Ayurveda i alergije

Ayurveda i alergije


 
Prema Ayurvedi, alergije dolaze od preosjetljivog organizma, odnosno od poremećaja vatte i pitte. Njihova neravnoteža donosi napetost između spomenutih doša koje  dovode do preosjetljivog organizma a onda i do pojave alergije. Postoje brojni tipovi alergija. Neke se pojavljuju ako učestalo koristite neki alergen. Druge alergije nastaju svaki put kada pojedete određenu namjernicu. Najgore su alergije povezane s nekom ovisnošću. Sve dok konzumirate ono na što ste alergični, osjećate se dobro, a čim prekinete to jesti počinjete osjećati simptome tog prekida. To možemo provjeriti ispitivanjem naših žudnji, odnosno, primjerice, volite čokoladu. Ukoliko samo povremeno žudite za njom i osjećate se zadovoljeni poslije jednog zalogaja, onda vam je tijelo proizvelo žudnju sa određenom namjerom. Možda je čokolada bila potrebna radi održavanja ravnoteže koji ne može dobiti hranom koju jedete. Međutim, ako svakog dana morate pojesti čokoladu i bez nje ste loše volje ili ako osjetite da poslije jednog zalogaja želite još, onda se radi o alergiji na čokoladu, ali često ne smatramo u našoj kulturi da bi takav aspekt mogao izazvati neku drugu reakciju koju onda zovemo alergija. Ayurveda ide na uzrok u našoj prehrani, koja onda izaziva ostale posljedice, dakle, navike zbog kojih postajemo alergični, primjerice, na pelud. Sklonost alergiji se razvija u ranom djetinjstvu i na nju utječe tzv. prakruti (urođene sklonosti koje utječe na svijest a onda i na zdravlje. Ona govori kako naše tijelo i um reagiraju na stres i koju reakciju manifestira). Vatta i pitta osobe su skloniji alergiji za razliku od kapha osoba. Tim tvrdnjama se približila i suvremena medicina, odnosno svojom tipologijom ljudi i sklonosti prema alergiji na hranu odgovaraju prava vatta i pitta građe ljudi.
Majka šalje djetetu u maternicu imunološku zaštitu u obliku antitijela, a ako je majka toksična onda djetetu može poslati antigene koji cirkuliraju u njenoj krvi. Poslije poroda majka bi trebala osigurati pasivni imunitet, ali ona preko mlijeka može slati antigene. Višak antigena može nastati zbog premalo dojenja tj. može se smanjiti imunitet djeteta.
Također, prekomjerno uzimanje piva može dovesti do alergije na žitarice, ili, alergija na mlijeko može nastati zbog nepodnošenja laktoze. Isto tako, alergija može nastati zbog penicilina koji se daje kravama kao prevencija protiv bolesti. Stoga, industrijska hrana se neprestano tretira a sastojci koji su u njoj neprestanim unošenjem određenih kemijskih supstanci stvara trajnu neravnotežu vatte i pitte i u ovom slučaju stvaranju alergije.
Ama u Ayurvedi zovemo toksične otrove koji su nastali uslijed nepravilnog funkcioniranja metabolizma i kao što smo vidjeli, oni uzrokuju poremećaj vatte i pitte, odnosno, Amu mogu uzrokovati duboko potisnute emocije. Um se osjeća ugroženim uslijed svoje nesposobnosti da se izrazi i usmjeri svoju frustraciju na ono što ga napada. Temeljno fizičko čišćenje popravilo bi situaciju, ali snažno uzbuđeni um obično će pokušati iskoristiti svaku priliku za osjetilno ugađanje. Stalno prisutnost Ame u organizmu izaziva stanje neprestane pripravnosti imunološkog sustava, tj. alergično stanje.
Svjesnost sebe, svojih emocija a onda i hrane donosi mirnoću i stabilnost za kojom toliko čeznemo.
Nikola Žuvela
ba knjiga: nikola@vedski-jyotish.net

Pročitaj  Mladenački odnos vs. odnos u drugom dijelu života

B

ByAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email