Gdje je nestala dubina odnosa?

Gdje je nestala dubina odnosa?


Gdje je nestala dubina odnosa?

Ljudski su se odnosi jako promijenili, ali tako da su postali plitki. Dubina je iščezla u svim dimenzijama: žena više nije žena nego je djevojka. Muž nije suprug nego dečko. Također, prijateljstva ne idu naročito duboko, ona služe da bi podržala vaš stav, ona više ne dozvoljavaju suprotan stav, pošto bi to značilo da se čovjek želi naučiti pameti. Ljudi to znaju pa prešućuju ovu činjenicu samo da bi imali bilo kakav socijalni kontakt. 
Dubini se Zapadnjak smije, ali kada bi pogledali Nijemca ili Danca, da li su nam oni sinonim za dubinu i za ljubav? Savršene države u kojima žive nisu im donijele ljubav već samo sigurnost, depresija je tamo normativno stanje, prva bolest Zapada koja se prešućuje, tamo  se vrijednost odnosa mjeri milimetrima. To je ideal prema kojem idemo kada govorimo o Zapadu i kojem se nadamo bez obzira što možete tvrditi suprotno. Ako kažete da tomu nije tako, vaš život će vas demantirati. Naime, koliko ste danas vremenski bili danas u tišini ili dubini, a koliko je brbljao vaš um iponavljao fraze o životu bez činjenica, poput nemam ljubavi, ali ju niti svakodnevno dajem? Nitko se ne treba izvlačiti iz te situacije već shvatiti da je ono što doživljavamo u odnosima plitka voda, nema tu nikakve dubine. Zar je potrebno do čovjek uranja svakodnevno u sebe da bi shvatio kako odnos nije samo odnos već shvaćanje svoje suprotne strane?
Brak ili spajanje suprotnosti jest nešto što se dešava isključivo u dubinama – on i jest događaj na najdubljem nivou i sve dok vam se ne desi, ostajete plitki. Ako se ne predate, nikada se nećete usuditi na skok. Zašto bi promatrao partnerstvo ili život iz tišine bez upliva uma, zašto bi promatrao sebe i vidio kako sam u odnosima površan, kako me zanima samo moje zadovoljenje želja, dok partnera gledamo samo kroz to koliko mi on može dati, nipošto koliko mogu kvalitete njemu dati ili svijetu? Koliko se ustvari pitamo da ono što dajemo drugima ustvari je plitko i ne trudimo se ustvari doprijeti do drugog?
Možete plutati po površini, ali onda dubina nije za vas. Naravno, ići u dubinu stvarno je opasno – tako i mora biti, jer vi ste uspješni i snalažljivi samo na površini. U plićaku djelujete kao automat, i nikakva svjesnost vam nije nužna. Ali, što više prodirete u dubinu, to vam je budnost sve potrebnija, jer u tim dubinama smrt je moguća svakog trenutka, točnije smrt ega. Drugim riječima, strah od dubine stvorio je plitkoću u svim međuljudskim odnosima. Sve je to tako nezrelo. Mladić ili djevojka mogu biti zabavni, ali oni ne mogu postati vrata do onog najdubljeg, do onog što je skriveno u svima i svakom. Sa djevojkom možeš biti u seksualnom odnosu, ali tad ljubav ne može rasti. Ljubav jednostavno zahtjeva duboke korijene. Seksualnost je moguća na površini, ali ona je čisto biološka potreba, animalna aktivnost. Ona može biti lijepa samo ako je dio jedne dublje ljubavi, a ako toga nema, onda je u pitanju najružnija moguća stvar. Najružnija je zato što tad nema zajedništva – dodirujete se i razilazite; spajate se i razdvajate. Samo se tijela susreću i to samo kao trljanje tijela o tijelo, ali ne i vi – ne Ja. Kada ste čuli ili kada ste vodili ljubav s partnerom pun ljubavi, pokušavate li razmjenjivati osjećaje ili jedva čekate da taj čin završi? Kada ste zadnji put davali emocije? Osjećate li sada opravdanja kojim se služite? Govorite li možda da takvog partnera niste niti sreli? Ne želite priznati da svu vam prioriteti poput sigurnosti bili važniji? Vaše srce to sigurno zna ako ga momentalno želite obmanuti
To je ono što se dogodilo s međuljudskim odnosima. Razmjenjivanje i želja da se inzistira na kvaliteti znači da će vaš ego biti uzdrman, on želi hodati u pličaku života, bez dodira ljubavi jer ona vas tjera na neprestanu razmjenu. Kad bi bili imalo iskreni, kada bi nam iskrenost bila bit, lako bi vidjeli da se bojimo dubine i odnosa jer da tomu nije tako, posvetili bi život odnosu, radiklano, tako radikalno da više ništa nećete raditi osim što će vaš život biti smisao tako što ćete ga posvetiti odnosu. Bez predanja nema ni dubine, a bez dubine nema ni ljubavi.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Umjesto fokusiranja na cilj, sjetite se učiniti OVO!

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email