Ayurveda i savjeti za zdravlje

Ayurveda i savjeti za zdravlje


Ayurveda i savjeti za zdravlje

Ayurveda nas uči živjeti u skladu s našim uvjetima i na taj način dolazimo do zdravija.  Evo jednostavnih ayurvedskih zdravstvenih savjeta:
 1. Čišćenje jezika.  Jeste li znali da svaki dio jezika označava jedan tjelesni organ?  Čišćenjem jezika uklanjamo otrove koji su se nagomilali tijekom noći i stimuliramo organe u jutarnjim satima, tako da oni funkcioniraju optimalno. Kada se probudite, operite zube i stružite jezik prije uzimanja bilo čega. Nehrđajući čelik za čišćenje jezika je dobar za sve tri doshe: Vatta, Pitta, a Kapha.
2.  Ispirati grlo sezamovim uljem u ustima 5-10 minuta.  Učiniti nakon pranja zubi i struganja jezika, te nakon tuširanja ulje možete ispljunuti.
3.  Dodaj kurkumu u svoj ​​način ishrane. Kurkuma je jedan od najvažnijih ljekovitih začina.  Ona je antibakterijska, pročišćivač krvi i probave.  Možete započeti dan (nakon što operete zube i stružete jezik, promućkate sa sezamom) popite čašu tople vode i 1 žličicu kurkuma praha.  Možete koristiti kurkumu kad kuhate povrće ili samo leću.
4.  Masaža uljem. Umjesto da tražite najbolje kreme na tržištu, koristite masažu sezamovim uljem.  Uzmite ulje i izmasirajte tijelo, a zatim odite pod topli tuš što omogućuje da ulje prodre u kožu i smanjuje suhoću.  Za Vatta neravnotežu može se koristiti ulje sezama, za Pitta neravnotežu može se koristiti suncokretovo ili kokosovo ulje, a ljudi s Kapha neravnotežom mogu koristiti sezamovo ulje ili suncokretovo ulje .
5.  Pranayama.  Tražite više vitalnosti?  Da li imate plitki udah?  Želite li naučiti neke jednostavne metode kako se ohladiti ili zagrijati?  Ako je odgovor na bilo koje od prethodnih pitanja potvrdan, onda dodati neke pranayama ili vježbe disanja u vašu dnevnu rutinu.
6.  Jesti kad si gladan.  Ayurveda savjetuje da slušamo naše tijelo i jedemo kad smo gladni.  Ayurveda naglašava da ne bismo trebali potisnuti naše prirodne porive, uključujući i potrebu za hranom.
7.  Izbjegavajte smrznutu hranu – to je medicinska činjenica da sve ispod naše tjelesne temperature sužava naše kapilare.
8.  Izbjegavajte ostatke hrane.  Prema ayurvedi, hrana koja stoji više od 24 sata gubi pranu, chi odnosno životna sila.  Mikrovalna ubija pranu.
9.  Pratite redoviti raspored.  Ključ Ayurvedska zdravlja je dopustiti tijelu da žive u skladu s prirodom, te treba stvoriti prirodne cikluse u tijelu.
10.  Saznajte koje su najbolje namirnice za doshu u kojoj ste rođeni.

Pročitaj  Posljedice krivog shvaćanja religioznosti, seksualnosti, karme i sudbine

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email