Emocije i stvarnost

Emocije i stvarnost Emocije iziskuju vježbanje, a to traži praksu. Ne možemo reći: ne mogu si pomoći jer ja tako osjećam.. Meditirati na uznemiravajuće emocije, jedan je način kako da se približimo svojim emocijama. Dakle, emocije treba promatrati kroz duboko disanje pogotovo kada se radi o strahu ili ljutnji. To ne znači promatrati ih očima već treba spoznati način na koji funkcioniraju tokom meditacije na emociju.
Emocije dolaze iz naše vlasite projekcije i nepoznavanja onoga što je priroda uma. Imamo snažnu vezanost usmjerenu prema ispunjenju želja i za taj cilj teško radimo kroz čitav svoj život, proživljavajući mnoge teškoće i probleme. Kada naše želje nisu ispunjene proživljavamo nesretnost i depresiju, što u nama često uzrokuje ljutnju, stvarajući još više problema i sebi i drugima.
Meditiranje na uznemiravajuće emocije je bitno ukoliko želimo razumjeti svoje emocije. No, to nije dovoljno. Nakon prakse meditacije, odnos s ljudima će pokazati pravu sliku rada jer ljudi su odraz onoga što mislimo i podsvjesno druga strana utjelovljuje ono što ustvari želimo.
Odnos s drugim ljudima izaziva razne vrste emocija i od našeg ponašanja prema njima zavisi koliko smo uspješni bili u praksi meditacije, kao i vremenskom bavljenju emocijama. Ako napravimo dvije ovakve meditacije i onda očekujemo rezultate, jasno je da pristupamo sebi neozbiljno. Ako neugodne emocije ne privodimo u svijest, rezultat su bolesti, razvodi, prekidi posla, no, dug je put da kao civilizacija shvatimo da je riješenje u asimiliranju tzv. loših emocija.
“Emocije nisu odvojene od uma. Val nije odvojen od oceana. Ali kada znamo da se radi o valu, onda se više ne plašimo i nema problema”, kaže Lama Mönlamgyatso.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Smisao ljubaviAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Jupiter u Ovnu – inicijativa, hrabrost, odluke!
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email