Jezgre koje stvaraju loše razmišljanje

Jezgre koje stvaraju loše razmišljanjeNegativne jezgre u nesvjesnom su pokretači negativnih razmišljanja koja sačinjavaju 80% negativnih stavova koje izgovaramo tijekom dana.
Negativna jezgra se sastoji od:

Roditeljskog odgoja (arhetipovi)

Negativnog odgoja društva kroz obrazovanje tzv. socijalizacija.

Nagona tijela koji nam šalje informacije ili impulse o strahu i ljutnji kada to u većini slučajeva nije istina.

Ukratko, to su naučeni životinjski refleksi korišteni u lovačkim društvima.
Kada želimo nešto promijeniti, u nama se javljaju spomenuta tri aspekta kao protivnici promjene.
U zaljubljivanju biramo roditelje i njihovu disfunkcionalnu ljubav. Društvo nam uvjetuje standarde koje osoba treba zadovoljavati poput posla ili obrazovanja što je ustvari filter kroz koji zahvaćamo stvarnost, a nagoni nas tjeraju ili na strah ili na zadovoljavanje seksualne potrebe.
Pošto se radi o trostrukoj igri ega, svaki pokušaj promjene zahtjeva meditativnu razinu, podsvjesni rad s obrascima kroz afirmacije ili nešto slično i neprestani razgovor s partnerom i suprotnim spolom kako bi polaritete što bolje shvatili.
Promjenama pristupamo kroz trostruki filter odnosno strah od istine je u svakom čovjeku ogroman i trudimo se svim silama biti u pravu. Najveći strah čovjeka jest strah od gubitka ega koji branimo neprestanim pobunama u kojima nastojimo biti u pravu. Radije stigmatiziramo druge nego što ih imamo potrebu razumjeti.
Promjene su moguće kada smo emocionalno zreli i tada dolazi  do fizičkih promjena poput produbljivanja disanja. Oni koji emocionalnu promjenu dovode u pitanje obično plitko dišu, životni stavovi bazirani su im na strahu i afektivno se brane od meditacije i psihologije. Ukoliko pažnju o odnosu ili našem životu stavimo na razumijevanju kao glavnom principu u odnosu, onda stavljamo osobu na prvo mjesto, a ne više svoje projekcije od kojih pokušavamo skrojiti smisao života.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Utorak- Posvetite se prijateljima

 
 Autor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email