Božica Hekate i Saturn -odbačene emocije predstavljaju cjelovitost

Božica Hekate i Saturn -odbačene emocije predstavljaju cjelovitostHekate je bila božica raskrižja ili mjesta gdje se tri ceste spajaju. Povezuje se s podzemljem i smrti, duhovima mrtvih i magijom. Ovi primjeri pokazuju kako Hekate ima veze s ograničenošću kao što ograničava Saturn. Hekate kao nosioc  raskrižja povezana je s Mjesecom koji vlada promjenama i magijom koja vlada prijelaznim stanjima. Njezini prikazi u tri smjera mogu se naći u raznim vremenskim razdobljima. Ona simbolizira ulogu čuvara pravaca i nosača baklji na raskrižju između područja svjetlosti i sjene ili podzemlja. Ona kroz labirint vodi čovječanstvo prema samom životu.
Jung je formulira na slijedeći način: “Vječna žena” u Faustu je Sapientia Dei, je ta ista Sofija. Takve figure uvijek imaju svoju sjenu. Prirodno je da je to vještica ili nad-čarobnica Hekata troglava, koja predstavlja donji dio Trojstva. Čovjekov Eros ne vodi samo prema gore, već prema dolje u taj neobični mračni svijet Hekate i Kali .”
Hekate su prikazivali kao božicu Krona a u rimskoj mitologiji on je Saturn. Sve ima svoju suprotnost a u astrologiji Sjena Sunca je Saturn, suprotno od Lava je Vodenjak kojim vlada Saturn. Saturn je susret s onim tamnim ili podzemljem u sebi, on vlada u našem tijelu svim kostima, kralježnicom i simbolički povezujemo s onim podzemnim. U Faustu ga vidimo kao donosioca zla koje na kraju donosi dobro. Ona predstavlja perspektivu u psihi koja promatra, sluša naše borbe sa smirenom i punom pažnjom. To je dio tamne Anime koja nije asimilirana, a njoj pristupamo tek kada se dogode oni najgori padovi, naše najmračnije emocije.
Hekate je onaj aspekt naše svijesti koji promatra vlastite katastrofe mračnom mudrošću ona ništa ne očekuje.  Njeno očekivanje ničega drugog nije nihilizam. U traženju sebe njezino razumijevanje je ulazak u podzemni svijet, mračna noć duše kako su je zvali isposnici ili raspad  ega, ustvari su dio su dogovora duše kako bi mogla doći do onih najtamnijih emocija koje trebaju biti osvještene u postizanju cjelovitosti. Hekateino svjedočenje na pragovima ovih mračnih prolaza podsjeća nas da je i ovo sveto mjesto i stoga ovdje postoji nešto vrijedno.
Saturnov tranzit koji se danas u Jarcu najbolje manifestira opadanje, promjene, gubitke, završetak jednog razdoblja. Kako isposnik ili tragaoc doživljava raspad ega, tako civilizacija tu promjenu proživljava globalno kroz Saturnova tranzitna razdoblja. Vanjski svijet samo je oponašanje unutarnje prirode.
 Hekate je inače božica smeća. U svojim vjerskim kultnim običajima žrtvovano joj je kućno smeće i ostaci hrane.  Ovaj obred se zvao Hekatine večere koje su se polagale na križanju putova  za vrijeme mladog Mjeseca. Simbolika je u tome da ona uzima naš otpad ili sjenu u kojoj ne vidimo korist. Hekatein blagoslov je učiniti svetim otpad života, a to znači da čovjek u onim najtamnijim emocijama mora pronaći ono stvarno vrijedno. To je smisao Saturna u astrologiji, mjesto gdje se nalazi tamo će osoba pronaći one emocije kojih se boji koje je prinjela Hekati i koje je važno osvijestiti. Upravo kroz Saturnova razdoblja upadamo u ono najtamnije, gdje Saturn zrcali one odbačene emocije ili Hekatu i njeno smeće koja ona tek treba oploditi. Ono što je dovelo do kraja, ustvari je smrt dijela nas samih koji je ionako bio na odlasku kako bi se dopustilo novom djelu sebe koji izrasta iz onog odbačenog.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Ono iza odnosaAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email