Izumrli divlji arhetipski muškarac

Izumrli divlji arhetipski muškaracPsihoterapijski rad s muškarcima nam otkriva razorne učinke udaljenih očeva i nestanak obreda muške inicijacije u našoj kulturi.
Grimmova bajka “Željezni Ivan” u kojoj “Divlji čovjek” vodi mladića kroz osam faza muškog rasta, podsjeća nas na davno zaboravljene načine spoznavanja kojim korača muškarac na putu upoznavanja svoje duše ili Anime. To je slika duboke i snažne muškosti usredotočene na osjećaj i zaštitu žene i obitelji kao prirodu Animusa u odrastanju. Muška priroda je dugo pod  vodom, pod tolikim pritiskom nakon svih zakona i represija gdje se svako muško izražavanje energije osuđuje i karakterizirano je kao primitivno, ali s razlogom jer  muškarci su iza sebe ostavili negativan “žestoki” aspekt muškosti ili primitivizma. Ipak, bajka govori o nečem drugom, o muškoj čvrstini i stoicizmu kojeg ne nalazimo u današnjem muškarcu.
Kada muškarac izgubi stoičko držanje, nikakvi novci ga ne mogu usrećiti, priroda mu je stavila u grudi ranjenost ili nužnost prihvaćanja Anime, koja se manifestira nedostatkom energije u njima. Oni čuvaju život, ali ne daju život. Njihove obitelji ne vide njihovu prirodu, urođenu ljudskost, ljepotu i bit jer je ne mogu živjeti u masovnoj kulturi u kojoj su pripadnici kulture svi isti.
Koliko je njihova muškost bogata, raznolika i mnogostrana? Ako prime inicijaciju u muškost, to znači proširiti se, probuditi kreativnost i ratnika, ali kada ga nema, žena se osjeća prazno jer nedostaje muškosti koja stvara romantičnu i erotsku privlačnost. Muškarac u dodiru sa svojom muškom energijom i vitalnošću povećava sposobnost za ljubav prema svojoj obitelji i čovječanstvu. Uskogrudnost, koja je zavladala među ljudima, vidimo u nizu socioloških istraživanja u kojima se pokazuje bešćutnost na ulicama gradova dok ćete više humanosti pronaći gdje civilizacija nije prodrla tako duboko što pokazuje da društvu kronično nedostaje hrabrosti, inicijative i poštenja.
Muška druženja koja sadrže otvaranje prema zajedničkoj ranjivosti i intimnosti čine čuda koja mušku psihu čine čvrstom i živom. Emocionalna intimnost između muškaraca oslobađa muški arhetip od ovisnosti o romantičnim vezama kao jedinom kanalu da sami budu ranjivi, autentični i sigurni. Također, štiti od monopolističkih ili toksičnih heterogenih odnosa.
Muškarac mora ponovno u sebi osjetiti divljeg arhetipskog muškarca kako bi se povezao sa instiktivnim dijelom sebe te kako bi razvio individualno ja.
Žena se mora susresti s Artemidom-Afroditom) ako želi probuditi svoju prirodu. Divljina ne znači nasilje. Nekada je to urlikanje u šumi poput životinje i povezivanje sa svojim totemom. To su stare inicijacije naših predaka s kojima su stupali u kontakt kako bi se povezali sa instiktivnom duhovnom prirodom sebe u kojoj leži stvarni Ja. Plemensko plesanje uz vatru i povezivanje s totemskom životinjom stari su običaji gdje vidimo i svog skrivenog daimona (jako dobro prikazano u seriji His dark materials). Muškarci su sada označeni kao plijen za lov, dobili su stigmu koju ne razumiju jer ih je društvo odvojilo od svoje prave prirode. Zato danas u svijetu nemamo taj osjećaj muške hrabrosti zaštite onih koji su spremni ponovno probuditi inicijaciju duhovnog ratnika. Bajke su još uvijek govor skrivenih inicijacija, a ovisi o čovjeku želi li ih ponovno osvjestiti ili nastaviti vegitirati na aparatima jer žena od današnjeg muškarca nema puno, a ne zna prepoznati što joj nedostaje. Robert Bly kaže: “Muška inicijacija ne ide prema mačoizmu; naprotiv, kreće se prema postizanju kultiviranog srca prije nego što umremo.”
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Neiskrenost prema sebi, čini vezu lošomAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email