Budućnost odnosa

Budućnost odnosaSigurno je da će odnosi doživjeti promjene koje više neće biti nipošto iste. Tehnologija mijenja pogled na stvarnost, kućanski poslovi nestaju, odnosno lako se rješavaju, gdje razni servisi kao i gotova hrana stvaraju nove mogućnosti u kojima ostaje puno više kvalitetnog vremena da se partneri posvete jedno drugom. Jasno, to se ne događa. Sada je potpuno jasno ono što jyotish tvrdi tisućama godina, odnosi pripadaju kami ili uživanju, a ne ljubavi koja je tek viši stadij razvoja.
Stoga, unatoč promjenama gdje modernost preuzima svaki kutak života i mogućnosti da se postignu bolji rezultati po pitanju komunikacije, ona se neće dogoditi tako brzo. Naime, populizam i narcisoidnost koja se danas mjeri sociološkim i psihološkim istraživanjima je u velikom porastu, a to znači da izostaje realnost  što obično, prema Jungu donosi globalne kataklizme.
U prirodi mora postojati neki regulator. Mislite li da bi svemir postojao milijardama godina i da se nisu dešavali u povijesti sindromi Trumpa i ostalih primitivnih pojava? Priroda, ili ono što Jung zove kolektivno nesvjesno, postoji da bi bili u ravnoteži. Dakle, odnosi će postojati u ovakvom obliku, ali svaki put kada nećemo u odnosima postići ljubav, oni će propadati, ali s velikim posljedicama u kojima će oni koji slijede arhetip braka opstati, poput mnogih migranata, dok Europljanin polako, ali sigurno sa svojim stavovima o odnosima postaje kao dinosaur, izgubljen u prostoru i vremenu. Takvu propast su doživjeli antička Grčka i Rimsko Carstvo, bolovali su od istih problema i priroda ih je zamjenila tzv. barbarima.
Više nego ikada je vidljivo koliko je čovjek današnjice potpuno izgubljen u odnosima, izgubio je kompas i on gleda odnose samo kroz uživanje koje kao i dobar auto, brzo dosadi jer to je priroda narcisoidnosti. Ono što ljude podsvjesno boli, ali većina to ne razumije jest da je Zapad stvorio metode u kojima može učiti o odnosima poput psihoterapije.
Ljudi negdje u podsvijesti znaju za rješenja, ali im se ne prepuštaju jer nevjerojatno, ali istinito očekuju neku pomoć izvana, koja je potpuno nadrealna.
Stoga, danas imamo tradicionalan brak i ono što Zapad nudi, a to je tona narcisoidnosti koju pokušava opravdati nekim slobodama. Naime, da bi sloboda mogla postojati, onda čovjek ne bi radio za nekog i tražio gospodara u drugome, već bi bio slobodan od sustava. Ovo nije stav već psihička činjenica. Onaj tko tatu ili Superego vidi u drugome, on je rob narcisoidnosti. Zapadnjak izgleda kao neko razmaženo derište gdje je postao potpuno smiješan i van stvarnosti, a taj poremećaj zovemo narcisoidnost. Budućnost odnosa je neizvjesna ukoliko se ne shvati dublji smisao odnosa, točnije, onaj tko je evolucijski zaostao, ostati će na marginama jer ego kao svrha ili smisao, potpuno je besmislen, površan i razoran. Odnosi se ne mogu mijenjati čarobnim štapićem. Uspjet će u odnosima samo oni koji shvaćaju ovaj proces i usmjereni su na njegov razvoj.  Oni manje razvijeni koriste arhetip braka i oni u njemu odlično funkcioniraju, dok se na Zapadu zatvaraju u emotivna staklena zvona koja nemaju veze sa stvarnošću emocija. Prijelaz je moguć kada se shvati cijeli proces da je projekcija onog tamnog u nama upravo u partneru, zato dolazi i do svađa jer partner budi u nama sve ono nezano i čega se bojimo. Zato je budućnost odnosa i dalje ovisna o shvaćanju ovog procesa.
Nikola Žuvela
terapeut i jyotish savjetnik
 

Pročitaj  Rahu i Ketu – 12 karmičkih osiAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Istina o službenoj I alternativnoj medicini
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email