Fascinacija mitom o ljubavi | Vedski jyotish

Fascinacija mitom o ljubavi | Vedski jyotish


Fascinacija mitom o ljubavi

Ono čime se najviše bavimo jest  razmišljanje o stvarima i osobama koje nemamo, a kada se nađu pored nas, maštamo o onome čega nema u tim osobama i tako u nedogled. Slušao sam jednu kompoziciju i pomislio: što je tako tragično u njoj? Zašto je osjećam i je li ona ima ikakvu pozadinu, ali nisam je nalazio, osim što sam uživao u toj skrivenoj tragici.
 Tragika je ono što nas fascinira u ljubavi. Čak je ona važnija od same ljubavi jer daje slatkoću ili sol životu, te ga čini poželjnim za življenje. Čovjek je njome opscesno opijen. Ne samo zbog toga što nam daje ono mitsko ili arhetipski junačko, ili osjećaj kao na bojnom polju gdje smo učestvovali u nečem velikom i važnom, njome smo dobili orden života i ovdje se većina zadovolji. Dobije tu inicijaciju, ali ne ide dalje.
9Tragični junak u antici je imao to mitsko značenje nesretne sudbine u kojoj se ispunjava žrtva koju većina priželjkuje u ljubavi i nakon toga se obično ljubav proglašava nevažećom. Čak se i u nekim religijskim pravcima smatra prolaznom pojavom.
Nevjerojatna je marginalizacija ljubavi. S jedne strane, Zapad je uzdiže, ali čim se nešto jako uzdiže, to podsvjesno znači da je nevažna. Sjećam se jedne poznate osobe koja je bila aktivistica i filozof, pisala je o ljubavi, ali je voljenu osobu omalovažavala. To su paradoks ili jake funkcije svijesti, recimo, intelektualne funkcije, gdje u mislima proživljavamo ljubav, ali je u realnom životu ne proživljavamo. Stoga je pisanje i govorenje o ljubavi u mitskom i tragičnom aspektu prihvaćena tema jer da nekom kažete da volite svjesno i da nemate problema s odnosima ili ljubavi, to znači ova osoba bogohuli protiv tragike ljubavi i priča protiv inicijacije tragične ljubavi. Kada bolje sagledamo takve odnose, vidimo da se radi o zaljubljenosti u mit, a da se parovi uopće ne poznaju, a kamoli da se žele upoznati s ovim sadržajima koji su kasnije glavni uzroci prekida.
Nikola Žuvela

Pročitaj  U kojem omjeru je samokritičnost poželjna, a kad nam šteti?

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email