Duhovnost i seksualnost – dva demona

Duhovnost i seksualnost – dva demonaOvaj naslov bi se mogao činiti pretenzioznim, ali ako se ovdje pozovemo na Erosa kao boga seksualnosti i duhovnost koja vas obuzme i ne možete u duhovnom zanosu učiniti ništa, jasno da se radi o dvije sile koje su iznad čovjeka i na koje čovjek ne utječe. Ako se okrenete samo duhovnosti, susret ćete se sa seksualnošću koja će vas neprestano opsjedati i pokušavat ćete se prema njoj odnositi negativno, a ona će vas polako, ali sigurno gristi iznutra sve dok ne pokleknete. Agori kao indijski red koji je okrenut tantri, smatraju da je u ovom dobu seksualnost nesavladiva i zato se mole božici Tari da ih u trenutku smrti ne obuzme sekualnošću kako bi došli do prosvijetljenja.
Ipak, malo tko može zamisliti duhovnost kao demona. Što bi rekao sveti Pavao koji obuzet demonskom silom pred kojom pada i ne može se boriti protiv doživljaja u kojem je pozvan širiti ideju kršćanstva. Što je Budhu natjeralo da traži istinu, odnosno, ne ponaša li se i on obuzeto i fanatično? Kako je rekao Jung: Duhovnost i seksualnost nisu vaše osobine i njih ne posjedujete i ne možete ih  obuhvatiti. Umjesto toga, oni posjeduju i obuhvaćaju vas, budući da su oni moćni demoni. Oni su manifestacije bogova, i stoga dolaze izvan vas, ali postoje unutar vas. Alkemičari i Jung tumače taj aspekt kroz simbole koji se pojavljuju u snovima ili alkemijskim procesima transformacije ova dva demona: Daimon koji u seksualnosti pristupa našoj duši kao zmija. Ona se zove želja. Daimon  se u duhovnosti spušta u našu dušu kao bijela ptica i isto djeluje kao želja, točnije, kao želja za duhovnim sjedinjenjem. Dakle, u snovima se pojavljuju ptica, kao i zmija ali jasno je da ih u snovima ne možemo izvlačiti iz konteksta.
Ipak, seksualnost možemo tumačiti bez pojma demona već kao primordijalnu slike kolektivnog nesvjesnog. Ta slika ili seksualnost zapravo balansira ili nadoknađuje aspekte ili probleme koje život predstavlja u stvarnosti. Seksualnost  predstavlja akumulirani doživljaj tisućljetne borbe za prilagodbu i postojanje. Ona je tek početak transformacije koja se onda spaja sa duhovnim.
 Ustvari, duhovno i seksualnost su oba pola psihe koje mi kroz život transformiramo i pokušavamo spojiti u jedno. Stoga smo svi bili suočeni s etičkim problemom seksualne slobode i on predstavlja doista ogroman problem koji je vrijedan transformacije jer taj problem je izrodio sve plemenite duše.
Duhovnost je Animus kojeg se često žena boji, te ima strah od muškaraca, a ustvari ima strah od duhovnog i obratno, mnogi muškarci pobjegnu u duhovnost jer imaju strah od seksualnog, odnosno od dubljeg prepuštanja. Ovi sukobi unutar nas, čine naš život i na tim osnovama kroz samorazvoj pokušajmo u sebi spajati ove suprotnosti.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut
 

Pročitaj  Ovo su počeci mojih dugogodišnjih spiritualnih iskustava s tibetanskim lamama, n...Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Utorak – Rad na vještini
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email