Frodo -Gospodar prstenova – psihološka pozadina

Frodo -Gospodar prstenova – psihološka pozadinaJ. Campbell kaže da bi mit trebao “probuditi i održavati u pojedincu osjećaj strahopoštovanja i zahvalnosti u odnosu na tajanstvenu dimenziju svemira” Također, piše da mistični simboli “neće biti identični u raznim dijelovima zemaljske kugle, ali okolnosti lokalnog života, rase i tradicije moraju se spojiti u učinkovite oblike” Tolkien kao da ga je čuo tako da je identificirao vilenjački kruh kao euharistiju, Galadriel kao Djevicu Mariju, a Gandalfa kao anđeosku figuru.  Nietzsche kaže da “onaj tko se bori s čudovištima treba biti oprezan da time ne postane čudovište”. Freud i Jung su primjetili kako nesvjesno ustvari djeluje kroz destruktivne sile na svijest. Nesvjesno po svaku cijenu želi zaustaviti razvoj svijesti, ali i potiče razvoj što znači djelovanje kroz suprotnosti što svijest koja je jednostrana jako teško shvaća. Ova sila je herojev neprijatelj ili neprijatelj Froda u Gospodaru prstenova. Frodo je dječak koju otkriva moć u prstenu, a njegova Sjena ili Gollum koji se javlja kao neprijatelj ustvari ga vodi kroz dolinu smrti prema riješenju. Otkriva heroja unutar sebe ili arhetip heroja koji svakom mladiću služi za odrastanje, ali, istodobno, toliko fali današnjem muškarcu koji je ostao dijete, pa ne čudi zašto je ova priča tako snažno odjeknula Zapadom. Frodo dobiva pomoć vile ili Anime koje kasnije koristi u svojim borbama, a najsmrtoniniji je pauk ili simbol negativne Anime ili pauka. Simbolika pauka ili Maye koja plete smrtonosnu iluziju gdje on simbolički umire i ponovno oživljuje uz nesvjesne moći, odnosno pomoći prijatelja koji priskače u pomoć. Na taj način vidimo da moć prstena nije prava moć već moć prijateljstva i povjerenja. Kroz igranje s pravom moći ili moći prstena koji mora biti uništen, kao i Golluma, Frodo odrasta u ozbiljnog muškarca otkrivajući moć u sebi. Susret s čudovištima koje ga doslovno mogu ubiti predstavlja susret sa smrću, s druge strane, muškarcu donosi otkrivanje unutarnje moći. Ovo je bitka koju heroj mora voditi, to je čovjek koji mora odrasti. Svaki čovjek vodi ovu bitku, ali svatko na svom stupnju razvoja. Oni koji ne mogu vidjeti ili priznati nesvjesno vode je kroz problem s poslom, bolesti, siromaštvom ili životom u kriznim područjima rata.
Put prema svijesti nije samo pun zaokreta i obilaznica poput Merkuroovg štapa koji je bog nesvjesnog i koji je kao jedini planet povezan s tri svijeta, nebeskim, paklenim i ljudskim. Takav je put spoznaje kao labirint, nema ravnog puta. Nesvjesno se pojavljuje kroz čudovišta i uljeze u našim snovima ili Gospodaru prstenova. Njihovu oblici su ustvari sadržaji koje moramo integrirati u svoj život, bitke koje ego mora pobijediti, ali može isto tako postati izdajnički sadržaj koji nas može povrijediti i vratiti na staro. Poput depresije ili samoubilačkih misli, svatko je prošao unutar sebe i mora pronaći put kako da izađe iz ponora ili razapetosti nesvjesnog gdje simbol križa postaje jasniji.

Pročitaj  Petak – Pozitivan povratakAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Pročitaj  Venera u Ovnu – krenite u akciju!
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email