Djevica je simbolički aspket današnje duhovnosti

Djevica je simbolički aspket današnje duhovnosti


Djevica je simbolički aspket današnje duhovnosti

Djevica je simbol žetve, rada, radne spretnosti i pretjerane savjesnosti jer tako se štiti od poduzimanja koraka, tj. donošenja važnijih životnih odluka. Kontrola i radišnost jest nadomještanje prihvaćanje stvarne odgovornosti, gdje se slijedi nevidljivi autoritet kojeg Djevica slijedi i vlada birokracijom koja provodi odluke autoriteta ili vlade. Tako je i u velikim religijskim pokretima, koji su prepuni higijeničara. U duhovnosti je najpopularnije potiskivanje nagona i slijeđenje autoriteta ili nepisanih pravila što u srazmjerima velikih populacija donosi ogromno nezadovoljstvo koja se manifestira u mržnji prema različitom.
Ako se potiskuješ staro je psihološko pravilo da moraš nekog optužiti za svoje potiskivanje. Sada kada si ‘moralan’ osuđuješ ‘nemoralne’. Ispod toga je slijeđenje nevidljivog oca koji je zamjena za donošenja odluka. Merkur je dijete ono prirodno traži svog roditelja. Ovaj astrološki arhetip govori o programiranom načinu ponašanja koji se može primjeniti na čovječanstvo pogotovo danas koji slijedi ono što mu kaže vlada bez preispitivanja. Primjerice, razgovaram s službenicom koja mi govori da to što sam zakasnio platiti je zakon kojeg moram poštivati, međutim, pošto su Djevice pametne u razgovoru smo došli do toga, da bez obzira na moj plaćeni račun, taj zakon nije etičan već je lihvarski, odnosno da kao vozači plaćamo tri poreza na promet: od registracije, kroz svaku litru benzina, te ovaj sada o kojem raspravljamo tj., godišnji porez na promet.  U današnkoj civilizaciji Merkur je pobjedio Jupitera koji je nasuprot Djevice ili tank Ribe kroz koju Djevica može doživjeti transformaciju, a to je prihvaćanje znanja poput psihologije i životne filozofije kojima vlada Jupiter.
Simbol Djevice je djevojka s krilima koja ima klas u ruci. Predstavlja skupljanje plodova, vaganja i mjerenja prinosa. Odabire, odbacuje i određuje točne granice. Ipak, u psihološkom aspektu, ili njenoj slabosti, u Freudovoj terminologiji, ona ocrtava siluetu karaktera koji odgovara potisnutom kompleksu sebičnosti. To je karakter koji je sklon suzdržavnju, kontroli, samosavladavanju i disciplini, te naginje zgrtanju, čuvanju i oklijevanju. Karakterizira ih ozbiljnost, savjesnost i točnost. Poštuju pravila i propise, odnosno duboko u sebi traže vanjski autoritet koji ih dovodi do poštivanja pravila, a u sebi zbog svoje nepokretljivosti imaju jak osjećaj krivnje. Vole puno raditi da bi zadovoljile osjećaj sigurnosti. U Egiptu je ona bila Izidin znak. Pripada joj šesto mjesto u zodijaku i u njoj su spojena vatra i voda. Simbolizira svijest što izranja iz kaosa i rođenja duha.
Pozitivni aspekti Djevice
U keltskoj terminologiji istodobno je Djevica i majka. Djevica je jedan od bitnih uvjeta vrhovne vojne vlasti, dok je majka nerazdvojiva od biti ženskog božanstva.
Djevica je ustvari ono neotkriveno, gdje tmina znači moć..
Ona je bila u materijahatu nezavisna od muškarca i neosvojiva, tada je izražavala svoje prave ženske atribute koji su potisnute u patrijahatu.
U Bhagavad Giti se smatra da se vidljivi svijet rađa iz nevidljivog. Dakle, Djevica označava upravo aspekt nevidljivog, odnosno Jung je nesvjesno povezivao sa ženskim aspektom koji stvara svijest. Djevicu uspoređuje sa vanjskom dušom oslobođenom tuđih joj slika, osjetljiva te slike kao prije rođenja.
Kada bi čovjek ostao čist, nikakav plod ne bi od njega potekao, bio bi doslovno sterilan. Da bi postao plodnim, mora postati žena. Majstor 9Echart smatra da je to najplemenitija riječ što je možemo uputiti duši. Stoga, bit i značenje Djevice, kako u psihološkoj, tako i u duhovnoj literaturi ima puno veće značenje u transformaciji osobnosti, te je zato Jung često spominjao da smo u pretpsihološkom stanju što se tiče razvoja i neprimječivanja ovako važnih simbola. Djevica svoju vrijednost dobiva kada autoritet izvana premjesti u sebe i napusti osjećaj krivnje.

Pročitaj  Stavite fokus na ono što želite, ne na ono što ne želite!

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email