Djeca I duhovnost

Djeca I duhovnost

Djeca imaju prirodnu povezanost s Bogom ili kako god nazivali ono što je veće od nas. Imaju čistu nevinost bez sumnji u umu, žeđ za znanjem i potrebu da stalno postavljaju pitanja kako bi shvatili nešto, unutrašnju iskrenost i duboki osjećaj bezuvjetne ljubavi, te kreativnost bez napora. Ta kreativnost dolazi iz izvora unutar njih kojem mogu naučiti pristupiti sami od sebe, kako bi im cijeloga života ostao dostupan. Tako nikada ne bi trebali biti podložni sumnji u sebe, strahu, nedostatku samopouzdanja, i osjećaju usamljenosti.

Živimo u svijetu okruženi negativnim izvanjskim utjecajima, što je najočiglednije u vijestima, marketingu, časopisima, plakatima, na TV-u i u društvenim medijima. Tu se promoviraju i prodaju proizvodi koji u biti govore kako to, kakav si sada, nije dovoljno dobro. Modna i kozmetička industrija cvjetaju jer su taknule u nešto što se beskrajno dobro prodaje: govore ljudima kako je njihov fizički izgled problem, i treba ga popraviti. To je isplativ posao. Takvi poslovi hrane se, i pojačavaju, ljudski osjećaj neadekvatnosti, straha, i beskrajnih čežnji. Stoga je izuzetno važno biti svjestan onoga čime hranimo umove naše djece.

Za istinsku sreću djeca trebaju naučiti kako voljeti sebe i slijediti svoju intuiciju. S tom namjerom, Swami Vishwananda nam je dao Bhakti Marga jogu za djecu, kako bismo prigrlili to prirodno svjetlo koje sjaji u djeci. Svi mi imamo to svjetlo, ali ga, kako starimo, prekriva oblak našeg uma, negativnih misli i izvanjskih utjecaja. Razvijajući duhovnu praksu kod male djece, možemo im dati snagu i sposobnost da vjeruju u sebe, razviju ljubav prema sebi i pomoći im da dijele tu ljubav s drugima.

Ako prakticirate duhovnu sadhanu, uključite u nju i vašu djecu. Meditirati s djecom nije uvijek lako, ali može biti vrijedno pokušati. Njima to pomaže da dobiju ideju o tome što je sadhana, to jedinstveno i dragocjeno vrijeme povezivanja s Božanskim kada i oni mogu iskusiti mir, spokoj i ljubav. S bebama je relativno lako, a kasnije kad postanu aktivnije postaje teže. No, pokušajte ne dozvoliti da vas to omete. Mala djeca uče imitirajući, tako da ako ih od početka uključite u svoju praksu sadhane, to će ih potaknuti na takvo ponašanje.

Pročitaj  VJEČNO PITANJE “ŠTO AKO…?”

Upoznati djecu s mantrom za njih je od ogromne koristi. Swami Vishwananda posebno preporučuje OM Namo Narayanaya i Gayatri mantru. Te mantre koriste vibraciju sanskrta za buđenje i manifestiranje pozitivnih kvaliteta kao što su prihvaćanje, suosjećanje, hrabrost, mir i ljubav. Memoriranje i recitiranje mantri ima duboko pozitivan utjecaj na um i energizirajući i iscjeliteljski utjecaj na tijelo.

Kao ljudska bića svi imamo različita sviđanja i preferencije i često (što je svakako bio slučaj kod mojih sinova) su one vidljive od samog rođenja. Prepoznati što vaše dijete voli i što ga prirodno privlači, a zatim to prigrliti, pomoći će mu da se spoji s tom kreativnošću i radošću. Trenutno moj trogodišnjak voli crtati božanstva, naročito Kali i Shivu u njihovim raznim krvoločnim oblicima. Tako da odemo na internet i nađemo sliku koja mu se sviđa, ja sjednem s njim i crtam, a on neizmjerno uživa gledajući me. Njegov petogodišnji brat nedavno je počeo crtati omiljena božanstva svog malog brata, tako da stariji crta, a mlađi ih onda boja, a ponekad ih bojaju zajedno. Jednako kao crtanje i bojanje, moj petogodišnjak je uvijek uživao u organiziranju i razmještanju slika na zidovima, namještaja i predmeta po kući. Od rane dobi radio je oltare s božanstvima i svecima, u što bi se potpuno uživio (Swami Vishwananda tu intenzivnu koncentraciju kod djece naziva „kriyom“), a uvijek su ga jako zanimala božanstva u obliku slika i murtija. Za svoj treći rođendan tražio je paunova pera, koja je tada razmjestio po kući.

Duhovne priče su također hit kod obojice. Zapravo, nisam naišla na dijete koje ne voli dobru priču. Hinduističke priče privlačne su djeci, a prosvjetljujuće za odrasle. Moji dječaci vole ih jer su zabavne, a ja volim učiti i uviđati što simboliziraju. Koristimo knjige, jer ima ih fantastičnih, te gledamo crtiće.

Još je nešto vrlo popularno u našoj kući: pjevanje i ples. Na YouTubeu ima bezbroj bhajana, kirtana i mantri koje često puštamo na TV-u, mobitelu ili iPadu. Dječaci vole plesati uz njih, kao i učiti mantre ili pjesme, a ja daleko više uživam kad mi se u glavi „vrti“ mantra nego dječja pjesmica!

Pročitaj  Smanjiti očekivanja od drugih ljudi ne znači pristati na manje od onoga što zaslužujemo!

Konačno, sastavni dio duhovnosti je ahimsa (nenasilje), ne-činjenje nasilja prema sebi ili drugima, biti ljubazno i puno ljubavi ljudsko biće, za što je vrlo važno biti vegan. Nepodržavanje industrija koje izrabljuju, ozljeđuju i ubijaju osjećajna bića je nešto o čemu često razgovaram sa svojom djecom, kao i o tome kako brinuti za Majku Zemlju, biti svjestan potrošač, bojkotirati proizvode koje ugrožavaju živuće vrste (kao što su neka palmina ulja), izbjegavati proizvode koji stvaraju mnogo otpada (naročito plastike). Učim ih o recikliranju i ponovnoj upotrebi. Briga i ljubav za naš planet duboko je ukorijenjena i povezana s ljubavlju prema nama samima.

Jako je važno da djeca znaju da su savršena upravo ovakva kakva jesu, u ovom trenutku, i da u njima, u njihovom srcu, leži čista ljubav iz koje proizlazi sve što im je potrebno za istinsku sreću.

Bhakti Marga joga za djecu sastoji se od brojnih aktivnosti kroz koje djeca uče praktične načine koji im mogu pomoći prigrliti svoju individualnost, njegovati svoju kreativnost, i otkriti ljubav koja je u njima. Za više informacija kontaktirajte:

Uroni u tajne drevnih tehnika kako bi ti se umirio i razbistrio um, kako bi razvio unutrašnju ravnotežu i uspostavio dublju povezanost sa sobom i ljudima oko sebe. Riječ ‘sadhana’ znači duhovna praksa. Milošću duhovnih Učitelja Paramahamse Vishwanande i Mahavatara Babajija, Bhakti Marga Sadhana otvara srce transformativnoj snazi ljubavi.
No Tab Selected
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email