Jednostavna duhovnost razdvaja i banalizira odnose

Jednostavna duhovnost razdvaja i banalizira odnoseDanašnja duhovnost je lišena simbola i mitova, a to znači da se čovjek ne može spojiti sa svojom unutrašnjošću koja kominicira kroz simbole, vizije i sinhornicitet-smislenu slučajnost. To čini život bogatim i u stvarnom svijetu priroda komunicira s čovjekom. Poglavica, kada pogleda u oblake, vidi simbole koji mu govore o onome što se dešava unutra, a poznavajući veličinu prirode osjeća se bogatim. Bijeli čovjek se nikada ne pita zašto narodi prije njega nisu bili opčinjeni materijalizmom.
Zapadnjak  je opčinjen velikim. Od velikih stadiona, građevina kao i velikim materijalnim bogatstvom. Razlika je u tome što Zapadnjak misli da je pametniji jer se okružio tehnologijom i ne razumije da poglavica doživljava vizije i veća prostranstva i da mu ne trebaju vozila.  Opčinjenost Zapadnjaka svojom moći je velika, ali protiv depresije je bespomoćan. 20 posto Zapadnjaka pati od depresije. S druge strane selfhelp pokret je po uzoru na indijsku filozofiju apstrahirao simbole i umislio da će barbarska zapadna svijest uspjeti prebroditi ovaj jaz. Bog je postao Ja – Ti odnos koji na kraju nestane jer je proces apstrahiranja simbola u indijskoj filozofiji trajao tisućama godina, a Zapadnjak je to htio učiniti u zadnjih 50 godina. On je umislio da ako vlada tehnologijom da se taj proces događa i s psihom. Koliko je uspješan dovoljno govori stanje s odnosima koji su na najnižim razinama.
 Hedonistički pristup odnosu nema nikakvu šansu opastati. Zapadnjak je emocionalno toliko primitivan da ne vidi kako je odnos najsloženiji jer traži emotivno znanje simbola. On misli da će tehnologijom, kreditima, novim autom i stanom kupiti ljubav. Ne, to nije mit, ovo je činjenica u koju Zapadnjak vjeruje što dokazuju sociološka istraživanja. On ne vidi da odnos ima svoju Sjenu, on ne vidi kada se bavi odnosom da se bavi sobom svojim unutarnjim psihičkim organima i zato on prekida odnos, on je odvojen od sebe i od simbola i on ih ne može razumjeti.
  Kriza s koronom je pokazala da je Europa u velikoj krizi i da je izgubila ono po čemu je bila prepoznatljiva. Uljuljkanost u hedonizam stvorio je jak ego koji svako malo pokazuje svoju krhkost i činjenicu da Zapadnjak nema vrijednosti, Babilonska kula ili pad hedonističkih carstava srušilo je antiku, Rimsko Carstvo i Bizant. Razvojne faze duše koje Zapadnjak ne vidi su još uvijek na začelju. O njima se niti ne govori, a to znači da su odnosi i shvaćanje procesa spajanja suprotnosti još uvijek daleko. Spas čovjeka je u viđenju da imamo bogatstvo unutrašnjih simbola koji nam govore o dijelovima naše duše.
Mali čovjek umjesto Sjene ima državu, a pametan je nosi u svojim grudima, njemu ne treba bedem od zastave i busanja u prsa. Nemogućnost shvaćanja unutarnjih simbola pokazuje da čovjek ne može razumjeti složene procese i zato živi u jednodimenzionalnim prikazima stvarnosti.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Mitovi koji su nestali i koji nam preostaju u suvremenosti.Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email