Eros i karma

Eros i karmaČesto negativno govorimo o karmi kada se radi o nesretnim odnosima, točnije, često karmu optužujemo za neuspjeh. No, to je pojednostavljeno gledanje problema odnosa, ili je to  jedini način koji nas opravdava da ništa po tom pitanju ne činimo? Kada se zaljubljujemo, susrećemo se s Erosom kojeg projiciramo na partnera i tu se upliće karma koja privlači ono što smo činili u prošlom životu. U kojem je stanju Eros ili kolika je stvarna ljubav svatko ponaosob može zaklkjučiti je li se radi o čistoj ljubavi ili je ona samo čista strast. Projekcija Erosa se ne događa da bi nas karma povrijedila već je problem što je do karme došlo zbog toga jer je taj Eros ostajao vani, što se Eros shvaćao previše primitivno, a to je onda dovelo do afekta don huanizma ili seljenja iz veze u vezu, točnije to je opčinjenost osjećajem Erosa gsje se ne voli sama osoba. Odlazi se iz veze u vezu, zato jer Eros ne možemo usmjeriti prema unutra.
Kada Eros usmjerimo prema unutra, onda se oslobađamo karme i počinjemo voljeti jer volimo radi same ljubavi, shvaćamo da možemo davati bez obzira tko je na suprotnoj strani, a to je istinska moć koja ispunjava. Tada Eros u jednoj osobi pronalazi sve, ali bez obzira što se dogodilo, bilo da se radi o nesretnom događaju ili prekidu, ljubav i davanje ostaje kao trajni produkt, kao nešto ostvareno u osobi i to ne može nestati. Ukoliko ne možete usmjeriti Eros prema unutra, utoliko se ništa značajno ne događa u vašem emotivnom odnosu. Vaš je Eros još vani i karmički zakoni utječu na vas ovisno u kojem ste razdoblju ili dashi u jyotishu. Tada na savjetovanju govorimo samo o boljim ili lošijim razdobljima. Majstor Eckhart je prije 800 godina rekao da čovjek ne želi ljubav već sebeljublje, a kada ne razumiješ da je problem veza sebeljublje, onda govorimo o zakonu karme kao nižem obliku postojanja. Što odabiremo da živimo u svom umu ovisi samo i jedino o nama. Ako nema ljubavi Eros se ponaša kao demon koji obuzme osobu i pusti, a tako nema mogućnosti voljenja. Voliti je za one koji su posvetili sebe odnosima u bilo kojem obliku, pa čak i kroz posao, ali tada je Eros vidljiv u osobi. Eros ako ostane vani kao projekcija onda je on opsesija, zaljubite se i pusti vas, ali onda ne možete voljeti osobu a to je znak duboke narcisoidnosti. Poštop je velika većina čovječanstva u tom stanju, ljudi ne mogu razlikovati je li se radi o problemu u odnosu ili narcisoidnosti.
 
Nikola Žuvela

Pročitaj  Petak – Nestalnost i romantičnostAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Ljubav majstora Eckharta
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email