Čežnja joj je ime

Čežnja joj je imeDamir je bio opsjednut romantikom, a svaka takva usmjerenost često isključuje stvarnost što znači da Damir kao don Quijote mora proći kroz inicijaciju odnosa. Njegova zaljubljivanja su bila upravo takva od malih nogu. Nedostižne kraljice koje su imale drugačije poglede na život, a on je vjerovao kao i mnogi, da će se ona promjeniti zbog njega. Nije on to razumio jer da je razumio, život ne bi imalo smisla živjeti, bez obzira na zablude kroz koje čovjek prolazi.
Prve ljubavi kreću iz tragične mitološke ljubavi u kojoj se skrivamo iza veličine obećanja koja su upravo tako velika jer znamo da ih iznutra ne možemo ispuniti jer smo podkapacitirani većinom. Da tomu nije tako, odnos bi se ostvario, točnije, ako je nešto kvalitetno i istinito, onda lako pronalazimo manifestaciju prije ili kasnije. Damir u svojim mladenačkim odnosima još nije shvaćao odnose koje je imao, nisu ga toliko interesirali, ali nastavio se i dalje zaljubljivati u osobe koje ga nisu htjele. tek u svojoj 18. godini je pronašao svoju ljubav, ali ona je neslavno završila kao i sljedeći odnos, a onda i treća velika veza koja se raspala.
To je bila inicijacija, to je lom kad dodirneš zemlju i shvatiš da Veliki Gatsby mora na remont, kada završavaju ne samo takvi odnosi nego se sruši cijeli jedan pogled na svijet.
Njegova sreća je što njegovo zanimanje baš nije bilo privlačno, pa kao pojava nije privukao u svoj život još lažnih veza. Rekli bismo da ga je od njegove idealizacije spašavala i financijaska situacija koja je bila slaba kao i kod svih umjetničkih duša koje ne žele prihvatiti stvarnost, ali u svemu tome je ostala ta čežnja ili idealizacija. Kako jedna misao kaže: “Svaka je ljudska žudnja kao zmija u njedrima: dok je hladna neškodljiva je, a čim se zagrije, ojača i izlučuje otrov.” Zadnja veza koju nije dovršio ostavila je najveću čežnju. Bez obzira što je vidio da je ona konstrukcija njegovog oca sklonog laganju, njega je ta uloga ili povrijeđeni roditelj negdje privlačio. To je bila ludost iako je kasnije mogao ostvariti tu vezu, znao je na temelju prošlih iskustava gdje će završiti, znao je da bi to bila takva iluzija i takva zabluda koju si nije mogao dozvoliti.
Damira bi mogli objasniti mišlju: Bajke leže u meni poput sjemenki; potreban je sami dašak vjetra, zraka sunca ili kap gorčine, pa da se rastvore u cvijet. Ipak, to se nije rastvorilo u cvijet već u sjetu.
Svatko nosi jednu ili dvije takve veze ili neostvarene ljubavi koje su u grudima i kojima se s vremena na vrijeme vraćamo, ali ta čežnja je varka u kojoj mislimo da je taj izmišljeni svijet ljubavi stvaran, a da ovo što sada živimo nije ono pravo. To je želja da sebe vidimo u drugačijem svijetlu i u većim mogućnostima jer ovo što vidimo o sebi, ne pada nam lako. Ipak, čežnja, tuga, gorčina kada se stvari ne ostvare, naše je utočište kako kažu budisti. Tu se skrivamo, u čekanju dok se ljepše emocije ne dese. Onaj tko zna iz čežnje izvlačiti umjetnost, a da ga ona ne otruje, pronašao je smisao čežnje. Mora postojati ta jedna nedodirljiva osoba kako bi pokušali doseći svoj dio duše koji ne razumijemo.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Meditacija i psihoterapija su odličan put za ZapadnjakaAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email