Emocije i bolesti

Emocije i bolestiNastanak bolesti gledajući kroz ayurvedu i jyotish, možemo pratiti kroz sustav dosha Vatta (Blizanci, Vaga, Vodenjak), Pitta (Ovan, Lav, Strijelac) i Kapha (Rak, Škorpion, Ribe), te miješanih znakova poput Bika koji pripada Kaphi i Vatti, Djevice i Jarac koji su više vatta. Da bismo vidjeli što to znači, pokazat ćemo na jednom primjeru.  Maja se rodila u znaku Bika i imala je Saturna u prvoj kući. Saturn je stvarao jak strah, tjeskobu i depresije koje su s vremenom stvorile Vatta poremećaj u ovom slučaju problem s kičmom i napuhivanjem crijeva, a kasnije i Kapha problem tj. problem s mjehurom i bubrezima. Inače, kada biste razgovarali s Majom, primjetili bi  jaki otpor prema svijetu što stvara Saturn u prvoj kući. Bolesti su bile svojevrsni obrambeni sistem kojim se koristila kako bi se zaštitila od stvarnosti. S jedne strane, je meditirala, radila yogu i koristila zdravu prehranu, no  nije prestala pušiti i katkada je uzimala sredstva za smirenje. S druge strane, emocionalni otpori stvarali su  na njenom tijelu ukočenije mišiće tj., tako je i hodala. Nije imala vezu jer je imala opsesivni kompluzivni poremećaj koji je stvarao probleme s dubljim povezivanjem.
 Emocije straha stvarali su Vatta poremećaj koji onda rezultira nemogućnošću davanja emocija što stvara poremećaj Kaphe ili mjehura.
Njena karta za zdravlje bila je loša, odnosno da se nije bavila yogom i zdravom prehranom, problemi bi bio puno teži. Nakon još većih problema Maja je napravila još drastičnije promjene.
Maja danas odlazi na psihodramu i dalje meditira, vježba yogu, ostavila se cigareta i jede zdravo što je donijelo približno poboljšano zdravlje. Primjera iz prakse je mnogo, ali kada se gleda natalna karta, obično je dobro pogledati i tijelo, jer ono govori puno više o nekom problemu. Recimo, ako osoba ima jako loše postavljenu drugu čakru, ne samo da ima problema s reproduktivnim organima, već je taj dio tijela jako opterećen i stavovi osobe su po pitanju obitelji negativni a onda seksualnost postaje relaksacija, nema dublju dimenziju stvaranja intimnosti.
Medicina nema odgovora na mnoge bolesti, doista je to otužno da skoro 40 posto proračuna odlazi na zdravlje, a ne možete riješiti niti jedan kronični problem kvalitetno jer medicina ne ide u emocionalnu strukturu problema. Pitanje koje možemo postaviti jest zašto ne pomažu yoga i meditacija potpuno? Zato je mi yogu i meditaciju primjenjujemo samo paušalno, ne pristupamo cjelovito. Yoga nisu vježbe već samo jedan mali dio prakse, odnosno asane su samo priprema tijela za yogu. S druge strane, dokazan je visoki postotak pomoći yoga asana u zdravlju, pogotovo kod srčanih problema, ali ne i apsolutni. Stoga, potreban je individualni pristup problemu. Što se vidi i iz jyotisha, kao i kod ove osobe koja se koristila samo površinski praksom. Drugi aspekti ne samo liječenja već i same prakse yoge, zahtjevaju cijelog čovjeka i zato je i Jung upozoravao na iskrivljeno primjenjivanje yoge, a onda i Ayurvede koja je puno učinkovitija ako čovjek liječenju  pristupa cjelovito, gledajući bolest kao dio psihičkog problema, a ne gledati na bolest odvojeno. Tek kada to naučimo, postotak izlječenja će biti veći, ovako se još uvijek nalazimo u predpsihološkom stanju u kojem se još vjeruje da je problem vezan za prehranu, a ne za nerješeno emocionalno stanje. Maja je uspjela riješiti zdravstvene probleme, dok je rješavanjem psihološke tvrdoće počela malim koracima raditi promjenu. U koracima je potrebna strpljivost pa tako i u zdravstvenom problemu koji traži od nas cjelokupnu promjenu u pogledu sagledavanju vlastitih emocija.
Nikola Žuvela
Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.net

Pročitaj  Srijeda- Prvi dio dana dobar za znanje, drugi dio za posaoAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email