Čemu služi ljubavni rastanak?

Čemu služi ljubavni rastanak?Svaki ljubavni rastanak služi da bi spoznali projekciju Anime ili podsvjesne žene u muškarca i Animusa podsvjesnog muškarca u žene, a kroz koje rastemo. Ipak, postoji nekoliko razina, od one strasne do uzvišene. Ovdje ću kroz jedan primjer pokazati dio spoznaje ovog polariteta.
Mario je već sa 18. godina pronašao svoju srodnu dušu, barem je tako mislio. Bio je romantični tip, ljubav mu je bila sve, barem je tako mislio. Zavjetovali su se na vječnu ljubav u koju je on vjerovao, ali mislio je da u nju vjeruje i njegova partnerica. Nakon petogodišnje veze, ona ga je ostavila i otišla s drugim. Tada se raspala njegova projekcija života za koju je mislio da je jedino vrijedna.
Kako kaže Pablo Neruda: Mada je ovo posljednja bol koju mi nanosi, a ovo posljednji stihovi koje joj ja upućujem.
Čemu ga je naučio taj rastanak? Osim što je rastanak stvorio u njemu veliku prazninu, on je razbio od stijene, poetski rečeno, njegovu sliku ljubavi kao smisao života zbog koje bi se žrtvovao. Nestao je njegov idealizirani pogled na život u kojem je shvaćao romantični pogled i na Boga kao okosnicu da jedino što bi on mogao štiti i vrednovati jest ljubav. Društvene znanosti, književnost, muzika kojoj je bio posvećen, sve je to nestalo, a usporedno s tim i mit o prijateljstvima i povjerenju gdje je isto tako doživio gubitke. Rastanak ga je naučio da se u ljubavi obično zaljubljuju djevojka i dječak, to je najveći domet ovoga svijeta i da je malo ljudi sposobno ustvari razmijeniti ljubav, a da ne upadnu u projekcije ljubavi.
  Romantični svijet ili faza  razvoja je tražila od njega da transformira negativne emocije koje su mu sada stajale na putu, točnije, sve dok ne prihvatimo mržnju, ljutnju, strah, tugu kao dio ljubavi, ne možemo razumjeti ljubav. Rastanak mu je dao drugačiji pogled prema ljubavi, šireći mu vidike i mogućnost da je pored odnosa potrebno pronaći unutarnji sadržaj jer on je najveće gorivo koje stvara originalnost. Voli se ono što je individualno, dok unifromirano i društveno brzo izblijedi, kao i većina ljubavi.
Premalo individualnosti donosi premalo stvarnih odnosa. Kako će se ljubav zadržavati u ljudima koji isto razmišljaju, ne razlikuju se i bježe od iskustva razočarenja i nadlvadavanja osjećaja krivnje koji su predstavnici uniformiranosti i narcisidnosti? Rastanak ga je natjerao na individualnu ekstremnost koja se gradila godinama. Arhetip junaka ga je poveo prema stvarnom ja, a arhetip trikstera ili prevara partnerice do onog orginalnom dijela njega samoga. Trikster ili prevara partnerice predstavlja Psihinu baklju koja uviđa tko je Eros. Stvarno voljeti donosi napuštanje, umiranje starog dijela osobnosti koji se temelji na povezansoti s roditeljima i društvom. Mario je nakon desetak godina pronašao novu partnericu s kojom je osnovao obitelj, više si nije dopustio živjeti s osobom koja nije poštovala njegovu osobnost već s osobom koja je mogla čuti. Ta ljubav nije mogla preživjeti bez odnosa sa svojom dušom jer ljubav se ne može pronaći u drugoj osobi ako ne postoji spomenuti odnos.
  Individualnost je pokretač odnosa, ona se ne zadržava u ovisnosti već u razvijenom karakteru. Rastanak nas uči kako da živimo život prihvaćajući patnju kao dio života učeći iz iskustva. Mnogi mladi pogotovo adolescenti ne znaju živjeti s patnjom jer ne znaju njen smisao. Rastanak nas uči kako nas patnja otvara prema našim najvećim kvalitetama karaktera jer orginalnost ne može doći bez učestvovanja u ljubavi i boli, a kako bi se shvatila širina doživljaja i ponora života.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut
 

Pročitaj  Srijeda – Pun Mjesec | Vedski jyotishAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email