Opis

Pozivamo vas da nam se pridružite na radionici: “Kako biti tu za druge, a ne izgubiti sebe: lične granice i vrednosti” koja se održava u sklopu jedinstvene grupe podrške “Saosećajna pauza”

Kome je namenjena ova radionica?

Ova radionica namenjen je svima onima koji žele da rade na svom ličnom razvoju, bez obzira na uzrast, pol ili profesiju. Radionica je posebno pogodna za osobe koje rade sa ljudima, koje su u pomagačkim profesijama, na vodećim pozicijama ili doživljavaju sebe kao preterano samokritične, perfekcioniste, uviđaju u sebi potrebu za konstatnom kontrolom i imaju poteškoća da se opuste.

Šta možete da očekujete od ove grupe?

U okviru ove radonice vežbaćemo kako da regujemo saosećajnije na neprijatne emocije sa kojima se susrećemo u svakodnevnom životu, kako da brinemo o sebi kada prolazimo kroz izazovne periode, na koji način možemo da „umirimo“ našu samokritičnost, samoosuđivanje i perfekcionizam kada nije funkcionalan.

Kroz različite iskustvene vežbe takođe iz oblasti Mindfulness prakse, razgovor, vežbaćemo kako da unesemo samo-saosećajnost u našu svakodnevnicu, kako da motivišemo sebe kroz saosećanje i prihvatanje a ne kritku i osudu.

Radionica se bazira na elementima programa: “Svesno samo-saosećanje” (Mindful Self-Compassion MSC) čiji su autori Kristin Neff i Christopher Germer, koji poseduju višegodišnje istraživačko iskustvo u oblasti samo-saosećanja. http://self-compassion.org/

Šta je to Samo-saosećanje?

Saosećajnost podrazumeva našu sposobnost da prepoznamo da drugi ljudi pate,prolaze kroz težak period, te da reagujemo na to kroz naš osećaj brige i imamo potrebu da uradimo nešto da toj osobi pomognemo. Saosećanje takođe podrazumeva to da osobi nudimo naše razumevanje i brigu, umesto osude i kritike.

Samo-saosećanje podrazumeva ponašanje na isti način ali prema nama samima kada prolazimo kroz težak period, kada smo doživeli neuspeh ili poraz ili smo nezadovoljni sobom. Umesto ignorisanja, kritikovanja, osuđivanja sebe , nudimo sebi razumevanje, brigu i saosećanje kada nama je teško.

Šta je to Mindfulness (Svesna pažnja)?

Mindfulness je veoma moćna praksa treniranja naše pažnje. Treniranjem naše pažnje uz pomoć Mindfulness-a mi učimo kako da budemo prisutni ovde i sada. Usmeravanjem pažnje na unutrašnja i spoljašnja iskustva bez prosuđivanja, prihvatanje tih iskustava bez pokušaja da ih promenimo, potisnemo ili zaustavimo. Ova praksa je moćna jer nam pomaže da naučimo kako da se zaustavimo u našim preteranim razmišljanjima, brigama, mislima o prošlosti, budućnosti i svemu onome što nas odvlači od našeg neposrednog iskustva u sadašnjosti i izaziva stres i neprijatna osećanja u nama .

Osoba zaslužna za popularizaciju Mindfulness-a je profesor doktor emeritus Džon Kabat Zin koji je krajem sedamdesetih godina kreirao osmonedeljni program koji se naziva Mindfulness Based Stress Reduction Program (MBSR) koji se pokazao posebno uspešnim u oblastima smanjenja stresa i anksioznosti. Vremenom Mindfulness dobija sve veći značaj u poljima medicine, psihologije i obrazovanja, sa ciljem primene u oblasti povećanja pažnje i poboljšanja mentalnog zdravlja, a danas su učesnici Mindfulness treninga osobe najrazličitijih potreba.

Više o temama samo-saosećanja i mindfulness -a možete pročitati u našim tekstovima:

Da li možemo biti brižni ako nismo samo-saosećajni?

Od empatije do saosećajnog zamora

Mesto i vreme održavanja susreta:

Ova radionica održava se 26. novembra od 18-20h.

Ostali susreti u okviru Saosećajne grupe podrške održavaju se i 10.12.

Mindful centra na adresi Bulevar Oslobođenja 55.

Cena susreta je: 1800 dinara.
Ukoliko se prijavite i na ostale radionice, cena po susretu iznosti 1500 dinara.

Način prijave:

Ukoliko ste zainteresovani za učešće neophodno je da pošaljete prijavu sa svojim imenom i prezimenom, profesijom i godištem, kao i brojem telefona na: mindful.kutak@gmail.com
Broj učesnika na susretima je ograničen.

Voditelj:

Vesna Laković, dipl. pedagog, master menadžer u obrazovanju, od 2015. godine radi kao Mindfulness trener za decu, mlade i odrasle u okviru Mindful centra čiji je i osnivač. Njeno iskustvo uključuje i višegodišnji angažman u nevladinom sektoru, rad u omladinskom centru u Sloveniji, kao i na Tajlandu u okviru centra za oporavak od bolesti zavisnosti New life foundation kao savetnik i voditelj radionica.
Od 2019. zajedno sa svojim partnerom osniva Shiftmindful centar u okviru kog promovišu brigu o mentalnom zdravlju, prevenciju sagorevanja i saosećajnog zamora i kroz online programe, a od septembra je prvi sertifikovani TRE provajder vežbi za otpuštanje tenzije, stresa i traume u Novom Sadu.