Fatalna ljubav i gospodin Dionizije

Fatalna ljubav i gospodin DionizijeU fatalnim ljubavima puno toga je napisano, oslikano u umjetnosti, opjevano u poeziji i pjesmama, ali tko nas je posjetio u tim stanjima je li to bog Eros koji nas je opsjeo zaljubljenošću ili Dionizije koji nas orgijastičkim grčkim kultovima uvodi u razorni osjećaj divljih razuzdanih odnosa. To su veze kroz koje se brzo gori, malo živi kao da se prolazi odjednom nekoliko života. Ako takav odnos nisi okusio onda se ne može doći niti do onog božanskog. Dionizijski i božanski aspekt baziraju se na ekstazi, ali bitno različitom. Božanski spaja mušku i žensku energiju kroz integraciju, dok je u dionizijskom odnos s projekcijama ili Sjenama, neosviještenim partnerom koji kao takav je samo slika, a do sadržaja se još nije stiglo.
“Iza svake slike je emocija, iza svake emocije je arhetip, iza svakog arhetipa je božanstvo.” C.G.Jung
Dionizije je bog strasti, ludila ali i rastrgnuća. Dionizijska ljubav je pod utjecajem nimfi koje su susret s donjim svijetom koji žude prema svjetlosti, ali na kraju ih vlastita priroda vraća u tamu jer ne mogu protiv svoje prirode. Zato ove veze prebivaju u podzemlju, one propadaju upravo jer ne mogu protiv svoje prirode, jer onda bi prestale biti dionizijske, bile bi zakonite, ali one to ne mogu. Umjesto da svoju vezu zakivaju brakom i djecom, oni u su vjerni svojoj prirodi –  svađama,dramama i rastancima.
Mnoge veze pate od Dionzijskog problema – nedostatka strasti.  Primjerice, ako želite podići kundalini i ostati u njenoj energiji trebate vježbati postepeno i pripremati svoj psihofizički sustav. Kundalini je na nižim razinama razorna dok se ljubav isto na nižim razinama pretvara u razornu strast dionizijskog, na višim razinama postaje odraz ljubavi kao i kundalini. Ipak, ova razorna sila u kojoj mnogi parovi završe malo njih može preskočiti ovu stepenicu. Ta fatalnost ili susret sa samim sobom koju nosi svaka fatalna dionizijska veza, pretežak je udarac koji donosi takvom odnosu ludilo. Agori u indijskoj tradiciji predstavljaju red isposnika koji se povezuje upravo s ovom energijom i pogled agorija je kao pogled u ludilo. Seksualnost, alkohol,  obredi na grobovima predstavljaju Dionizijsko. Grčka tradicija je pokušavala dionizijskim obredima asimilirati ovu energiju, ali na kraju ti napori se pretvaraju u religiju. Istinski susret s razornim vezama ustvari je susret s Dionizijskim. Iako se mnogi pitaju zašto bi se uopće suočavali s tim djelom sebe, dionizijska energija lako se pretvara u bolest jer to je strasni dio nas samih koji pokreće seksualnu energiju bez koje ne bi postojala umjetnost, duhovna ljubav. Pristupiti ovoj energiji je izazov pošto je Nietzsche upravo od nje poludio, a Jung se povukao u jednom trenutku jer ga je ludilo Dionizija počelo obuzimati. Upravo potiskivanje ove energije donosi mnoge bolesti pošto ljudi žive po društvenim pravilima kako se ne bi susreli s dubljim dijelovima sebe, a opet, oni koji se prepuste na duže staze donosi ovisničke i ostale probleme. Pronaći sredinu u ovim odnoima, doista je umijeće možda i mogući put kojeg naša generacija još uvijek nije uspjela nadići.

Pročitaj  For life – serija o modernom JobuAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email