Četiri elementa određuju ljubav

Četiri elementa određuju ljubavOsjećaji, osjetilno, intuicija i intelekt, tako mi zovemo četiri funkcije svijesti. Stariji naziv za četiri elementa su: voda, zemlja, vatra i zrak. Zemlja i voda ili osjećaji i osjetilno pripadaju ženi, zrak i vatra ili intuicija i intelekt pripadaju muškarcu. Ipak, ako ste žena može vam biti jači intelekt i intuicija, a onda vaš Animus ili podsvjesni muškarac postaje osjetilno i osjećaji i onda se zaljubite baš u takvog osjećajnog koji je na zemlji i tradicionalan. Živcirate se jer je takav i onda nakon njega upoznate istog takvog, ali to shvatite tek kasnije.
Mnoge žene idu po još iskustva, mijenjajući partnere, pokušavajući eksperimentirati u odnosima, ali na kraju partner-obrazac je činjenica, ne vidi se druga slika partnera. Dakle, ako ženi fali osjećajnosti, treba joj dinamika, treba joj društvo, teško provodi vrijeme sama. E sada, mi na Zapadu kažemo da nema problema pojačamo dvije funkcije i sve se promjeni. Potrebno je pojačati dvije funkcije, ali ako se funkcija ne shvaća dubinski i ako se na tome ne radi godinama, rezultati izostaju. Zato jer ljudi ne vjeruju u funkcije, ne vide ih.
Primjerice, jedna osoba sluša Adele i osjećaji je preplave, ta osoba ima osjećajnu funkciju, ali joj fali volja, a to znači da se ova osoba ponaša tako da ona očekuje ljubav, ona ne vidi da je nepomična, u odnosu ne traži ljubav i onda se redovno zaljubi u projekciju. Na partnera prebaci ovu projekciju u kojoj je partner dominantnan i kontrolira, jer je u njoj nedoživljena funkcija volje, vatre ili aktivnosti. Ovaj tip je ektrovert, aktivan, borben i uskoro osoba uviđa da on nije taj, zbunjena je i ne zna što se događa. Tako se ustvari parovi brane od ljubavi, zaljubljujući se u one projekcije koje ih štite od stvarnog upoznavanja partnera. Više o tome govorim na svojim radionicama i knjigama, ali ovdje je bitno da shvatite da se uvijek zaljubljujete u onu funkciju koja vam je slabija, nedostupna i koju ne razumijete. Zato kažemo da je ljubav iracionalna, zato jer se ne bavimo spomenutim elementima. U psihoterapiji su to mama i tata, anima i animus, a oni nose četiri elementa. Osvještavanje je postupno i često je popraćeno nerazumjevanjem, ali za svakog tko se odlučio za ljubav, to otrkivanje neće biti teško.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Ponedjeljak – Sposobnost uranjanjaAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email