Četiri faze razvoja u čovjeku i čovječanstvu

Četiri faze razvoja u čovjeku i čovječanstvuSvi koji žele živjeti u raju ustvari negiraju stvarnost suprotnosti. Svijet nastaje iz kaosa, ali u kaosu postoji i mjesto gdje postoji praznina ili stanje u kojem vidi kako je ovo početna točka u kojoj se vidi red u kaosu. Svaki čovjek mora proći četiri faze razvoja dok ne dođe do spomenute točke. U alkemiji ili Jungovoj psihologiji ili astrologiji puno togas se vrti oko broja četiri. Voda, zemlja, zrak i vatra, kako i uastrologiji tako i u alkemiji faze su razvoja.
Nigredo je faza u kojoj još uvik djelujemo uglavnom nesvjesno, kako kaže L. v. Franz. Naši su kompleksi i aktivnosti nesvjesni. U ovoj fazi patimo puno jer smo nesvjesni ovog procesa. Ovo je faza upoznavanja Sjene.
Izraz albedo dolazi od latinskog albus , što znači “bijelo” ili “svijetlo”. U ovoj fazi počinjemo se osjećati lakšim, „svjetlijim“, u usporedbi s prethodnom fazom nigreda (Franz) kojom vlada Saturn kako svojom fazom od 19 godina tako i s nekoliko Sadhe satija ili Sedamgodina tuge kroz život. Ova faza je osvještavanje naše „kontraseksualne strane“ i upoznavanje našeg „unutarnjeg partnera“, točnije Animusa kod žena ili Anime kod muškarca. Ovdje doživljavamo snažne strasti i gorka neprijateljstva, iznutra i van, u odnosima s drugima (često onima koji su nam najbliži). Zaljubljujemo se doživljavamo razočarenja kada vidimo u što smo se zaljubili, kroz brak sponzajemo sveone gorke istine o odnosu i tako osvještavamo svoju drugu stranu. Izazov je uravnotežiti suprotnosti i postići integraciju animusa / anime . Razvijajući svjesni odnos prema unutarnjem muškarcu ili ženi (za muškarca), prema alkemiji otkupljujemo ili uskršavamo tijelo i materiju i dolazimo do iskustva blagoslov života.  
“U albedo fazi radimo na iznošenju iz nesvjesnog (tj. „Otkupljujemo“) stavove i osjećaje o sebi, tijelima, svojoj seksualnosti, suprotnom spolu i mnoštvu osjećaja koje imamo u pogledu samog našeg utjelovljenja. Da se konačno dođe do dublje razine cjelovitosti i većeg poštovanja života na fizičkom planu.” Jung
Rubedo
Treća faza znači “crvenilo” na latinskom, baš kao što i naše lice crveni u procesu crvenila, tako doživljavamo  obnove u fazi rubedo. Nakon suočavanja sa sjenama u nigredi i borbe s našim unutarnjim suprotnim spolom u albedu , dolazimo do treće faze gdje pokušavamo održati napetost suprotnosti, dobrog i lošeg, muškog i žensko). Skriveni bog unutar nas postaje poznat. Kroz dugotrajnu svjesnu patnju ego sada postaje svjestan svojeg Ja: počinjemo prepoznavati mudri izvor unutarnjeg vodstva. Nakon brojnih iskustava „raspeća“, ego se u ovoj rubedo fazi počinje prepuštati onom višem. U sebi održavamo paradoks prepoznavanja naše božanske prirode bez poistovjećivanja s njom. (Franz)
Citrinitas
Značenje je  žuto-zeleni dragi kamen „citrin“, citrinitas je alkemijski pojam za završnu fazu transformacije, ispunjenje opusa ili djela, metaforičkog „zlata“. Zore novog dana. Pred nama je novi način postojanja, budući da sebe prepoznajemo kao filii makrokozmi (djeca svemira). Iscrpljeni duhom, osvijetljeni opetovanim transmutacijama našeg unutrašnjeg dolazimo do „zlata“ svijesti, mi svjesno sudjelujemo u procesu stvaranja u ovoj završnoj fazi. Svjesno preuzimamo svoju ulogu stvaralaca s Božanskim. (Franz)
Prema Jungu, u fazi nigredo na kolekitvnoj razini se pojavljuju u svijetu: požari, poplave, epidemije i prirodne katastrofe, avionske nesreće i drugi događaji koji ostavljaju stotine ili tisuće mrtvih; krize u ekonomskom smislu; otkriće truleži i korupcije u javnoj sferi, u korporacijama i u vladi; pohlepa, s tim da je osnovna motivacija novac, ljudi su „kupljeni“ na različite načine, a politički sustav su plutokrati ili unovčeni interesi držani kao taoci; veliki slojevi stanovništva koji ne razumiju što se događa u svijetu, proživljavaju zbunjenost, dezorijentaciju, osjećaj kao da su „izvan petlje“, isključeni iz javnog života; bolest duha, s mnogim znakovima duhovnog lošeg stanja, npr. rasprostranjena zlouporaba droga, nasilje u obitelji, zlostavljanje djece, seksualno nasilje; tjeskoba i razdražljivost, zajedno s osipom psihosomatskih bolesti, porastom mentalne bolesti i manjim oblicima ludila poput “bijesa na cesti i ulicama.”
U albedo fazi: sukobi spolova; javne rasprave o ulozi žena u javnoj sferi; protesti i agitacija za jednaka prava žena i manjina; više poticanja za integriranje žena i manjina u glavni tok našeg kolektivnog života.
U fazi rubedo : više rasprava o jedinstvu, međuovisnosti svih bića (ne samo ljudskih bića), dragocjenosti života, rastućem poštovanju prema životu i Zemlji, našem planetu koji održava naš život; i pojavu novih stavova i zabrinutosti (npr. rastuća planetarna svijest o globalnom zatopljenju)
U fazi citrinita: novi načini bivanja i življenja koji stvaraju svijet koji djeluje za sve, sva bića, ne samo ljude;  rad koji održava prirodne sustave koji svima pružaju duhovno ispunjenje i ekonomsku pravdu. Vidioci u autohtonim kulturama  stotinama godina su opisali ovu fazu kao vrijeme: mira (svi izvori sukoba su nestali); unija (svi prepoznaju da smo jedno); život koji je vodi Stvoritelj, a svi razumiju kozmički plan; svi mogu komunicirati sa svima i sa svim ostalim (tj. telepatija je uobičajeni način na koji se komunikacija odvija); jedinstvena valuta, bez vlada; ljubav i radost što ih doživljavamo cijelo vrijeme.

Pročitaj  Strah od ostavljanja umjesto ljubaviAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email