Eros i transfer | Vedski jyotish

Eros i transfer | Vedski jyotish


Eros i transfer

Poput sjene, tema ljubavi i Erosa nas progoni, a zato se Eros zove u literaturi demon, a neki ga povezuju s daimonom-unutarnjim glasom. On je opsjednuće koje se manifestira kroz seksualnu ili emocionalnu potrebu. Taj osjećaj često pokušavamo negirati ili potiskivati.  Naš gnjev koji nastaje zbog neispunjenja Erosove čežnje, pretvara se u slijeđenje slova zakona gdje postaje mržnja prema onima koji neispunjavaju taj zakon, te većina postaju lažni moralisti u kasnijem djelu života kada Eros završi zarobljen u kavezu ljudskog odustajanja od života. Eros je bit, ona nas čini drugačijim a svako ulaganje u policiju, vojsku dolazi upravo zbog toga jer se on ne može kanalizirati, postaje mržnaj i strah koji onda stvara ograde i brane u zakonima i onih koje se mora zaštiti jer emocije nisu kanalizirane. Primjerice, pročitamo naslov u novinama i onda moraliziramo. Taj osjećaj nastaje jer ne možemo osvijestiti niti kanalizirati Eros.
Ne razumijemo da jedino možemo slijediti unutarnju ispravnost, no ako slijedimo slovo zakona, raste mržnja i ljutnja. Psihološki proces erotskog transfera i kontratransfera je uvijek prisutan i manipulira životima ljudi. Te emocije su pokazatelji koji aspekt nesvjesnog moramo osvijestiti.
Jung je Freuda u prvom susretu upitao što misli o fenomenu prijenosa? Jung je odgovorio s dubokim uvjerenjem, ‘da je prijenos ili transfer alfa i omega analitičke metode.’  na što je Freud odgovorio: “Onda ste shvatili pravu stvar.”
Bez obzira koliko neugodni naši osjećaji mogu biti kada se događa prijenos (prijateljica koja je zatražila pomoć, ili kada nas partner mrzi-negativni transfer), ne možemo zanemariti njihovu važnost. Nužno je otkriti taj proces ako želimo pravilno voljeti.  Kako se nositi s tim oživljenim nemirom duboko uzbudljivom moći erotskih senzacija, ovisi o tome koliko je naš proces spoznaje napredovao.
Stoga, mi smo svakodnevno u prijenosima i transferima koje vršimo na osobe iz svoje okoline, na djecu, oca, majku, partnera, šefa, političare. To je neprestani proces u kojem vršimo transfere i projekcije, a tako nastaje sve ono što zovemo problemom. Rješenje je u promatranju ili pažnji, a ne u identificiranju gdje mi sa svojim lažnim ja postajemo netko drugi.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Svijesni smo onoliko Holograma, Kolektivne svijesti, koliko je neurona aktivno u...

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.net

 Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email