Opis

TEČAJ FUNKCIONALNE YOGE
TEMA: FUNKCIONALNA YOGA ZA DISANJE I MEDITACIJA
DATUM: 28.3.2020.

Yoga je univerzalna, jedinstvena i bezvremenska disciplina koja evoluira već tisućama godina; ona je praktičan i cjelovit alat namijenjen čovjeku. Ako rukuje njime pažljivo i oprezno, pružit će mu neizmjernu pomoć i podršku blagostanju, zdravlju i sreći. Funkcionalna vinyasa yoga je sustav yoge koji tradicionalne tehnike yoge prilagođava potrebama suvremenog čovjeka, uzimajući u obzir njegovo kulturološko i sociološko okruženje. Podrazumijeva cjelovit pristup usmjeren na poboljšanje određenih sposobnosti i osobina bitnih za zdravo i kvalitetno funkcioniranje čovjeka u svakodnevnom životu.
Kroz svakodnevni život suvremeni čovjek učestalo koristi mnogobrojne obrasce i ponašanja koji stvaraju disbalanse na razini tjelesnih sustava, funkcije i participacije u aktivnostima svakodnevnog i socijalnog života. Suvremeni čovjek živi u suvremenom društvu koje ga po mnogo čemu određuje, utječe na njegov psihofizički status i ostavlja prepoznatljive tragove. Ciljevi pristupa funkcionalne vinyasa yoge su vratiti tijelo u ravnotežu na fizičkom i psihičkom planu, održati ga zdravim i poboljšati njegove sposobnosti koristeći smislene, pažljivo odabrane i prilagođene položaje iz yoge, tehnike disanja i meditaciju.

SVRHA OVOG TEČAJA JE:
– opisati osnovne principe provođenja prakse funkcionalne vinyasa yoge
– raspraviti o tipičnoj psihomotornoj slici prosječnog čovjeka suvremenog doba
– definirati određene motoričke sposobnosti i funkcije (snaga, mobilnost, ravnoteža, disanje)
– opisati načine razvoja određenih motoričkih sposobnosti i funkcija
– klasificirati funkcionalne položaje iz yoge
– utvrditi mogućnosti implementacije kroz praksu funkcionalne vinyasa yoge

FUNKCIONALNA YOGA ZA DISANJE I MEDITACIJA
Disanje je životna funkcija direktno vezana uz način kretanja, ponašanje, misli i emocije. Za pravilne pokrete disanja važno je imati zdrave zglobove i mišiće prsnog koša. Stoga se ovaj program sastoji od tehnika pranayame koje će poboljšati pokretljivost prsnog koša i aktivirati respiratornu muskulaturu te povećati aerobni kapacitet pluća i poboljšati kvalitetu disanja. Pranayama znači svjesno i voljno upravljanje dahom koje zahtijeva potpunu prisutnost u trenutku i tako djeluje kao uvod u meditaciju. Meditacijom se umiruje živčani sustav i utišavaju misli. Predstavlja utočište od svakodnevne žurbe, buke i stresa. Čovjeku pruža kvalitetniji i objektivniji pogled na sebe samog, okolinu i život u cijelosti.

ZA KOGA JE TEČAJ?
Tečaj je namijenjen učiteljima yoge; fizioterapeutima, kineziolozima i trenerima koji žele obogatiti i oplemeniti svoj rad odgovarajućim komplementarnim tehnikama; studentima yoge, fizioterapije i kineziologije; ozbiljnijim vježbačima yoge, sportašima, plesačima i ostalima koji se bave tijelom i pokretom.
Tečaj je registriran pri međunarodnoj organizaciji Yoga Alliance te se za svaki modul izdaje certifikat. Certifikat vrijedi svim registriranim učiteljima kao dio kontinuirane edukacije pri Yoga Alliance, a može vrijediti i polaznicima naprednog 300-satnog ili 500-satnog yoga teacher traininga (ovisno o školi).

VODITELJI TEČAJA:
Ana Zobundžija – diplomirana fizioterapeutkinja, međunarodna učiteljica vinyasa yoge (ERYT-500, YACEP), voditeljica programa za međunarodnu obuku učitelja yoge, dugogodišnja predavačica na studiju fizioterapije u Zagrebu i certificirana Bobath terapeutkinja.
Juraj Zobundžija – magistar kineziologije, međunarodni učitelj yoge i učitelj yoge za djecu (ERYT-200, YACEP, RCYT), dugogodišnji voditelj Medical yoge, učitelj skijanja i certificirani sportsko-medicinski maser.

TRAJANJE TEČAJA:
Tečaj pokriva 4 teme/modula:
1) funkcionalna yoga za stabilnost i snagu 28.9.2019.,
2) funkcionalna yoga za ravnotežu i propriocepciju 30.11.2019.,
3) funkcionalna yoga za mobilnost i fleksibilnost 8.2.2020. te
4) funkcionalna yoga za disanje i meditacija 28.3.2020.
Moduli se mogu pohađati svaki zasebno ili svi zajedno kao cjelina!
TRAJANJE JEDNOG MODULA (subota): 9.00 – 15.00

CIJENA:
CIJENA OVOG MODULA: 750 KN plaćeno do 14.3.2020., nakon toga 1000 KN
CIJENA SVA 4 MODULA (plaćeno odjednom): 2600 KN

U cijenu su uključeni:
– predavanja, vježbe i praksa
– kratka skripta za svaki modul
– izdavanje međunarodnog certifikata (Yoga Alliance) za svaki modul