Čemu nas uči tuga?

Čemu nas uči tuga?“Najljepši su cvjetovi oni koji su niknuli na korijenu boli.”
Dante Alighieri
Obično je danas popularno govoriti o pozitivnim mislima, ali često se zaboravlja da blaženstvo daje širinu dok tuga daje dubinu. U tuzi neke stvari možemo vidjeti realnije i dublje, ali kao i svaka emocija, ukoliko joj dopustimo da nas odnese onda može biti pogubna. Buddha kaže da je podrijetlo tuge želja. Točnije, želja je projekcija da je sreća negdje vani. Proces koji nas vodi do spoznaje jest tuga, ili kako je rekao Victor Hugo: Onaj tko ne plače, ne vidi.
Jung govori da je pozitivno Jastvo ispunjeno pozitivnim emocijama dok je niže Jastvo ispunjeno emocijama poput ljutnje, tuge, mržnje, ljubomore i straha. Čemu nam služi niže Jastvo? Ono nam u svijest prinosi drugi dio sebe, pokazuje nam ono što ne vidimo i ne želimo primjetiti od stvarnosti. U bajkama ili snovima, to su remetilački aspekti, poput ljudi ili bića koja nas proganjaju, a ustvari, oni su stvarnost koju ne želimo prihvatiti. Kada to ne prođemo kroz snove onda se oni pojavljuju u stvarnosti kroz bolne trenutke. Jasno, mogli bi konkretno postaviti pitanje kako rješavati patnju svakodnevno, kako kaže Don Miguel Ruiz: “Uvijek je bolje postavljati pitanja nego stvarati pretpostavke jer nas pretpostavke vode u patnju.”
Dakle, razgovor s partnerom o očekivanjima, najstarija je metoda koju su koristili filozofi antike, a ovdje je samo primjenjujte na emocije.
Tuga je osjećaj kada dolazi gubitak koji je neizbježan, ali ako cijeli život temeljite na jednoj osobi ili jakoj povezanosti s obitelji onda je taj osjećaj jači i bolniji. Ukoliko ste već toliko napredovali da je vaš život najviše okrenut unutrašnjosti, onda ono malo tuge što osjećate su tragovi napuštanja stava da izvana dolazi sreća i da glavni život počiva u unutrašnjosti. To je faza razvoja u kojoj je ljubav snažna i ona potječe iznutra. Čovjek je svjestan da daje i da na taj način svijet čini plemenitijim, a tuga kao takva može biti i stvaralačka jer ona onda stvari pokazuje onakvima kakve jesu.
Bez da promatramo sebe i priznajemo svoje navezanosti koje nas dovode do tuge, ne možemo primjetiti stvarnost koja će nas oplemeniti.
Nikola Žuvela
terapeut i jyotish savjetnik
Narudžba knjiga (cijena knjige je 100kn): nikola@vedski-jyotish.net

Pročitaj  Venera u Ovnu – strastveno, brzo i žestokoAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Srijeda – Dan za komunikaciju i potragu
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email