Opis

Pozivamo vas da postanete deo jedinstvene grupe podrške “Saosećajna pauza” koja se održava prvi put u našem gradu po principima programa Mindful self-compassion!

Kome je namenjena ova grupa podrške?

Ova grupa namenjen je svima onima koji žele da rade na svom ličnom razvoju, bez obzira na uzrast, pol ili profesiju. Grupa je posebno pogodna za osobe koje rade sa ljudima, koje su u pomagačkim profesijama, na vodećim pozicijama ili doživljavaju sebe kao preterano samokritične, perfekcioniste, uviđaju u sebi potrebu za konstatnom kontrolom i imaju poteškoća da se opuste.

Šta možete da očekujete od ove grupe?

U okviru ove grupe vežbaćemo kako da regujemo saosećajnije na neprijatne emocije sa kojima se susrećemo u svakodnevnom životu, kako da brinemo o sebi kada prolazimo kroz izazovne periode, na koji način možemo da „umirimo“ našu samokritičnost, samoosuđivanje i perfekcionizam kada nije funkcionalan.

Pokušaćemo bolje da definišemo naše lične granice u odnosima sa drugima, naše vrednosti i potrebe koje često zanemarujemo u odnosima sa sobom samima, te često imamo tendeciju da druge osobe postavljamo iznad nas samih.

Kroz različite iskustvene vežbe takođe iz oblasti Mindfulness prakse, razgovor, vežbaćemo kako da unesemo samo-saosećajnost u našu svakodnevnicu, kako da motivišemo sebe kroz saosećanje i prihvatanje a ne kritku i osudu.

Oblasti kojima ćemo se baviti tokom trajanja susreta:

U zavisnosti od dinamike i potreba grupe, trener zadržava pravo da prilagodim programa potrebama samih članova grupe, ali okvirno ovo su neke od oblasti kojima se bavimo:

⦁ Saosećanje, empatija i samo-saosećanje: kako brinem o sebi a kako o drugima?
⦁ Samokritičnost i samoosuđivanje, osvešćivanje unutrašnjeg kritičara
⦁ Mindfulness i neprijatne emocije: stid, ljutnja i strah
⦁ Kako biti tu za druge, a ne izgubiti sebe: lične granice i vrednosti
⦁ Razvoj samo-saosećanja i brige prema nama samima

Grupa se bazira na elementima programa: “Svesno samo-saosećanje” (Mindful Self-Compassion MSC) čiji su autori Kristin Neff i Christopher Germer, koji poseduju višegodišnje istraživačko iskustvo u oblasti samo-saosećanja. http://self-compassion.org/

Šta je to Samo-saosećanje?

Saosećajnost podrazumeva našu sposobnost da prepoznamo da drugi ljudi pate,prolaze kroz težak period, te da reagujemo na to kroz naš osećaj brige i imamo potrebu da uradimo nešto da toj osobi pomognemo. Saosećanje takođe podrazumeva to da osobi nudimo naše razumevanje i brigu, umesto osude i kritike.

Samo-saosećanje podrazumeva ponašanje na isti način ali prema nama samima kada prolazimo kroz težak period, kada smo doživeli neuspeh ili poraz ili smo nezadovoljni sobom. Umesto ignorisanja, kritikovanja, osuđivanja sebe , nudimo sebi razumevanje, brigu i saosećanje kada nama je teško.

Šta je to Mindfulness (Svesna pažnja)?

Mindfulness je veoma moćna praksa treniranja naše pažnje. Treniranjem naše pažnje uz pomoć Mindfulness-a mi učimo kako da budemo prisutni ovde i sada. Usmeravanjem pažnje na unutrašnja i spoljašnja iskustva bez prosuđivanja, prihvatanje tih iskustava bez pokušaja da ih promenimo, potisnemo ili zaustavimo. Ova praksa je moćna jer nam pomaže da naučimo kako da se zaustavimo u našim preteranim razmišljanjima, brigama, mislima o prošlosti, budućnosti i svemu onome što nas odvlači od našeg neposrednog iskustva u sadašnjosti i izaziva stres i neprijatna osećanja u nama .

Osoba zaslužna za popularizaciju Mindfulness-a je profesor doktor emeritus Džon Kabat Zin koji je krajem sedamdesetih godina kreirao osmonedeljni program koji se naziva Mindfulness Based Stress Reduction Program (MBSR) koji se pokazao posebno uspešnim u oblastima smanjenja stresa i anksioznosti. Vremenom Mindfulness dobija sve veći značaj u poljima medicine, psihologije i obrazovanja, sa ciljem primene u oblasti povećanja pažnje i poboljšanja mentalnog zdravlja, a danas su učesnici Mindfulness treninga osobe najrazličitijih potreba.

Više o temama samo-saosećanja i mindfulness -a možete pročitati u našim tekstovima:

Da li možemo biti brižni ako nismo samo-saosećajni?

Od empatije do saosećajnog zamora

Mesto i vreme održavanja susreta:

Susreti će se održavati svake dve nedelje u trajanju od 2h od 18-20h u prostorijama Mindful centra na adresi Bulevar Oslobođenja 55.
Termini susreta su: 15.10. 29.10. 12.11. 26.11. 10.12.

Cena za 5 susreta iznosi: 7000 dinara i postoji mogućnost plaćanja u 2 rate za prijave do 10. oktobra, nakon čega je cena 8000 dinara.

Način prijave:

Ukoliko ste zainteresovani za učešće neophodno je da pošaljete prijavu sa svojim imenom i prezimenom, profesijom i godištem, kao i brojem telefona na: mindful.kutak@gmail.com
Broj učesnika na susretima je ograničen.

Voditelj:

Vesna Laković, dipl. pedagog, master menadžer u obrazovanju, od 2015. godine radi kao Mindfulness trener za decu, mlade i odrasle u okviru Mindful centra čiji je i osnivač. Njeno iskustvo uključuje i višegodišnji angažman u nevladinom sektoru, rad u omladinskom centru u Sloveniji, kao i na Tajlandu u okviru centra za oporavak od bolesti zavisnosti New life foundation kao savetnik i voditelj radionica.
Od 2019. zajedno sa svojim partnerom osniva Shiftmindful centar u okviru kog promovišu brigu o mentalnom zdravlju, prevenciju sagorevanja i saosećajnog zamora i kroz online programe, a od septembra je prvi sertifikovani TRE provajder vežbi za otpuštanje tenzije, stresa i traume u Novom Sadu.