Faza razvoja u ljubavi koju većina podcijeni

Faza razvoja u ljubavi koju većina podcijeniBio je to uobičajeni dan, Ana je izašla s prijateljicama van i u jednom trenutku dogodio se osjećaj za koji je mislila da vrijedi živjeti. Spontani susret u kojem se sve odvija bez da koristite svoju volju, kao da ste na vrhu vala kojeg nitko ne može dotaknuti. Pogledi i razgovor kao da su upućivali na onaj trenutak koji će postati nezaboravan. Bog Eros i Psiha su se susreli, ali kada se oni susretnu počinju dramatične inicijacije.
Kako je veza odmicala počeli su živjeti zajedno, ali Bornu je šef poslao u Berlin kao voditelaj projekta. Borna je mislio da je to velika prilika za njega, a Ana je mislila da se radi o iskušenju, te su jedno vrijeme živjeli na relaciji Split – Berlin. Ipak, odlazak u Berlin bila je njena prekretnica, poetski je Ana mislila da prati znakove sudbine. Bila je to inicijacija u kojoj je morala naučiti jezik i krenuti sve iz početka.
Ana je ljubav tumačila jednostavno, onako kako je srcem vjerovala ili kako je mislila da treba. Međutim, glas sumnje ili sestre iz mita, tjerali su je da progleda, da stvarno vidi tko je njen Eros, u ovom slučaju dečko. Kako je propitivala svoju vezu vidjela je da Borna i nije toliko da sebe koliko je ona napravila iskorak, te da vrijeme provodi s prijateljima s posla, što je nakon nekog vremena Anu natjeralo da se vrati u rodni grad ili prema arhetipu roditelja.
Eros je bio smrt raja o zaljubljenosti, Borna je malo pomalo vidio da je njegov život isprazan i da je propustio priliku, ali njegova naknadna zvanja Ane nisu urodila plodom. Ana je vidjela da je bila zaljubljena u Erosa tj. da je na Bornu projicirala božanskog muškarca (Animus) a nije mogla vidjeti realnog Bornu, dječaka s manama koji još nije odrastao. Da joj se slika zaljubljenosti ne bi raspala do kraja ona se povukla pokušavajući spasiti svoj ideal kako bi se ponovno mogla zaljubiti i što duže produžila san u kojoj je Psiha neosvojiva djevojčica koja odvija odrasti. Borna je upao u stari obrazac izgubljene drage koji se aktivira tek kada voljena osoba odlazi. Jedan i drugi su bili uvjerenja da vole, ali oboje su bili zaljubljeni u slike, niti jedan nije bio sposoban voljeti osobu.
Kako to kaže Ema Jung: “Anima je bipolarna i stoga se pojavljuje jedan tren kao pozitivna, a drugi kao negativna; čas mlada, čas stara; čas majka, čas djevojka; čas dobra vila, čas vještica. (..) Borna je osjetio tu bipolarnost Anime koje ga je opsjela, ali još uvijek nije mogao uočiti pravu osobnost Ane i obratno Ana je bila zaljubljena u muškarca Animusa.  “Neoslobođene” žene projiciraju svoj Animus na van putem romantičnih priča, stereotipnih odnosa gdje je egzistencija nadovezana na muškarčev uspjeh, “oslobođene žene” upadaju u drugu  zamku Animusa, one postaju Animus i gube vitalnu poveznicu sa svojim ženskim identitetom.
Kako vidimo, ovo su iskušenja ljubavi, obično je ovo faza koju većina uopće ne razumije pa je ljubav kao takva još uvijek nespoznatljiva. Ovo je samo početak odnosa na kojem su zapeli Ana i Borna, oni ne mogu nastaviti stvarni odnos pošto su još u vlasti projekcija a to znači da još nemaju svoj identitet. Ako bi malo podrobnije razgovarali s njima vidjeli bi da oni još nisu došli do stvarnog smisla života i većinu života još vežu za već unaprijed kreirane programe življenja u kojima se ne nadzire osobnost. Oni su se vratili u fazu narcizma u kojem su nastavili svoje živote u kojima još nisu zaronili u Pandorinu kutiju samorazvoja, vješto su izbjegli suočavanje iako je prekid bio poziv za oboje koji nije imao nikakve veze sa selidbom niti poslom, već su to bile inicijacije koje su postavljeni od Erosa i Psihe na putu prema ljubavi.
Ana je na svom putu prema ljubavi tek otkrila Sjenu ili Psihične sestre, a Borna odvajanje od majke Anime i upoznavanje Anime žene kao Sjene ili opasne žene. To su samo početne faze, dok ostale faze u odrastanju služe za stvaranje osobnosti. U zadnjoj fazi par živi tako da je svoje djelovanje usmjerio kroz svoj posao koji je orijentiran na druge, da li je to posao liječnika, učitelja ili nečeg petog nebitno je, takvi parovi znaju za ovu tajnu i ne mogu je podijeliti s drugima jer su prošli kroz svoj podzemni Had u kojem su neprestano umirali i ponovno se rađali.
Nikola Žuvela
jyotish sajvetnik i terapeut

Pročitaj  Utorak – Ne postoji emocionalni uspjeh bez racionalne inteligencijeAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email