Granice nesvjesnog i Tibetansko pogled na dublje dijelove psihe

Granice nesvjesnog i Tibetansko pogled na dublje dijelove psiheKada je Freud skovao frazu prema kojoj je “ego istinsko sjedište strepnje” pokazao je duboku intuiciju. Strah od vlastitog žrtvovanja krije se duboko u svakom egu, a taj strah je često tek vrlo nesigurno kontrolirani zahtjev nesvjesnih sila da izbiju u svojoj punoj snazi. Nitko tko teži Jastvu (atmanu) ili pravom Ja, nije pošteđen tog opasnog prijelaza. Ego osjeća strah od podljudskog ili nadljudskog unutrašnjeg svijeta ili nesvjesnog, od kojih se ego prvotno oslobodio uz ogroman napor. Na tom lažnom oslobođenju danas temeljimo iluzornu slobodu. To oslobađanje zacijelo je nužan i herojski čin, ali ne predstavlja ništa trajno: ono je samo kreacija. Svi se moramo suočiti sa onim što doživljavamo u svijetu, i sve ono što doživljavamo i što nas nadvladava zapravo je neosviješteno.
Freudova psihoanaliza nije prodrla iz iskustva nesvjesnog kakvog ga tumači Istok ili ”Tibetanska knjiga mrtvih” kada se govori o tzv. Sidpa Bardu, mjestu u kojem se nalazi duša kada ne prepoznaje da je zarobljena svojim fantazmama. Dakle, tada je duša nemoćna da se ispetlja iz seksualnih fantazija i sličnih nepomirljivih tendencija koje izazivaju nemir i druga afektivna stanja. No, i pored toga, Freudova teorija je prvi pokušaj Zapadnjaka da s donje strane, iz animalne sfere instinkta, istraži psihičko područje koje u tantričkom lamaizmu odgovara Sidpa Bardu. U tibetanskom budizmu postoje tri razine nesvjesnog prvos Sidpa Bardo pripada onom djelu kojeg opisuje Freud koji je bio u pravu akoje osoba zapela u tom djelu promatranja stvarnosti. U jyotishu to stanje zovemo seksualna karma, odnosno osoba mora proći iskustva ili probleme seksualnosti kako bi se mogla popeti na viši emotivni nivo postojanja. Prva dva Baroda pripadaju, kako je rekao Jung, kolektivnom nesvjesnom ili onom metafizičkom. Kada duša umre ona misli da su susreti s božanstvima ustvari stvarna, ali radi se o projekcijama ili zarobljenostima duše. Duša se projekcijama brani od stvarnosti i tako tone dublje u samskaričke projekcije sve do ponovnog rođenja. Biti u ppvm tijelu je samo obrana od istine ili davanje vremena sebi kako vise odmorili od daljnjeg razvoja.
Sasvim opravdan strah od metafizičkog, spriječio je Freuda da prodre u sferu “okultnog”. On nije mogao prodjrieti u dibčej slojeve psihež
Iako su sve podjele onog što zovemo okultno zapravo samo podjele koje radimo jer ne možemo pojmiti stvarnost cjelovito. Sidpa Bardu pripada sve ono što doživljavamo kao seksualne fantazije ili kako živimo seksualnost kroz dominaciju. Dakle, seksualnost je u lamaizmu tek prijelazna stepenica, u hinduizmu je ta stepenica označena kroz hramove boga Jame koji su opasani seksualnim činovima ljubavnika. Ukratko, potrebno je transformirati seksualnu energiju u ljubav, a to znači transformaciju muškog i ženskog principa (Shiva i Shakti, Anima i Animus, jin i jang).
Da bi mogli doživjeti emocionalnost i sve ono što zovemo ljubav, to jedino možemo ako se oslobađamo fantazmi koje privodimo u svijest i na taj način sebe više ne doživljavamo kao centar svemira već kao cjelinu svemira.
Ono što mislimo, radimo i djelujemo predstavlja naše stanje. Ako smo obuzeti materijalnim stvarima i egzistencijom onda smo sigurno u Sidpa Bardu ili svjesnosti prve čakre. To znači da ćemo se u trenutku smrti susresti s ovim fantazmama koje nas vraćaju u tijelo tj. neosviješteni ego ne vidi da su fantazme koje nam se pojavljuju u tom trenutku zapravo sve ono što smo kroz život odbijali osvijestiti. Kada čovjek umre, destruktivna božanstva koja se pokazuju čovjeku nisu destruktivna božanstva već dijelovi svakog čovjeka koji odbija osvijestiti te dijelove kao dio sebe i on tada ne može priznati da je destruktivnost upravo ono što on jest. U svakodnevnom životu to vidimo kao pritužbe ljudi na šefa ili politiku, i sve ono što ne žele vidjeti u sebi, vide u drugima.
Put spoznaje nije hobi već imperativ koji je toliko dubok da u svakom času može djelovati na naš život kada se najmanje nadamo. Spoznaja dubljih djelova duše za sada još ne raznajemo što onda sprječava mnoge da ostvaruju stvarne odnose. Ne možete raditi promjene u odnosima ako nemate praksu jer spomenute razine toliko su snažne da duša u trenutku smrti nema nikakve šanse da se oslobodi a kamoli da projekcije budu prepoznate.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Nedjelja – Kakve mogućnosti daje novi početak?Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email