Dogma je razlog što ne živimo slobodni

Dogma je razlog što ne živimo slobodni


Dogma je razlog što ne živimo slobodni

Riječ dolazi iz grčke riječi ‘doko’ a ima tri značenja: mišljenja, filozofska doktrina, religijska doktrina. Crkvena dogma vjerska je istina koja potpuno obvezuje kršćane na vjerovanje i priznavanje. No, postoje i druge dogme o kojima se ne govori jer su materijalističkog, točnije farmaceutskog karaktera. Jeste li znali da se cijela naša medicina zasniva na A. Flexnerovom izvještaju koji je medicinu sveo na proglas u kojem tvrdi da sve bolesti imaju svoje materijalno porijeklo iako Flexner nije bio doktor, ni znanstvenik već pedagog?  Kako to biva, svemogući kapital je ušao u farmaceutsku industriju, Flexnerov izvještaj je bio priznat, uveden je u zakon, a policija se obračunala s alternativnom medicinom i danas imamo novu znanstvenu dogmu.
 Prije nego li sam se počeo bavio meditacijom i yogom, doktor mi je rekao da bi bilo potrebno uzimati određeni lijek jer mi nalaz krvi nije dobar. Nakon toga sam sreo instruktora meditacije koji se doselio kat iznad mene i tako sam počeo meditirati prije 30 godina. Nakon nekog vremena, svi nalazi su mi bili u redu. Jasno, meditacija i yoga nisu svemogući. Znanstveno, meditacija pomaže u 55 posto bolesti, a najbolji učinak meditacija daje kod kardiovaskularnih bolesti 80 posto dok kod bolesti respiratornog sustava je oko 70 posto što mogu posvjedočiti mnogi koji su imali Covid da im je pomoglo, pogotovo kod osjećaja gušenja.
Jung je kroz psihoterapiju izliječio ljude kroz analizu snova od neizlječivih bolesti, pokazujući da je bolest ustvari bolest duše, a ne tijela. Recimo, malo tko govori da je bolest ogledalo duše, ona je za Paracelsusa blagoslov. Ayurveda ili kineska medicina pacijenta pitaju prvo o duševnom stanju tj. potrebno je postaviti pitanje: Što osjećaš da te iznutra muli?
Jedan francuski doktor je doputovao u Ayurvedsku kliniku sa svojom pacijenticom koja se izliječila od karcinoma u toj klinici. Njen doktor je unatoč mnogim drugim dokazima stalno postavljao pitanje o lijekovima. Njegova dogma ga je sprječavala da shvati koliko je duševno zdravlje primarni uzrok za izlječenje, dok su lijekovi sekundarni. On nije mogao priznati činjenicu izlječenja jer je bio vjernik u dogmu. Njemu nije bilo spasa, ali on nije izuzetak već pravilo. On je doputovao jer je vjerovao da će pronaći lijek. Tjerala ga je ambicija uspjeha u kojoj je htio postati prvi liječnik sa dokazom da ima lijek za rak, što je na kraju i sam priznao.
K.N. Rao, najpoznatiji indijski jyotish je na sudu 2002.g. dokazao da je jyotish znanstvena metoda, odnosno indijski znanstvenici su htjeli dokazati da je to obična gatarska metoda, ali znanstveni dokazi su pokazali drugačije. On je rekao samo jednu činjenicu kada je riječ o znanstvenoj dogmi: ne vjerujte nikome dok sami ne ispitate da je neka stvar istinita.
Buddha je rekao: Budi sam sebi svoje svijetlo. Paracelsus je rekao: Neka ne bude tuđi sluga onaj tko može biti svoj gospodar. Dakle, ne budite sluge kada možete sami sebi pomoći. Institucije, a onda i medicina su dogme koje su sebe proglasile Svemogućima, zaštitili su se zakonima i kada spomenete alternativu onda medicina uvijek izvadi jednog šarlatana na kojem temelje neučinkovitost alternative. Stari dobri trik o crnome vragu i dalje živi u ljudima kao srednjovjekovna dogma. Amiši  nemaju bolesti koje imaju Zapadnjaci i nemaju bolesti od kojih mi bolujemo. Medicinu treba hvaliti u onim aspektima u kojima je odlična i to niti jedan čovjek ne osporava, ali pokušaj da medicina negira djelovanje psihoterapije i alternative na zdravlje je dogmatizam i prelazi u  opsjednuće. Ovdje nam je medicina poslužila za sagledavanje šireg problema, a to je da se život sastoji od mnogih znanstvenih i obrazovanih dogmi, poput onih da ćemo obrazovanjem biti uspješniji ljudi, a ustvari statistički ako se sami obrazujete, deset puta su vam veće šanse da ćete uspjeti u karijeri u odnosu na one koji se konvencionalno školuju. Ne vjerujte u dogme, već vjerujte samo sebi i svojem unutarnjem osjećaju, istražujte, čitajte oni što kaže znanost, ali i ono što kaže alternativa. Širina pogleda vam daje dublje sagledavanje istine. Filozofija je bila kraljica znanosti na Zapadu, njen je pristup da svakoj stvari pristupite iz različitih kutova kako bi razvili oštrinu gledanja i otvorite se za mogućnost da stvari možete gledati iz više kutova. Tako i sebe sagledavate u novom svijetlu rastete i napuštate stara gledišta. Zapad je ponovno uronio u srednji vijek, ili Zapad nikada nije izašao iz srednjega vijeka.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Fatalna ljubav i gospodin Dioniz

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email