Četiri arhetipa -projekcije uloga na partnera

Četiri arhetipa -projekcije uloga na partneraPostoje četiri arhetipa koje predstavljaju članove obitelji. Ti arhetipovi mogu nam pomoći da razumijemo najbliže ljude u svom životu, kao i vlastiti identitet ili ulogu u tuđim životima. Oni su Otac, Majka, Dječak i Djevojčica. Važno je prepoznati da svaki arhetip ima pozitivne i negativne aspekte. Enantidromija sve ima poliret, svetac se isto boji svoje Sjene da netko o njemu ne otkrije nešto ružno što će dovesti u pitanje njegovu svetost. Bit je nadići suprotnosti a to znači ne podlijegati različitim zahtjevima društva koji nemaju veze s vašim unutrnjim ciljevima.
Uzmimo primjer polaritet, ljubavni, pozitivni majčinski arhetip njeguje, podučava te daje ljubav. Negativni majčinski arhetip kontrolira i napušta ili čak stoji podalje, kritizira i posjeduje. S druge strane, uzmimo primjer, tinejdžera koji se boji sudjelovati u školskim sportovima i ima problema s polaganjem testova možda reagira na negativnu arhetipsku očevu energiju koji je bio protiv sporta i bio je loš u školi. Pozitivni arhetip oca podržava i štiti, ali negativni arhetip nastoji kontrolirati oštrom kritikom. Nije ni čudo da dječak pokazuje sramežljivost i nedostatak angažmana kad njegov otac predstavlja veliku negativnu energiju arhetipa.
Općenito, nijedan roditelj nije crno-bijel sa svojim arhetipskim energetskim aspektima. Postoji značajna količina i negativnih i pozitivnih osobina. Ne treba čuditi da je smisleno zrcaljenje pozitivnih energija između roditelja i djeteta ključno za uspjeh kasnije u životu. Na primjer, Jung raspravlja o ideji da arhetip „ Dobra majka “ daje odraslu osobu koja može bolje pregovarati o njihovim odnosima. Zašto? Budući da je u ranoj dobi dijete koje je dobilo tu pozitivnu arhetipsku majčinu energiju naučilo vjerovati da će njegove potrebe biti zadovoljene na kraju, ako ne i trenutno. To djetetu omogućuje da nauči povjerenje. Vjerujući drugima, možemo stvoriti jake veze uzajamne podrške s ljubavlju. S druge strane, na ovim prostorima gajio se osjećaj neuspješnosti pa je ovdje ljudima normalno podržavati sve ono što je loše ono što ne potiče razvoj, dok s druge strane, podlijeganje i hranjenje niskim strastima ustvari je pravilo. Kolektivno ovim porstorima vlada negativni arhetip. U ljubavnom odnosu uvijek imate odnos s jednim od arheipova koji su spomenuti. Pitanje je s kojim arhetipom ili osobom imate odnos jer jedino arheipski odnos donosi jaku povezanosti i na taj način jedino ljudi mogu raditi na tom odnosu. Bez te poveznice između sebe ne bi imali nikakve povezanosti. Sva četiri arhetipa moraju biti osvještena, kod majčinstva je to shvatiti što je suosjećajnost, kod oca autoritativnost, kod kćer sposobnost dijeljenja i kreativnosti a kod sina sposobnost igranja i hrabrosti. Arhetipovi su nosioci vrijednosti a vrijednosti su jedino ono što nas izdvaja iz mase.

Pročitaj  Simbol Ribe i njeno značenje u suvremenostiAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email