vrućini. Sklonost ka nestrpljenju i provalama ljutnje. Dobar talent za govor, jaku glad, dobru probavu, ali i probleme sa desnima (neprijatan miris iz usta) i kožnim nečistoćama. Pitta tip ima dobro uravnoteženu “liniju”, voli akciju i može biti vrlo temperamentan. Jer mu je život toliko dinamičan, može misliti da hrana nije naročito važna.
 KAPHA znači zemlja i voda. Pripisuju joj se osobine: teško, sporo, meko. Kapha je stabilizator organizma. Kao i snaga koja pokreće našu volju i pamćenje. “Kapha-tipovi” imaju jaku i tešku tjelesnu gradu. Sporo i temeljito rade. Dobar, dubok san, sporo poimanje, dobro dugotrajno pamćenje. Uravnotežen je, ponekad previše miran i discipliniran. Ima masnu kožu. Kapha tip je uglavnom korpulentan, spor i ima smiren, promišljen karakter. Puno jede i uživa u hrani koju jede.
   Potrebno je pogledati i vladaoca ascedenta u kojem se znaku nalazi kao i to da li je neki planet u prvoj kući, odnosno oni djelomično mjenjaju našu došu što znači da možemo ibti mješavina dosha.
Zdravlje jako ovisi o slijeđenju svoje doshe ili dosha jer obično živimo doshu koju nam stvara probleme a to je obično vladaoc šeste ili osme kuće. U natalnim kartama obično se tada stvara poremećaj doshe, ali pošto smo mi duboko u svojim percepcijama stvarnosti teško priznajemo pogreške, no onaj tko ne mijenja mišljenje nije spreman ni na liječenje.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Vrste odnosa | Vedski jyotish

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email