Jung i alkemijski proces

Jung i alkemijski procesC.G. Jung je otkrio da je drevna umjetnost alkemije ustvari simbolički jezik snova, religije i mitova. To je put koji utjelovljuje našu urođenu cjelovitost, ono što on naziva proces “individuacije. Svaki čovjek na ovoj planeti prolazi kroz ovaj proces, a jednom kada su pitali Junga koliko bi trebalo vremena da čovjek osvijesti ovaj proces, rekao je da ne bi bilo dovoljno ni nekoliko života. Jung je po pitanju alkemije rekao: “Ja sam vrlo brzo vidio da je analitička psihologija [psihologija koju je Jung je razvio] poklopila u većini slučajeva s alkemijom. Iskustva alkemičara, bila su, na neki način, moja iskustva, a njihov svijet je bio moj svijet. To je, naravno, važno otkriće. Alkemičari su tijekom povijesti generirali širok raspon simboličkih slika koje  sa identični s našim nesvjesnim.“
Jung je izvršio mapiranje kroz svoj mukotrpan rad s tisućama pacijenata i spojio ih s iskustvom alkemije. Jung je na taj način oživio alkemiju i tako postao suvremeni alkemičar. Svaki naš san je alkemijski proces kojeg proživljavamo svjesno ili nesvjesno. Ono što manje ljudi zna  da su planete ustvari alkemijski proces, odnosno ako se nalazite momentalno u razdoblju Saturna vi ste u proces rastakanja svojeg ega na najamnje dijelove kako bi nakon toga bili spremni za ponovno spajanje s ostalim elementima ili dijelovima samoga sebe.
Kemija je za alkemičara degradacija i “pad”, jer to znači komercijalizaciju svete znanosti. Jung smatra da su alkemijske operacije bile stvarne, samo ta stvarnost nije bio fizička nego psihološka. Alkemija predstavlja projekciju božanske drame kako kozmičke tako i duhovne. Opus magnum [ “veliko djelo”]  ima dva cilja: spašavanje ljudske duše i spas svemira. Religija se bavi samo spasom duše, ali alkemičar želi spasiti i svijet.
Drevna umjetnost alkemije se bavi naizgled promjenom male vrijednosti u nešto dragocjeno, gdje pretvara olovo u zlato, čime se stvara “kamen filozofa” (lapis philosophorum). “kamen” ili “Lapis”, nije materijalna supstanca već predstavlja probuđenu svijest, koja je, premda naizgled nebitna, prožima, u oblike i vodi do svih stvorenja. Kamen filozofa ostvaruje individualnost, ali on iskupljuje svemir. Alkemija je bezvremenska, sakralna umjetnost. To je umjetnost alkemičara koja je instrument za utjelovljenje božanstva. U našem životu to je osvještavanje svih onih stvari koji nam se događaju u životu, odnosno svi događaji su ustvari svete incijacije. Mi ih gledamo kao materijalne događaje, ali kroz takve događaje rastemo i mijenjamo se.
 Kamen filozofa ‘imao tisuće imena, što je izraz njegovog sveobuhvatnosti, nadahnjujuća i čudesnih osobina koje se ne mogu adekvatno opisati jezikom. Alkemija je mistična umjetnost. Jung razrađuje mističnu stranu alkemije kroz osvještavanje arhetipova. Roditelji predstavljaju Animu i Animusa, a kada ih osvijestimo kroz odnose ili neku drugu tehniku spremni smo za cjelovitost odnosno tada upoznajemo one dijelove sebe koje zovemo mističnim spajanjem.
Nikola Žuvela

Pročitaj  Srijeda – Promjene su danas mogućeAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email