Bliži nam se Gandanta – tranzitna kombinacija duhovnosti

Bliži nam se Gandanta – tranzitna kombinacija duhovnostiJupiter će kao nosilac duhovnosti 05.11. ući u znak Strijelca, a u tom prijelazu će tvoriti jako važnu i duhovnu kombinaciju Gandanta. To su točke spajanja koje simboliziraju rast duše. Te se točke nalaze na raskrižju vodenih znakova, a u ovom slučaju između Škorpiona ( sazviježđe Jyeshte)  i Strijelca (sazviježđa Mula). Momentalno se Jupiter nalazi u ovoj točki, a bit će najjači pri samom prijelazu 04. i 05. 11. Također, poslije Gandante će Jupiter s Ketuom i Saturnom tvoriti u Strijelcu jaku duhovnu kombinaciju do kraja siječnja sljedeće godine.
Ovo je vrijeme za duhovni napredak ili čišćenje, ali i za spoznaju u smislu otkrivanja onih dijelova sebe koji su nam nepoznati. Ipak, da bi zaronili u vlastitu dubinu, potrebna je jednostavnost i poniznost jer pamet će se svemu oholo smijati što dolazi iznutra, pa se i dubina pametnima neće tako lako ukazati.
Gand znači čvor. Anta znači kraj. Gandanta znači čvor na kraju. Dobro vezan čvor, teško se može rasplesti.  Gandanta predstavlja čvor u sebi, on postavlja pitanje smisla s kojim se  pokušavamo pomiriti. Jupiter se u ovoj točki susreće sa sukobom vodenog i vatrenog principa, gdje pokušava razotkriti tajni čvor ili spojiti dva principa pasivnog i aktivnog. Sjedinjenje dva principa stvara ljubav i  trebao bi nas odvesti na sljedeću razinu.
Na osobnoj razini ovaj prijalaz osjećamo u vezama ili unutarnjim borbama. Kad se život kristalizira, prije toga je potrebno proći ovo razdoblje neizvjesnosti ili čišćenja, ili mirenja s prošlošću. Planeta u Gandanti je posebno snažna pogotovo kada se radi o Jupiteru. U natalu to može značiti jaku duhovnu osobu, ako to potvrdi ostatak natalne karte, ako tomu nije tako ta snaga će se koristiti za nešto drugo u svakodnevnom životu. Ona neće nestati zbog ostalih položaja. Ipak, osoba će prolaziti kroz poteškoće dok se ne dogodi shvaćanje ili prilagodba.
Ako imate Mjesec u Gandanti, to je snažna kombinacija. Ipak, unosi nemir u početku života, iako se to može dogoditi roditeljima jer mi kao djeca nismo svjesni onoga što se događa.
Gandanta se uvijek odvija između Vodenih i Vatrenih Znakova. Voda i vatra – Agni i Apas su dva suprotna elementa. Vatra zagrijava vodu ili emocije i voda može ugasiti vatru.                                                              Pošto ovaj položaj govori o čišćenju, ono će se odviti u onim kućama gdje nam se nalazi. Ako je Venera u Gandanti, tada će veze i brak biti područje nesigurnosti.
 Ako je Mjesec u Ribama, ali u Gandanta točki, to se odnosi na krajnja iskustva gdje je duša dostigla jednu razinu znanja i prelazi u ovom životu na viši.
Rak/Ashlesha i Leo/ Magha Gandanta je položaj gdje duša završava svoju potragu i sada se napokon kreće prema punoj uključenosti u materijalni život.  Vladajuće božanstvo sazviježđa Ashleshe je Naga – mudre zmije. U ovoj fazi dolazi do prolijevanja kože kako bi narasla još jedna. To iskustvo koje mijenja um i psihu može biti izuzetno bolno, ali potrebno je da duša preraste u drugu dimenziju. Rak – Lav prijelaz je iskustvo duše koja se priprema da doživi život na materijalnoj razini.
Prijelaz Jupitera iz Škorpiona u znak Strijelca je najteže jer okreće dušu prema svom konačnom smjeru, prema spajanju s univerzalnom sviješću. Ovo je faza u kojoj se materijalne veze razaraju i duša traži duhovni smjer. Ovdje se odvija maksimalno bujanje unutarnjih emocija. Poriv dolazi iznutra, a oni koji već rade na sebi ovaj aspekt Jastva mogu osjetiti. Oni koji rade terapije, bit će uspješniji u svom radu.  Ipak, budimo sigurni da je put prema sebi pun otpora i da se ovdje stvara spomenuti čvor ili sukob dva spomenutih principa vatre i vode. Na materijalnoj razini ovo može donijeti probleme ljudima ako im je stran princip duhovnosti, dok se na duhovnoj razini lakše aktivira Kundalini ili latentna moć. Sazviježđe Mule u Strijelcu ili početku znaka nosi simbol korijena galaksije. Dakle, da bi bili duhovni morate biti duboko ukorijenjeni u svojoj zemaljskoj prirodi. U svakom slučaju ovakva tranzitna gibanja su rijetka, pa ih na taj način treba tretirati. Pokušajte u ovo vrijeme više meditirati i usmjeriti se na duhovne aktivnosti. Neka vam to ne bude imperativ već moment istraživanja.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Majstor Chuang Tzu: Sanjao sam jednom leptira. Sada ne znam da li sam tada bio č...Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email