Čovjek je najveći paradoks

Čovjek je najveći paradoksKad promatramo čovjeka, ima li većeg paradoksa? Tek kad misliš gotov je, propao je, evo ga, on se diže, pomaže, dijeli. To je čovjek, ali taj mali čovjek. Ako želite doživjeti čovjeka, ne tražite ga na katedrama, u statusima jer tamo samo može poneki zalutati. Čovjeka treba tražiti upravo tamo gdje se događa život, a ova planeta je ionako pravi zološki vrt endema i problema.
Netko je konstruirao ovaj svijet, tako da ga psuješ danima i godinama, a onda se dogodi čudo i kažeš: Čovječe, mislio sam da sam shvatio nešto, kad ono…
Ova situacija u kojoj vlast zaoblizi unesrećene, divni ljudi, znajući s kim imaju posla, pomažu i pokazuju da čovjek još nije nestao.
Ovih dana se događa humanost. Kad se pomisli da je iz ovog društva nestala sva humanost, čovjek iznenadi. Kao biblijski Job, na dnu je, ali ustaje, tjera ga nešto iskonsko, žilavo, pitaš se kako, ali on ne zna drugačije. Čovjek je paradoks, ima u njemu nešto što je Bog vidio kad je Joba išamarao bezrazložno. Kad bi ga želio odbaciti, on uvijek iznenadi, kao da ga treba svako malo stisnuti da bi vidio njegove najbolje dijelove. Je li nam to mana ili vrlina? Niti jedno niti drugo. Takva nam je narav, Prometejevska prkosna krv.
Čovjeka ne treba nikada odbaciti, nekolicina njih je uvijek spremna na zvjerstva, ali u dubini, čovjek ne zna drugačije. On pomaže kolegi u globalu, ako ne brojimo krvna zrnca. Ipak, među tim ljudima, najviše humanosti ćemo pronaći u tzv. “otpadnicima”. Prije par dana pio je pivu s prijateljem, a sada kao da je pronašao smisao. Za nekih deset dana, kao da se sve ovo nije dogodilo, pije i dalje pivo. Ne moraš ga ni pitati, neće ti reći da je pomagao, kao neki zen majstor, koji je bio pored tebe, kao da je doživio prosvijetljenje, a poslije se izgubio skromno u svetinji, do neprepoznatljivosti. Više ga nećeš sresti. Zato umjetnik hoda svijetom i promatra život. Ne odlazi u skupe salone već u mjesta gdje je “Bog davno rekao laku noć”, tamo pronalazi čovjeka koji se teško može pronaći u profanom svijetu.
   Danas slavimo čovjeka. Najbolji je kad mu je najgore. Ono što je Rudolf Steiner rekao: Slaveni su potrebni Zapadu jer mu daju dušu.
Slavimo duševnost, kapitalizam je negdje odličan, ali za ovo podneblje on je neprirodan. Lijepa je i zastrašujuća ta divljina, neposlušni u odnosu na poslušne Zapadnjake, pravila ih  ne zanimaju i onaj Šveđanin ovdje parkira gdje ne treba, uživa dok se ne vrati u svoj uređeni zlatni kavez. Ta divljina košta, ona nije za slabe. Usporedbe radi, Indija je zemlja siromaštva u kojoj je nastala predivna duhovnost i filozofija. Nisu duhovnost niti filozofija nastale u Švedskoj. Jedini je problem što ne znamo to cijeniti i shvatiti da su ovi prostori odlični za samorazvoj. Ovdje se rodiš, živiš i umireš s nepravdom. Ovo je mjesto nevidljivih bonsai drveća? Zašto on ima malo zemlje i plitku posudu? Zašto mu ne daju veću posudu da se razgrana? Priroda takvog rasta je umjetnost, učimo se, ovo je mjesto umjetnosti, a ona raste na marginama.  Ako nisi otkrio ovdje smisao, ako nemaš spomenutu umjetničku muzu koja te ovdje pokreće, pronaći ćeš puno loših stvari. Samorazvoj nastaje u blatu, isposnik je svoje prosvjetljenje pronašao u tamnoj spilji ili hladnom samostanu. Ljubavnik je svoju ljubav spasio kroz pakao iskušenja, umjetnik je bio na samom dnu da bi pronašao svoju muzu. Henry Miller napisao je knjigu Rakova obratnica, u teškom siromaštvu.
Suprotnost od koje je sačinjen čovjek od njega samoga čini paradoks samog života.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Meditacija i odnosi | Vedski jyotishAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email