Izida – kult žene | Vedski jyotish

Izida – kult žene | Vedski jyotish


Izida – kult žene

Hermetica je jedan od najvažnijih djela ezoteričke filozofije u Europi. Iz hermetičkih učenja nastao je i gotički stil gradnje, pogotovo katedrala, a to znanje su donijeli Templari u Europu. U mnogim Crkvama simboli i ikone prepuni su egipatskih simbola koji su štovali kult Izide. Izidino štovanje u Egiptu je zastupalo ravnopravnost žene i muškarca i zato je taj kult obožavan među ženama u Rimskom Carstvu  koje je bilo isključivo patrijarhalno ustrojeno. Hermetička tradicija smatra da je Isus rođen 29. srpnja, te da je povezan sa zvijezdom Sirius. Svi znamo da se Isusov rođendan slavi zbog zimskog solsticija i Rimskog slavljenja boga Sunca, pa kako bi se dodvorili Rimskoj tradiciji, rođendan je određen upravo prema tom astrološkom rimskom slavljenju, a pravi datum je ostao i dalje nejasan, a po hermetičkoj tradiciji je to 29.7. Zašto? Zato jer je taj dan u starom Egiptu bio početak njihove godine.
Zvijezda Sirius je za Egipćane imala sveto značenje i bila je povezana s ciklusom podizanja i spuštanja vode u rijeci Nil. Krist predstavlja inkarnaciju Horusa na Zemlji, baš kao što su to bili faraoni i to je još jednan mit kojeg je kršćanstvo preuzelo iz starih vjerovanja, tj. mit o bogočovjeku.
Najpoznatiji je mit o Izidi i Ozirisu. Jedan je od temelja egipatskog mističnog učenja, po kojem su nastale inicijacije tajnih bratstava kroz povijest, jasno i onih loših koji se koriste u političke svrhe. No, nama je ovdje važniji mit koji govori o bogu zmiji zvanom Set. On je bio ljubomoran na svog brata Ozirisa. On je vladao zemljom zajedno sa svojom ženom Izidom. Tu se javlja stari mit o bratoubojstvu. Set je pozvao  Ozirisa da mu pokaže poseban kovčeg, te ga zamolio da uđe u njega. Kad je Oziris ušao, Set je zatvorio kovčeg, te ga samim tim pretvorio u Ozirisov sarkofag. Oziris je u kovčegu umro. Set je uzeo njegovo tijelo i bacio ga u Nil.
Izida je tragala za Ozirisom i pronašla ga u Nilu okruženog lopočima. Inače, lopoč  je simbol faraona i savršeno biće u svijetu biljaka. Lopoč živi u sva četiri elementa, korijen mu je u zemlji, stabljika u vodi, listovi u zraku, a cvijet stremi prema vatri.
Dakle, kad je pronašla Ozirisa, Izida je izvadila tijelo iz rijeke, te ga pokušala oživjeti. Set je ponovno uzeo tijelo na prevaru i raskomadao, te razbacao po svijetu. Izida je skupila sve dijelove tijela, osim falusa. Od stabla topole oblikovala je novi falus koji je postavila na Ozirisovo tijelo. Tada nastaje zapravo mit i religija o Izidi koja magijom pretvara drveni ud u stvarni. Izida je oživjela Ozirisovo fizičko tijelo i pozvala njegovu dušu iz zagrobnog svijeta uz pomoć nećaka Anubisa, bog-šakala i podzemnog svijeta. Tada je s Ozirisom vodila ljubav i začela dijete. Oziris se vratio u podzemni svijet, a Izida je rodila sina Horusa. Dakle, prepoznajemo trojstvo koje je kasnije dobilo isto tako veliku važnost u kršćanstvu. Dakle, imamo muški i ženski princip, te naturalni, a to je dijete koji simbolizira Jastvo koje se u snovima pojavljuje tako.
Dakle, smrt Ozirisa nastupa zbog tmine gdje je bez svijetla, a ne zbog razloga koje obično ne vidimo kao razlog smrti.  Faraoni su se, također, polagali u kovčege zbog rituala prolaska duše kroz astralnu razinu. Balzamirano tijelo predstavlja alkemijsko tijelo za utjelovljenje u drugom tijelu. Izida u ovom mitu oživljava solarni simbol muškarca, tj. ud, tijelo predstavlja ženski princip. Ud je i simbol aktivne sile, a Izida simbol pasivne. Dakle, aktivna sila plodi jaje tame i stvara univerzum prostor-vrijeme.
Magija je ono što ostaje nepoznato u učenju, a to je čin umjetničke kreacije. Umjetničko djelo transformacije nežive u živu materiju, ustvari znači promjenu emocija, zrenje emocija. Ovaj mit pokazuje ono kroz što svaka ljubav prolazi, to je iskušenje. Svaka ljubav je iskušavana, odnosno život nas ispituje jesmo li se spremni odreći svog starog ja i proći kroz transformaciju smrti ega, a onda i transformaciju emocija, gdje shvaćamo kako smo i sami sposobni za ljubav, a to je zapravo transformacija, stvaranje djela, stvaranje novog djeteta (Jastvo), a to je ljubav. Kažnjavanje i samokažnjavanje tijela odnosno kažnjavanje kojim smo u vezama opsjednuti kroz optuživanje, pretvara ljubav u religiju tj. obožavanje moći kojoj se cijeli svijet klanja. Moć se manifestira kroz strah i želju. Tako da se odvija sadmo-mazo odnos u većini veza: inkvizitora i mučenika koji zamjenjuju uloge. Ovaj mit govori o snazi žene, njenoj mogućnosti da se izdigne svojom najvećom snagom ljubavi koja je sačinjena od strpljenja, a onda ona sama postaje moć koja oživljuje.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Ponedjeljak- Vlastiti put | Vedski jyotish

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email