Eros i ljubav

Eros i ljubav Eros kao naš osnovni nagon ili simbolički bog čija božanstvenost nadilazi naše ljudske granice, Naš ego samo koketira s ovom silom jer onu ustvari izbjegava ljubav. Eros se ponaša kao daimon, koji djeluje od nepreglednih prostranstava nebesa do mračnih ponora pakla; ali zanimljivo, on je nesposoban kada se nađe pred zadatkom kada treba ljubav izraziti jezikom, odnosno kako objasniti paradoks ljubavi.
Eros je kao stvaralac svijeta, majka i otac svake proširene svijesti. Jung kaže: “U mom medicinskom iskustvu kao i u mom vlastitom životu ponovno sam se suočio s otajstvom ljubavi i nikada nisam mogao objasniti što je to.”
Nijedan jezik nije adekvatan da svatimo paradoks ljubavi i ne možemo je pojmiti racionalno pošto je sve u našem svijetu crno ili bijelo a ljubav spaja taj paradoks. Tome ide u prilog da ni jedna riječ ili rečenica ne izraziti cjelinu.
Kada govorimo o ljubavi onda govorimo samo u kontekstu naših želja ili kroz projekciju muzičke pjesme koja nosi određenu neispunjenu emociju želje za ljubavlju. To je život u mislima, a ne u stvarnoj ljubavi.
Mi živimo u djelovima stvarnosti, čas smo racionalisti, čas emotivci, ali ne živimo u cjelini. Ljubav je čovjekovo svjetlo i njegova tama, čiji kraj on ne može vidjeti. Bez obzira kako je imenovali, koji god  joj naziv dali ona nije u našem vlasništvu i kada je pokušavamo izreći uključeni smo u beskrajna samozavaravanja. Jedina je  mudrost, pružiti ruke i predati se Nepoznatom, onome što je onokraj uma.
Potrebna je spoznaja da je moć bez ljubavi nepromišljena i ona zlostavlja, a ljubav bez vlasti je sentimentalna i anemična. Snaga je kada nas ljubav usmjerava na zahtjeve pravde, a pravda u svom najboljem stanju je moć ispravljanja svega što stoji protiv ljubavi. Tek kada su duh i instinkt u skladu, Eros može dobiti svoju puninu. Ako to nije zadovoljeno ili se bježi u racionalizaciju ili ono životinjsko.
Eros je mogućnost spoznaje ali ujedno predstavlja teške emocionalne bitke koje čitamo u antičkim mitovima. Niži tip muškarca Eros vidi u seksualnosti, viši tip u stvarnom partnerskom odnosu, a malobrojni je pronalaze u Bogu. Niži tip žene traži Eros u moćnom muškarcu, a viši tip pronalazi, također, u stvarnom odnosu, dok najviši pronalazi u kreativnom nadahnuću ili u Bogu. To je spoznaja u kojoj je spoznala iskonskog i duhovnog Animusa i transformirala ga je u madraca poput proročice Delfi.
Okrenutost Erosu jest početak spoznaje, njegov daimon pročišćava dušu.  Vodi nas od strasti i života u projekcijama o ljubavi do potpune tame gurajući nas u nigredo ili crninu gdje se pročišćavamo, napuštamo društvo vodeći nas u visine svojeg zanosa ili prema agape tj., ljubavi prema Bogu. Zovite svog Erosa neka vas posjećuje i zavodi, okrenute mu se i neka vas nosi prostranstvima tame i svijetla, što je više s vama, projekcije se tope i vatra spoznaje u alkemijskoj posudi srca čisti nečistoće čineći vas sposobnim da kao orao možete gledati u Sunce. Alkemičari su vidjeli ovu sposobnost i shvatili da jedino let orla ili transcedentna funkcija ili ono duhovno koje se uzdiže snagom tapasa može promatrati svijetlo ljubavi, a da ne bude sprženo. Zato vatra ljubavi Erosa prži zaljubljene, ono su još nespremni da prihvate ljubav, potrebno je puko prakse kako bi nadiji ili živčani sustav mogao prihvatiti snagu ljubavi. Dugotrajno izlaganje Erosu  vas sposobnim za ljubav.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Što praktično možemo učiniti?

 Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email