Četiri razvojne faze Anime u muškarca

Četiri razvojne faze Anime u muškarcaJung je smatrao da Anima u muškarca (podsvjesna žena u koju se muškarac zaljubljuje kao idelanu sliku žene)  ima četiri različita razvojna nivoa koje je prepoznao u primjerima Eve, Helene, Marije i Sofije. U širem smislu, cijeli proces razvoja Anime u muškarcu se događa prema  njegovom otvaranju prema emocionalnosti te na taj način razvija intuitivne procese, kreativnost, maštu, psihičku osjetljivost prema sebi i drugima, dok to ranije nije postojalo. To su razvojne faze, a najviše se muškarci zadržavaju na Evi.
Eva
Prva je Eva, nazvana po Knjizi Postanka zbog Adama i Eve. Ona se bavi muškarčevim predmetom želje. Muškarci u njoj ne mogu razlikovati majku i ženu, ona je stopljena i zato se lako razočaraju jer žena ne igra jednu i drugu ulogu. Zamjeranja su neizbježna i postaju pravilo ponašanja što ženu čini nesretnom jer je ovdje muškarac ne može vidjeti kao osobu.
Helena
Druga je Helena, aluzija na Helenu i Troju u grčkoj mitologiji. U ovoj fazi se na ženu gleda kao sposobnost za svjetovni uspjeh, te muškarac postaje samopouzdan, inteligentan i pronicljiv, ali  u ovoj fazi nije krijepostan. Ova druga faza pokazuje snažan raskol između vanjskih talenata poslovanja i uobičajene vještine s nesposobnoošću za vrline, nedostatkom vjere ili mašte. Žena muškarcu upravo kompenzira ove zadnje vrijednosti. Ovdje muškarac prepoznaje i seksualnu vrijednost i ovaj tip žene je danas popularan gdje se žena odvaja od majke. Žene slijede ovu sliku i teško se odlučuju za brak, a kamoli za dijete jer bi time izgubili status privlačnosti. Ovdje je žena objekt, ali s malim naznakama prihvaćanja osobnosti koji se onda pretvaraju u vezu.
Marija
Treća faza je Marija, nazvana po kršćanskom teološkom razumijevanju Djevice Marije (Isusova majka). Na ovoj razini muškarac osvještava vrlinu, odnosno radi se o muškarcu koji već ima  integriranu ženu. Ovdje muškarac vidi ženinu osobnost i naravno ovakvih muškaraca je malo kao i žena koje su afirmirale ovakvog Animusa, tj., žena isto tako ne cijeni u muškarcu ovu vrlinu niti odabire takvog muškarca. Ovdje se ne radi toliko o većini koliko o razvijenoj funkciji sposobnosti voljenja i prepoznavanja osobnih kvaliteta.
Sofija
Četvrta i konačna faza razvoja Anime je Sofija. Dobila je ime po grčkoj riječi za mudrost. Potpuna integracija muškarca omogućuje ženama da vide muškarca koji primjećuje odnose.
Takav muškarac je mudrac koji spaja aspekte muškog i ženskog. Ovakvi muškarci su rijetki, kao i žene koje su dosegle razvoj Sofije, odnosno žene koje su integrirale svog muškarca poput proročice Delfi.
Iako je ova podjela pojednostavljena, puno je jasnija ako promatramo kakve partnere tražimo. Prva faza ili razina Eve pripada religijskoj fazi i mnogi muškarci na ovoj razini mogu razviti majčinski kompleks pa izgube seksualnu i romantičnu privlačnost. Helenina faza je više romantično seksualna, muškarci se u ovoj fazi hvale, govore da mogu puno voljeti, ali nisu svjesni da se obraćaju projekciji koju zamjenjuju za stvarnu ženu. Trajnost odnosa je u Marijinoj fazi gdje muškarac primjećuje osobnost žene i oboje imaju sposobnost razmjene emocija što stvara intimnost i privlačnost te sposobnost davanja, ne samo u partnerskom odnosu već i u odnosu s drugim ljudima.
Odnosima još kao civilizacija ne pristupamo dovoljno zrelo stoga ih kompenziramo s projekcijama u bolesti, ekonomske krize i prekide odnosa.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Uzroci nepodnošenja drugog dijela životaAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email